Oszczędności w zużyciu paliwa

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez MOTO Beginner » środa 21 listopada 2007, 20:03

loser napisał(a):Już wiem o co chodzi.
MOTO Beginner, jest perfekcjonistką.:wink:
Sprawdziłem to na moto faktach.
http://www.motofakty.pl/testy_i_porowna ... 84&typ=595

7 litrów to standard w nowym samochodzie.

A Ty chcesz spalać mniej w starszym aucie, niż przewiduje to producent dla nowego.

Pozostaje jeszcze jeździć tylko poza Warszawą (ewentualnie trasą siekierkowską,AK,wisłostradą w weekendy) bardzo lubię wtedy spoglądać na wskaźnik zużycia paliwa (o ile nie remontują jakiejś drogi :evil: )

Moje auto ma 9 lat, ale dzięki za tabelę danych technicznych, bo tam stoi jak wół, że moje auto w mieście pali 7 L. Generalnie załamka, bo strasznie dużo schodzi pieniędzy na benzynę.
MOTO Beginner

Postprzez MOTO Beginner » środa 21 listopada 2007, 20:07

disco napisał(a):moim zdaniem przesadzasz w drugą strone, zbyt szybko zmieniasz biegi -> silnik sie nie zbiera -> ciśniesz bardziej pedał gazu , żeby jako tako sie kulał -> przepustnica mocno otwarta -> silnik dostaje dużo powietrza -> komputer dawkuje sporą porcję paliwa.

i pomimo tego, ze dostaje duza dawke paliwa to sie w ogóle nie zbiera, gdyz obroty sa po prostu za niskie ;)

Tak zdecydowanie głosy z forum idą w kierunku, że przesadzam z biegami w górę i obroty są za niskie. Dziś już zaczęłam jeździć inaczej zobaczymy po tygodniu - dwóch jakie będe miała wyniki, no i w poniedziałek pojadę na sprawdzenie powietrza w oponach. Może coś zredukuję.
MOTO Beginner

Postprzez disco » środa 21 listopada 2007, 22:07

poproś pracownika stacji benzynowej jesli sama nie chcesz sie za to brać ;) na prawie każdej stacji jest darmowy dostep do kompresora.

PS. a jesli chodzi o te podwyższeie obrotów - nawet jesli zuzycie paliwa nie zmaleje to na pewno jakosc jazdy bedzie o niebo wyzsza ;)
disco

Postprzez MOTO Beginner » środa 21 listopada 2007, 23:20

Ach, postaram się sama nauczyć mierzyć ciśnienie, bo lubię wiedzieć o co chodzi, a nie tylko kiwać głową i przytakiwać. 8)

A jak się już nauczę, to będę to robić regularnie. :lol:
MOTO Beginner

Postprzez BOReK » środa 21 listopada 2007, 23:37

Wiecie, ja co prawda jeżdżę "zbyt nisko", ale nie zauważyłem jakiegoś wzrostu spalania podczas prób kręcenia silnika nawet do 5k obrotów. Tylko mi wygodniej jeździć nisko :P.
BOReK

Postprzez loser » czwartek 22 listopada 2007, 16:31

MOTO Beginner napisał(a):Ach, postaram się sama nauczyć mierzyć ciśnienie, bo lubię wiedzieć o co chodzi, a nie tylko kiwać głową i przytakiwać. 8)

Jak chcesz się uczyć to możesz sobie kupić, manometr z pompką, za kilkadziesiąt złotych.

MOTO Beginner napisał(a):A jak się już nauczę, to będę to robić regularnie. :lol:

Zaleca się raz w miesiącu i przed dłuższą jazdą. A chodzi nie tylko o oszczędność benzyny ale żeby opony się nadmiernie nie zużywały i żeby uniknąć ich wymiany gdzieś na poboczu, po pęknięciu. Choć stan polskich dróg jest taki, że można się tego zawsze spodziewać .
loser

Postprzez lled3 » sobota 24 listopada 2007, 17:47

loser napisał(a):
MOTO Beginner napisał(a):Ach, postaram się sama nauczyć mierzyć ciśnienie, bo lubię wiedzieć o co chodzi, a nie tylko kiwać głową i przytakiwać. 8)

Jak chcesz się uczyć to możesz sobie kupić, manometr z pompką, za kilkadziesiąt złotych.
[/quote

ojjjj NIE !
jak kupic to cos za wieksza $$ - takie marketowe *** wiele nieposluzy (o ile wogole posluzy) - ja mam taki manometr z marketu i gdy manometr pokazwyal 2.4 - a komputer pokazywal ze za malo - wziolem inny manometr - i juz ten inny pokazywal 2.1 :roll:
lled3

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne