Nowe oznakowanie elbląskiej starówki

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe oznakowanie elbląskiej starówki

Postprzez scorpio44 » niedziela 31 lipca 2011, 11:30

Ostatnio jednym z nagłośniejszych w Elblągu tematów jest nowa organizacja ruchu na Starym Mieście.
http://www.portel.pl/artykul.php3?i=51145
Wiadomo przecież nie od dziś, że ogół polskich kierowców nie wie za bardzo, co to są strefa zamieszkania i skrzyżowania równorzędne, i pomimo że zmiany te były ogłaszane dobry miesiąc (a może więcej) przed ich wprowadzeniem, to do dzisiaj ludzie nie umieją się tam poruszać. ;) :D Ale to na marginesie. Bo zastanawiam się teraz nad tym, czy to nowe oznakowanie jest poparte jakimikolwiek przepisami. :?

Elbląskie Stare Miasto jest teraz "strefą", której cały obszar jest strefą zamieszkania oraz wszystkie skrzyżowania na jej terenie są równorzędne. Na wszystkich wjazdach do starówki stoją znaki, które widać na zdjęciu (po prawej stronie) i z których niby wynika taka organizacja ruchu (przy wyjazdach stoją analogicznie identyczne znaki przekreślone czerwonym pasem). Oznakowanie to jest czytelne i jednoznaczne, owszem. Tyle tylko że... w żadnym rozporządzeniu nie doszukałem się jakiejkolwiek wzmianki o tym, żeby można było w taki sposób wyznaczyć jakąś tam "strefę"! I de facto formalnie wygląda mi to na nic innego jak kolejną "radosną twórczość" , która nie jest poparta żadnymi przepisami.

Mało tego. Wielokrotnie w różnych szczegółowych opisach tej nowej organizacji ruchu (nawet jest to również napomknięte w podlinkowanym tu artykule!) wyczytałem, że to są rzekomo znaki B-39, które wyznaczają "strefę", i na tych znakach B-39 umieszczono znaki A-5 i D-40, co oznacza, że na terenie tej całej "strefy" jest strefa zamieszkania i skrzyżowania wyłącznie równorzędne. Tymczasem znak B-39 dotyczy przecież wyłącznie stref ograniczonego postoju i również nigdzie nie znalazłem śladu na temat tego, żeby można było znak ten zastosować do jakichś innych wymyślonych "stref" ani umieszczać na nim jakieś inne znaki.

Co o tym sądzicie?
scorpio44

Re: Nowe oznakowanie elbląskiej starówki

Postprzez dylek » niedziela 31 lipca 2011, 12:07

scorpio44 - tego typu oznaczenie "strefa skrzyżowań równorzędnych" widziałem jako stosowane w Krakowie już w którymś odcinku Jedź Bezpiecznie.
W Lublinie mamy jeszcze gorzej, bo tu preferowane jest stawianie przy drodze czegoś takiego :
Obrazek,
gdzie koniec obowiązywania takiej tablicy wyznacza ci dojechanie do znaku określającego pierwszeństwo (najczęściej A-7).
Na starówce póki co ustawiłbym to:
Obrazek,
co jest znakiem drogowym :D

Co do patentów ze strefą A-6, czy z żółtymi tablicami - to ja również nigdzie nie znalazłem legalizacji tych patentów przepisami...
Problem jest w takiej "strefie" z określeniem, co jest, a co nie jest skrzyżowaniem i trzeba się niejednokrotnie moocno domyślać...

Co to fotki z artykułu :
Obrazek
to w wersji ze zdjęcia : "miszczostfo " :D
2 metry za strefą zamieszkania - strefa do 30km/h :D - dalej niby piesi mogą łazić wszędzie, ale mają wyznaczone przejście.... no ciekawie, ciekawie to wygląda.... :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Re: Nowe oznakowanie elbląskiej starówki

Postprzez scorpio44 » niedziela 31 lipca 2011, 16:52

dylek napisał(a):Co to fotki z artykułu :
(...)
to w wersji ze zdjęcia : "miszczostfo " :D
2 metry za strefą zamieszkania - strefa do 30km/h :D - dalej niby piesi mogą łazić wszędzie, ale mają wyznaczone przejście.... no ciekawie, ciekawie to wygląda.... :D

Hehehe, to akurat wynika z tego, że fotka była robiona w "okresie przejściowym". ;) Kiedy byli w trakcie stawiania nowego oznakowania, a obowiązywały jeszcze stare znaki. Już ich nie ma.

Czekam na dalsze opinie. Zamierzam się tą sprawą dość intensywnie zająć, ale chciałbym najpierw mieć pewność, że się nie mylę co do tego, że takie oznakowanie jest niedopuszczalne, żeby się nie ośmieszyć. ;)

EDIT:
dylek napisał(a):Na starówce póki co ustawiłbym to:
Obrazek,
co jest znakiem drogowym :D

No tak, tylko że taki znak też jest niestety "jednorazowy" (dotyczy najbliższego skrzyżowania), a nie oznacza żadnej strefy. Musiałby stać na każdym skrzyżowaniu, a na jedno by wyszło, gdyby poustawiać zwykłe A-5 lub gdyby nie było w ogóle żadnych znaków.

No właśnie... Teraz sobie pomyślałem, że z drugiej strony może nie ma się co czepiać radosnej twórczości z tymi strefami skrzyżowań równorzędnych, bo ten znak dziwoląg na wjeździe tak naprawdę i tak nie ma w tym względzie większego znaczenia - skoro na poszczególnych skrzyżowaniach nie ma znaków regulujących pierwszeństwo, to są one równorzędne tak czy siak.
No ale pozostaje kwestia strefy zamieszkania - bo znaki D-40 umieszczone są tylko na tych dziwolągach (jak na razie wygląda, niemających żadnej mocy prawnej).
scorpio44

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów