Kilka pytań o koszta napraw

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Kilka pytań o koszta napraw

Postprzez speedy » czwartek 10 lipca 2008, 21:38

Noo hej. Pytania beda dosc rozległe i może dość rozległe. Ale chce na początku tutaj się popytać. Oto one, dotyczą golfa III (rok. produkcji 95)

1) Ile kosztuje naprawa elektrycznego szyberdachu?
2)Wymiana płynów?
3)Paska rozrządu i rolek ?

4) Nie chce mi sie otworzyc od wewnatrz tylnie dzwi od strony pazeżera (z zewnątrz sie otwieraja). Jaki może być to problem i jakie koszta.

Pytanie z innej beczki: Czy gaśnica moze lezec luzem w samochodzie (ja mam tam gdzie kolo zapasowe)

Dziękuje i licze na odpowiedzi ;)
Obrazek
speedy

Postprzez lled3 » czwartek 10 lipca 2008, 21:49

hmm ...

a nie lepiej ruszyć troszke ręką i główką i sie za to samemu wziąć ?
auto 95 ... więc nie będzie tam nic skomplikowanego :)

jak sie bardzo boisz ... to rozrząd możesz sobie gdzies podjechac ... - ale IMHO tez niewarto. Same części ok 200-250

Naprawa szyberdachu - to nic nie mówi - może sie jakas wtyczka odlaczyla ? a moze silnik spalony.

wymiana płynów - to też zależy jakich :) sama czynnosc wymiany zalezy gdzie robisz ... - wszystkiego ze 150 napewno

drzwi ... tez nie precyzyjne - moze linka sie urwala ? trzeba odkrecic tapicerke i zobaczyc :)

gasnica moze lezec luzem - ale dla Twojego bezpieczenstwa nie powinna sie walać ...

P.S.
moze maly przyklad by kolege zmotywowac :)
- w tym tyg zabralem sie za naprawe regulacji podparcia fotela. ASO wyceniło koszty naprawy na ponad 1000 PLN (tysiąc !)
rozebrałem fotel - okazało się że urwana linka. Po lekkich modyfikacjach (spiłowanie beczułki, na kwadrat) idealnie pasuje linka od hamulca rowerowego - koszt - 0zł bo akurat taką miałem :)
Obrazek
lled3

Postprzez speedy » czwartek 10 lipca 2008, 21:55

Zobaczymy jak to będzie - samochód mam od wczoraj ;)
Obrazek
speedy

Postprzez lled3 » czwartek 10 lipca 2008, 22:00

speedy napisał(a):Zobaczymy jak to będzie - samochód mam od wczoraj ;)

uderz na jakies forum dedykowane tej marce (jaka by ona nie byla :P)
byc moze to co Cie spotkało to dosc typowe usterki - do ktorych sa juz gotowe manuale :)
Obrazek
lled3

Re: Kilka pytań o koszta napraw

Postprzez marcij » czwartek 10 lipca 2008, 22:37

speedy napisał(a):....

1) Ile kosztuje naprawa elektrycznego szyberdachu?
......

4) Nie chce mi sie otworzyc od wewnatrz tylnie dzwi od strony pazeżera (z zewnątrz sie otwieraja). Jaki może być to problem i jakie koszta.

Pytanie z innej beczki: Czy gaśnica moze lezec luzem w samochodzie (ja mam tam gdzie kolo zapasowe)

Opisz dokladniej. Samemu sprawdz bezpiecznik i przelacznik.

Sprawdz czy przypadkiem nie masz blokady , zeby dzieci nie otwieraly drzwi w czasie jazdy. Jak otworzysz drzwi, to przy zamku bedziesz mial taka dzwigienke , sproboj ja przesunac(nie wiem na 100% czy golfy mialy cos takiego , ale podejrzewam na 99% ze tak).

A co do gasnicy to przepisy nie reguluja niestety gdzie powinna byc przewozona. Powinna byc w miare pod reka , ale z dwojga zlego jak nie masz uchwytu to lepiej w nagazniku niz luzem pod nogami. W bagazniku to wazne zeby sie sama nie wlaczyla.

A pozatym to popieram przedmowcow , nie ma co sie bac pobrudzic raczek przy samochodzie. Taniej , pewniej, lepiej. Jest takie madre powiedzenie , "chcesz cos zrobic dobrze-zrob to sam".
Obrazek
marcij

Postprzez qwer0 » piątek 11 lipca 2008, 08:50

tak jak poprzednicy.
Ja u siebie w autku wszystkich tego typu napraw dokonuje sam.
W koncu "swieci garnkow nie lepia" ;)
Nie raz mialem juz akcje z nieotwierajacymi sie drzwiami.
Tylko ze od zewnatrz. Najczesciej ktos podchodzil i szarpal za klamke, podczas gdy drzwi byly jeszcze zamkniete, a pozniej sie okazywalo ze tylko od srodka sie otwieraly :P
Tak jak kolega wyzej pisal z tym fotelem - przy klamce upierdzielil sie taki plajzdiczek - drobnostka. Za pierwszym razem dobralem cos odpowiedniego u siebie w glamoctwach, a za 2 (ale z innymi drzwiami juz, to moje sie trzyma do dzis xD ) razem przejechalem sie do sklepu i mnie ten plajzdiczek grosiki kosztowal.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Powrót do Porady techniczne