Technika jazdy....
1. Hamulec
2. Sprzegło
Aby zatrzymać auto używamy sprzęgła czy hamulca ?
Rolą instruktora, jest by nauczyć kursanta właściwie operować pedałem gazu, hamulca i sprzęgła.....
Jeśli pojawiają się głosy, iż nie ma to znaczenia, to proponuję zacząć uczyć kurasantów by sprzęgło wciskali prawą lub lewą nogą

Ww. zadanie wykonuję zawsze na końcu -- takie mam przyzwycajenie i strategię...
Jeśli osoba zdająca, została właściwie wyszkolona - to ona nie ma problemu co wciska się w pierwszej kolejności ---- zaś inni wyszkoleni "do bani" robią to odwrotnie....ale jest czas by sprawdzić ich umiejętności gruntownie - a skoro instruktor nie potrafi tak prostej kwestii przekazać osobie szkolonej, to i inne "tematy leżą" - stąd osoba nie dochodzi do punktu zadania o kóre pytasz

Jednak całokształt jazdy i wisienka na torcie czyli to "hamowanie" jest kwintesencją....
Gdyby zdarzyło się tak, że osoba "dochodzi" do tego zadania i robi to niezgodnie ze sztuką, zaliczyłbym i zaliczam, ponieważ pokazała wcześniej że potrafi prawidłowo kierowac pojazdem, ja zaś oceniam to że sie zatrzymała tak gdzie oczekiwałem.
Reasumując - nie ma co być bardziej papieskim od papierza -------- gdyż zakładam sytuację ---- pieszy wtargnął na jezdnię --- osoba reaguje i zatrzymuje auto ratując życie pieszemu ---- co mam zrobić ?? Powiem tej osobie --- no szanowna Pani / szanowny Panie -- błąd - bo było wcześniej sprzęgło niż hamulec ??
Doskonale jednak wiemy, jaka jest prawidłowa technika...