REJESTRACJA OSK A WYNAJEM PLACU

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

REJESTRACJA OSK A WYNAJEM PLACU

Postprzez TOMASZEK » niedziela 26 lutego 2012, 17:41

Witam Wszystkich Serdecznie!

Mam taką wątpliwość czy urzędnik bez problemu zarejestruje (DG-OSK) jeśli plac wynajmę (umowę będę miał) w innym powiecie niż będę rejestrował OSK? Swoje zdanie na temat mam, czekam na Wasze opinie.

Dziękuję!
TOMASZEK

Re: REJESTRACJA OSK A WYNAJEM PLACU

Postprzez piecyk » niedziela 26 lutego 2012, 23:00

Infrastruktura OSK musi znajdować się na terenie tego samego powiatu. Nowa ustawa o kierujących ma zapis, że plac manewrowy może znajdować się na terenie powiatu sąsiedniego. Ale zacznie to obowiązywać dopiero od stycznia 2013.

Wg. aktualnej ustawy - PoRD
Dział IV - Kierujący
Rozdział 2 - Szkolenie i egzaminowanie
Art. 103.
...
4.
W przypadku gdy przedsiębiorca wykonuje działalność gospodarczą, o której mowa w ust. 1, w jednostkach organizacyjnych położonych na obszarze różnych powiatów, jest obowiązany uzyskać wpis w odrębnych właściwych rejestrach na każdą z tych jednostek.
Pozdrawiam, Daniel Piecychna
Szkolenia dla motocyklistów w Lublinie
Kursy nauki jazdy - prawo jazdy kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie techniki jazdy
piecyk

Re: REJESTRACJA OSK A WYNAJEM PLACU

Postprzez TOMASZEK » sobota 03 marca 2012, 11:55

Byłem w Starostwie właściwym dla miejsca zameldowania i Pani urzędniczka powiedziała, ze bez problemu przyjmie umowe spisaną na inny powiat, nawet nie muszę nic zgłaszać w tym powiecie.
TOMASZEK

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów