Jednokierunkowa nie dotycząca rowerzystów.

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Jednokierunkowa nie dotycząca rowerzystów.

Postprzez Borys_q » środa 20 kwietnia 2011, 20:00

§ 17. 1. Znak B-2 "zakaz wjazdu" oznacza zakaz wjazdu pojazdów na drogę lub jezdnię od strony jego umieszczenia; zakaz dotyczy również kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy.
2. Umieszczona pod znakiem B-2 tabliczka T-22 wskazuje, że znak nie dotyczy rowerów jednośladowych wjeżdżających na wyznaczony na jezdni pas ruchu dla rowerów.

Witam w związku z cudami tworzonymi przez gdańskie służby odpowiedzialne za zarządzanie ruchem kilka pytań mi się nasunęło.

1 Czy uważacie, że jest jakakolwiek podstawa prawna pominięcia pasa dla rowerzystów w sytuacji z powyższego przepisu ??

2 Mijając znak droga jednokierunkowa nie dotyczy rowerzystów, przy braku wyznaczonego pasa dla rowerów, skręcając w lewo gdzie się ustawić przy lewej, czy przy lewej z uwzględnieniem nieistniejącego kontrapasa?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Re: Jednokierunkowa nie dotycząca rowerzystów.

Postprzez mapmen » czwartek 21 kwietnia 2011, 00:24

Droga mimo wpuszczenia rowerów pod prąd nadal jest oznakowana D-3 jest wiec jednokierunkowa. Poniewaz T-22 nie reguluje zajmowania miejsca do skrętu na jezdni trzeba sięgnąć do PoRD, a tam stoi, ze przy lewej krawędzi.
mapmen

Postprzez dylek » czwartek 21 kwietnia 2011, 07:13

Borys_q napisał(a):1 Czy uważacie, że jest jakakolwiek podstawa prawna pominięcia pasa dla rowerzystów w sytuacji z powyższego przepisu ??

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem pytanie. Jesli pytasz, czy można zgodnie z przepisami postawić B-2 i pod nim tabliczkę T-22, ale nie wyznaczyć tam pasa dla rowerów - to odpowiadam, że wg mnie można tak zrobić, tylko nie wiem po co to tak robić :D
Borys_q napisał(a):2 Mijając znak droga jednokierunkowa nie dotyczy rowerzystów, przy braku wyznaczonego pasa dla rowerów, skręcając w lewo gdzie się ustawić przy lewej, czy przy lewej z uwzględnieniem nieistniejącego kontrapasa?

T-22 wskazuje, że znak (B-2) nie dotyczy rowerów jednośladowych wjeżdżających na wyznaczony na jezdni pas ruchu dla rowerów.

Czyli wynika, że jeśli nie ma wyznaczonego pasa dla roweru to sorry- ale rower nie może tam zapitalać pod prąd - nawet jeśli są tabliczki T-22. Więc olewasz T-22 i stajesz przy lewym krawężniku.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Olin » czwartek 21 kwietnia 2011, 10:18

Umieszczenie tabliczki bez wyznaczenia specjalnego pasa ruchu jest niedopuszczalne !
Olin

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów