Nadzienie napisał(a):ok dzięki Lobuz :) skąd sie tak znasz na mechanice??
Raczej nie będzie to silnik krokowy bo był wymieniany pare miesięcy temu... No chyba, że sie już popsuł. Nie wiem ale mam wrażenie odkąd został założona instalacja gazowa, że co chwile z tymi obrotami coś nie tak.
A to obroty świrują na gazie czy benzynce ?
Ogólnie można by zrobić tak - wyczyścić przepustnice , przeczyścić krokowca , przeczyścić , odtłuścić jego wtyczkę , sprawdzić wiązkę czy nie jest gdzieś izolacja przerwana , wszystko poskładać , popodłączać i odpalić go bez dotykania pedału gazu na benzynce i niech pracuje na wolnych obrotach do momentu załączenia sie wentylatora chłodnicy (wtedy komp zapamiętuję nowe nastawy) . Powiedz jeszcze czy występuje to przy określonej temperaturze na dworze czy to nie ma znaczenia ?
Możesz też podjechać gdzieś i podpiąć sie pod komputer żeby sprawdzić jakie są błędy, koszt jakieś 50 zł wtedy wszystko wyjdzie ale można spróbować samemu podumać nad tym :)
Co do mechaniki..wiesz taki zawód-pasja ;) dziadek mechanik , ojciec mechanik...od małego przy autach...szkoła techniczna i tak juz pare lat sie przebawiłem w te klocki ;)
dariex napisał(a):to ja się podczepię :)
jaka może byc przyczyna,ze raz na jakiś czas w mercedesie 190(gaz),obroty są za wysokie? (stojąc na czerwonym np.obroty są na wys ok 2tyś,a raz się zdarzyło nawet,że miały ok 4tyś :roll: )
Wystarczy zgasić silnik i odpalić go na nowo i wsio wraca do normy.
Zdarza się to raz na jakies 3-4 mce i tak jak piszę wyżej,trwa chwilę do czasu kiedy się zgasi i uruchomi ślinik ponownie.
to samo co u kolegi wyżej :) krokowiec/przepustnica
To są elementy o które też trzeba zadbać , przeczyścić przesmarować . Przy wszelkich problemach z obrotami to bierze sie na pierwszy ogień . Dopiero potem jeżeli to nie pomaga trzeba zajrzeć w czujniki temperatury , automaty ssania i dalej :)