Diesel czy benzyna?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Diesel czy benzyna?

Postprzez Michał_62 » niedziela 27 stycznia 2008, 23:37

Jaki silnik polecacie - Diesla czy benzynę? Zależy mi na jeździe spokojnej, silnik ma służyć długo i ma być w miarę bezobsługowy. Na dynamice, przyśpieszeniu zależy mi również ale bez przesady.
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Postprzez RaideR » poniedziałek 28 stycznia 2008, 00:31

na dłuższą metę benzyna+gaz. Diesel, gdy zamierzasz jeździć w miare nowym samochodem.

Ja jestem na benzynką. Do tej pory jeździłem kilkoma dieslami i one po prostu śmierdziały w środku... do tego nie bez przyczyny na diesla sie mówi klekot :D do tego osiągi i problemy zimą odstraszają

w aktualnej cenie ropy i gazu lepiej sie wychodzi na benzyna+gaz :)
RaideR

Postprzez Michał_62 » poniedziałek 28 stycznia 2008, 01:22

Hmmmm ot dylemacik. Słyszałem, że na dieslu można spokojnie dojechać do 400 - 500 tys. km a na benzynie góra 200-300 tys.
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Postprzez cman » poniedziałek 28 stycznia 2008, 09:53

I tutaj przypomina mi się kawał, facet pyta lekarza:
- panie doktorze, czy jak nie będę palił, pił i jadł fast foodów to będę dłużej żył?
- tak panie, ale co to za życie...
cman

Postprzez ivytomek » poniedziałek 28 stycznia 2008, 11:31

Problemy z zapalaniem diesla zimą to mit, wystarczy zadbać o akumulator i świece żarowe. Dynamika diesla jest co najmniej tak dobra, jak silnika benzynowego i to bez konieczności "żyłowania". Przy takich samych osiągach masz zdecydowanie niższe spalanie, a ropa cały czas jest ok 10% tańsza. Przebiegi oczywiście mogą być zdecydowanie większe, niż w silniku benzynowym, więc kupując diesla masz większą szansę, że sprzedawca nie przekręcił licznika.
Oczywiście, że jazda samochodem benzynowym sprawia większą frajdę, ale coś za coś.
ivytomek

Postprzez nitro » poniedziałek 28 stycznia 2008, 14:25

diesel :) ekonomiczny ropa tańsza niż benzyna przy spokojnie jeździe 1.9 tdi spali max 5,5/100km :) więc diesel
nitro

Postprzez barylkaq » poniedziałek 28 stycznia 2008, 18:42

zalezy ile km robisz rocznie jak z 10 tys to nie ma sensu kupowac disla.
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez marcij » poniedziałek 28 stycznia 2008, 18:48

Ja osobiscie jestem zakochany w dieslu. Moment obrotowy bardzo nisko , niskie spalnie, bezobslugowosc, no i nie trzeba radia , ten dzwiek jest poprostu piekny. Ciezko tez o piekniejszy zapach niz spaliny diesla zwlaszcza zimowa pora.Do zeszlego roku w rodzinie jezdzil opel 1.6D z 87 roku , na liczniku mial conajmniej 280tys i jedyne co bylo przy silniku robione , to 3 razy wymiana swiec zarowych , 3 razy akumlator , lozysko rozrusznika i linka sprzegla. Pozatym to olej i filtry ,czego nie licze.

Podzielam zdanie ivtomka , przy dobrym paliwie akumlatorze i swiecach zarowych takiego starego diesla do -15 stopni sie odpala bez problemu. Ponizej moga wystapic drobne trudnosci , ale kilmat sie ociepla , ile mamy takich dni w roku. Przy nowszych generacjach problem ten wogole nie wystepuje.

Wiec jak stary samochod to tylko klekot. Przy nowszych juz nie jest tak pieknie , koszty zakupu przedewszystkim straszne, pozatym elektronika itd , nie wiadomo czy to sie za kilka lat nie posypie , a wtedy koszty kazdej malej czesci tez bede ogromne.

W starszych samochodach zawsze warto miec cos , co wypuscila fabryka , jak jest z montowaniem gazu to wszyscy wiedza , jak sie uda jest dobrze , jak nie to moga byc klopoty. Jesli jednak kupujemy w miare nowe auto i nie jezdzimy duzo , to rozwiazanie B+G wydaje sie byc rozsadniejsze.

Generlanie jest to odwieczy dylemat ludzkosci , cos w stylu wyzszosci swiat wielkanocnych nad siwetami bozego narodzenia. Mozna pisac na ten temat wywody , a i tak kazdy ma swoja opinie a o gustach sie nie dyskutuje.
Obrazek
marcij

Postprzez pan » wtorek 29 stycznia 2008, 13:28

A jeszcze, że tak spytam.. ile pieniążków i jakie konkretnie modele cie interesują (jeżeli takowe masz na oku). Z francuskich samochodów jesli diesel to tylko nowszy (w latach 90 nie umieli robić diesli). Z niemieckich mhm... oczywiście VW- TDI (audi, vw, seat, skoda). Trochę głośne chociaż mi się ten ich odgłos poboba (szczególnie jak jest intercooler :D ) ale za to mało palą, są dynamiczne no i oczywiście żywotność :P . Niestety dużo aut z tymi silnikami jest "zajeżdżonych" i będzie ciężko znaleźć coś w dobrym stanie, jesli jednak ci sie to uda to bez zastanowienia bierz... Jeśli masz trochę więcej pieniążków to tutaj wybór będzie znacznie większy. Każda marka ma teraz silnik diesla i wybór samochodu będzie na pewno bardzo trudny (jesli mialbys do wyboru nowy samochod oczywiscie). Jeśli chodzi o benzynę... napewno bedzie tańsza w zakupie. Jeśli nie jeździsz dużo to lepszym wyborem bedzie wlasnie benzyna bo na obecną chwilę cena ropy jest nieznacznie niższa. Jeśli jeździsz dużo i w trasie to tylko ropa...
pan

Postprzez slayer17 » wtorek 29 stycznia 2008, 17:10

Jak zamierzasz kupić taki model auta, którym interesują się młodociani ściganci to kupuj raczej benzynę, bo diesel jest wrażliwy na przegrzanie. Tam gdzie benzyniak wywali uszczelkę to dieselowi pęknie głowica i masz problem pieniężny.

I nie mówcie, że dizlami się nie ścigają bo wiem co się w mojej okolicy dzieje, na kawałkach prostych tylko kłęby dymu zostają po nich.

Z odpalaniem to się mija z prawdą, nie odpalają tylko zdezelowane dizle. Mam w domu starej konstrukcji klekota i przy -30 odpalał za pierwszym dygnięciem. Akumulator jest o połowę mniejszy niż powinien być fabrycznie :mrgreen:
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez pol19 » środa 30 stycznia 2008, 20:30

Benzyne weź jak masz kręcić silnik:D ale gaz to jest porażka CI powiem
na drodze myśl o innych
pol19

Postprzez Alan » środa 30 stycznia 2008, 22:32

pol19 napisał(a):ale gaz to jest porażka CI powiem

Dlaczego porażka jeśli jest to dobry gaz np. z sekwencyjnym wtryskiem, to praktycznie nie odczuje, że jeździ na gazie :)Oczywiście taki gaz "trochę" kosztuje.

PS. To mój pierwszy post na tym forum. Zatem witam wszystkich bardzo serdecznie :)
Alan

Postprzez Michał_62 » czwartek 31 stycznia 2008, 01:38

Interesuje mnie Renault Megane 96' czy 97' Nie mam zapędów wyścigowych. Ja chce tylko sprawnie dostać się z ptu A do ptu B.
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Postprzez marcij » czwartek 31 stycznia 2008, 08:19

pol19 napisał(a):Benzyne weź jak masz kręcić silnik:D ale gaz to jest porażka CI powiem

Wiadomo ze najlepiej to byc pieknym mlodym i bogatym. Ale niestety czesto realia sa inne.

Co do meganki to diesel 1.9 jest dosc udana konstrukcja, dosc stara sprawdzona. Jak chcesz jezdzic w miare tanio i bezawaryjnie to wersja bez turbosprezarki i jazda. Zreszta 1.4 i 1.6 8smio zaworowe tez raczej sprawdzone konstrukcje i chodza na gazie bez problemow zdaje sie.

A co do samego samochdu to jest to w miare poczatek serii i trzeba uwazac na tzw. choroby wieku mlodzienczego.
Ostatnio zmieniony niedziela 10 lutego 2008, 18:09 przez marcij, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
marcij

Postprzez Michał_62 » niedziela 03 lutego 2008, 21:41

Dzięki za porady. Do kupna auta mam jeszcze parę miesięcy więc pomyślę co wybrać :)
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Powrót do Porady techniczne