przez jjaacc » sobota 01 lipca 2006, 18:23
Panie Grzegorzu wmawianie ludziom, że potrafią ocenić prawidłową odległość 1m z dystansu 16 m i to na podstawie obrazu widzianego w lusterku, które to dodatkowo oddalają obiekty, zwiększając pole widzenia jest wierutną bzdurą, nie jest żadną tajemnicą, że zdający mają swoje punkty zatrzymania, czy to przecięcie elementu nadwozia z jakąś linią, czy też jakimś innym znakiem z boku pojazdu. Trzeba by było spytać jakiegoś psychologa lub okulistę czy taka ocena jest możliwa. Ja osobiście potrafię się zatrzymać w wyznaczonym miejscu swoim pojazdem szkoleniowym ponieważ wiem w którym miejscu fartuch przecina się z linią a wydaje mi się, że tu nie o to chodzi, jadąc innym pojazdem musiał bym znaleźć sobie jakieś inne punkty. Gdyby chodziło o oś pojazdu sprawa by była dużo prostsza ale tu nie chodzi o oś tylko o tylną burtę która to znajduje się nad jezdnią i praktycznie jest to nie do wyczucia.
Jeżeli chodzi o parkowania ustawodawca użył słowa korekta, i w sumie też pojazd trzeba zatrzymać ale tylko z powodu zmiany kierunku.
Zatrzymanie, jest czymś więcej niż korektą, zresztą przy parkowanich nie ma potrzeby wysiadać z pojazdu wystarczy, że pojazd dojedzie lub wjedzie za słupki i sprawa załatwiona.
Moim zdaniem podczas zatrzymania można wysiadać co wielokrotnie robię wysiadając po gazetę lub papierosy i zauważyłem, że nie jest to zabronione, jeżeli rozporządzenie jest napisane na podstawie artykułu ustawy to słowo zatrzymanie w rozporządzeniu znaczy to samo co w ustawie. Jeździłem zawodowo wiele lat i nigdy nie cofałem na pałę, jeżeli nie było nikogo do pomocy zawsze upewniałem się osobiście niekiedy wielokrotnie, wyposażenie pojazdów ciężarowych i przewożone na nich ładunki są zbyt drogie żeby popisywać się jakimiś sztuczkami, bo dla mnie to są sztuczki. Przez połowę szkolenia zajmuję się uczeniem sztuczek. Skoro nawet ustawodawca pomylił się używając słowa zatrzymanie to rozsądnym będzie przyjąć taką interpretacje za właściwą. Jak kucharz gotował jarzynową a wyszła mu ogórkowa to z pewnością nie będzie się upierał, że to jarzynowa. I moim zdaniem należy to wykorzystać dla zerwania z absurdem jaki panuje od wielu lat.