OT

Wątki niepotrzebne lub wygasłe, czyli po prostu śmieci.

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

OT

Postprzez szymon1977 » niedziela 14 czerwca 2015, 19:50

Splodziles kolejny post sprzeczny z trescia par.36.1. Po raz kolejny nic poza wlasna niewiedza nie wykazales.
.....
LeszkoII napisał(a):Z punktu widzenia PoRD i jakiegokolwiek Prawa - ŻADNA RÓŻNICA.
To w jakim jezyku napisany jest PoRD skoro nie ma znaczenia, ze w j. polskim "zmienianie sie czegos" a "zmienianie czegos" to okreslenia o roznych znaczeniach? A moze nie robi Ci roznicy czy "Twoje skarpety zmieniaja sie z bialych w czarne "czy "Ty zmieniasz skarpety biale na skarpety czarne"?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » niedziela 14 czerwca 2015, 21:53

^^ Moje skarpety nie zmieniają się same, ale ich kolor naturalnie że tak, inaczej producenci proszków do prania by zbankrutowali. Tyle OT.
szymon1977 napisał(a):To w jakim jezyku napisany jest PoRD
Prawnym. Ja Ci podsyłam stosowne rozporządzenia a Ty udajesz greka polonistę. Zastanawiałeś się, dlaczego na maturze z j. polskiego nigdy nie pojawił się tekst napisany w j. prawnym? Nie wyskakuj tu z "literaturą" o skarpetkach.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 14 czerwca 2015, 22:00

A to jezyk prawny nie jest jezykiem polskim? Jest i to ze szczegolna dbaloscia o wszelkie reguly jezyka polskiego (skladnia zdania, pisownia, gramatyka, ortografia). Twoje nierozroznianie "zmieniania sie Twojego kierunku" od "zmieniania kierunku przez Ciebie" jest wiec zaprzeczeniem jezyka prawnego.
.....
LeszkoII napisał(a):Słowniki wam nie pomogą zrozumieć przepisów PoRD, przeciwnie utrudnią...
Ale ubaw! Lesiu, jezeli znaczenie zwrotu nie jest zdefiniowane inaczej od ogolnego nalezy je rozumiec zgodnie ze znaczeniem ogolnym (ale przecierz to wiesz jako milosnik wykladni prawa). Od poslugiwania sie slownikiem powinienes zaczac bo "slowek" w PoRD zdefiniowano niewiele.
.....
LeszkoII napisał(a):Zastanawiałeś się, dlaczego na maturze z j. polskiego nigdy nie pojawił się tekst napisany w j. prawnym?
Biorac pod uwage, ze analiza jezyka prawnego zajmuja sie dopiero studenci na specjalistycznych kierunkach obawiam sie ze zrozumienie jezyka prawnego wykracza poza zakres wiedzy niezbedny do zaliczenia matury z j. polskiego... chociaz nie - czytajac "analizy" jezyka prawnego Twojego autorstwa jestem tego pewien.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » niedziela 14 czerwca 2015, 22:37

szymon1977 napisał(a):A to jezyk prawny nie jest jezykiem polskim? Jest i to ze szczegolna dbaloscia o wszelkie reguly jezyka polskiego (skladnia zdania, pisownia, gramatyka, ortografia).
J. prawny nie jest tożsamy z j. polskim. Ten pierwszy stanowi zawężenie zastosowania drugiego. Dlatego Twoje przykłady i analogie nie nadają się do rozważań prawnych.
szymon1977 napisał(a):Twoje nierozroznianie "zmieniania sie Twojego kierunku" od "zmieniania kierunku przez Ciebie" jest wiec zaprzeczeniem jezyka prawnego.
Ubzdurałeś sobie coś, czego prawodawca nie przewidział i słusznie. Czytaj przepisy z rozporządzenia, które wkleiłem - najlepiej całe rozporządzenie. Czy dalej zamierzasz odwalać spam? Musisz się postarać o chociaż minimalnie poważne argumenty.
szymon1977 napisał(a):jezeli znaczenie zwrotu nie jest zdefiniowane inaczej od ogolnego nalezy je rozumiec zgodnie ze znaczeniem ogolnym
Skąd wiesz? Ja podałem akt prawny, teraz czekam na akt prawny z Twojej strony.
szymon1977 napisał(a):Od poslugiwania sie slownikiem powinienes zaczac bo "slowek" w PoRD zdefiniowano niwiele.
Jasne, zwłaszcza od słówek: "własny", "resorak", "skarpetki", "piaskownica"... :) :) ... tudzież innych, na które zapewne w przeciągu kolejnych 50 stron powołasz się w celu potwierdzenia kłamliwej tezy, że "tak stanowi PoRD".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Re: OT

Postprzez szerszon » niedziela 14 czerwca 2015, 22:43

szymon1977 napisał(a):Splodziles kolejny post sprzeczny z trescia par.36.1. Po raz kolejny nic poza wlasna niewiedza nie wykazales.
Po raz kolejny unikasz odpowiedzi serwując spamerska gadkę.Nic nie potrafisz napisać podpierając sie PoRD. Kompletnie nic.
Skoro sprzeczny z paragrafem 36 to masz okazje sie wykazać i podkreślić to o czym piszesz.
szerszon

Powrót do Kosz