Ubezpieczenie OC a auto na dwóch

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Ubezpieczenie OC a auto na dwóch

Postprzez T!zzue » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 11:42

Witam

Właśnie odebrałem prawo jazdy ale na swój samochód narazie mnie nie stać.Chciałbym jeździć od ojca który ma maksymalne znizki na OC.Gdzieś podobno słyszał że żebym ja mógł tym autem jeździć (od czasu do czasu oczywiście) to on będzie musiał więcej płacić na OC?? Coś ok 20% (takie plotki chodza) Ja oczywiście mam 18 lat.Tak więc jak to jest naprawdę i czy może lepszym wyjściem jest kupno własnego samochodu chociazby lekko zaniedbanego(tańszego)?? Podobno od czerwca to dopiero obowiązuje ale w internecie jak dotąd dokładnych informacji nie znalazłem(może źle wpisuje w google:D)
T!zzue

Postprzez luklic » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 12:56

Zależy kto jest ubezpieczycielem i jaka jest konkretna umowa, z moim przypadku było tak, że w umowie jest napisane, że właściciel pojazdu musi mieć więcej niż 26 lat (mniejsze prawdopodobieństwo spowodowania wypadku) czyli mój tata. Zmyliło nas to trochę, myśleliśmy, że każdy użytkownik pojazdu będzie musiał mieć ponad 26 lat, ale najlepiej jest podjechać tam gdzie się ubezpieczyliśmy i zapytać ;]

No więc wyszło na to, że spokojnie mogę jeździć samochodem mojego taty, w umowie dotoczy wiek właściciela.
luklic

Powrót do Porady techniczne