Strefa zamieszkania - D-40 - niejasności ?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Strefa zamieszkania - D-40 - niejasności ?

Postprzez adiida12 » środa 11 maja 2011, 21:39

Strefa zamieszkania - D-40 - chodzi mi o to:
- w jakim celu stawiane są w tej strefie np. znaki takie jak B-36 - zakaz zatrzymywania ? - jak wiadomo, w strefie - postój jedynie w miejscach do tego wyznaczonych - więc w jakim celu ?

-jak powinny prawidłowo być oznaczone miejsca postojowe - czy rozumuje dobrze - że wystarczy znak P-18 lub D-18, bądź obydwa na raz ?, czy np. jeżeli nie ma tych znaków a jest zatoczka ale nie wyznaczona przez te znaki można parkować ?
i jeszcze jedno czy znak poziomy P-18 ma jakieś obwarowania tz. czy to musi być linia biała czy może być to kostka brukowa koloru np czerwonego ?
adiida12

Re: Strefa zamieszkania - D-40 - niejasności ?

Postprzez rusel » środa 11 maja 2011, 22:25

- w jakim celu stawiane są w tej strefie np. znaki takie jak B-36 - zakaz zatrzymywania ? - jak wiadomo, w strefie - postój jedynie w miejscach do tego wyznaczonych - więc w jakim celu

w takim celu do jakiego zostal znak zakazu zatrzymywania stworzony, zapewne w miejscu w ktorym zatrzymanie utrudnia ruch, w miejscu gdzie nie obowiazuje zatrzymujemy sie w dowolnym miescu w tej strefie, zakladam ze rozumiemy roznice miedzy postojem a zatrzymaniem

co do znakow P 18 i D 18 to moga wystepowac osobno
Ostatnio zmieniony środa 11 maja 2011, 22:35 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez adiida12 » środa 11 maja 2011, 22:30

no w sumie ? - też tak myślałem, tak samo jeżeli jest zakaz zatrz. i pojazd stanie na chodniku o szerokości np 5 metrów, to nie ma znaczenia bo zakaz dotyczy jezdni i chodnika, a dlaczego w takim miejscu jest a bardziej czemu nie ma pod nim tabliczki nie dotyczy chodnika ? - byłem specjalnie u pewnego fachowca - i stwierdził, dlatego iż włączanie się do ruchu może stwarzać zagrożenie :)

proszę jeszcze o wyjaśnienie mi reszty moich wątpliwości :)
adiida12

Postprzez rusel » środa 11 maja 2011, 22:44

miejsc postojowych sam rodzaj nawierzchni nie wyznacza, bez jednego z tych znakow postoj nie jest dozwolony
rusel

Postprzez scorpio44 » wtorek 17 maja 2011, 07:55

rusel napisał(a):miejsc postojowych sam rodzaj nawierzchni nie wyznacza, bez jednego z tych znakow postoj nie jest dozwolony

Oczywiście w teorii, bo w rzeczywistości jest od groma stref zamieszkania, gdzie nie uświadczysz żadnego ze znaków wyznaczających miejsce do parkowania, pomimo że są tam zatoczki postojowe, miejsca do parkowania wyznaczone właśnie np. wspomnianą kostką brukową i ogólnie wszyscy mieszkańcy okolicznych bloków całe życie tam parkują. Ale znaków nie ma, więc teoretycznie wszyscy parkujący tam robią to nielegalnie.
scorpio44

Postprzez rusel » wtorek 17 maja 2011, 09:52

podoba mi sie jak na kostce brukowej inna kostka innej barwy wyznacza sposob parkowania :D
rusel

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów