Pytanie, egzamin weryfikacyjny

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie, egzamin weryfikacyjny

Postprzez rusel » wtorek 17 sierpnia 2010, 20:41

egzaminator wyczuwajacy won alkoholowa od kandydata w momencie uszkodzonego urzadzenia do pomiaru alkoholu w wydychanym powietrzu

A) wpisuje N i zawiadamia odpowiednie sluzby

B) nie dopuszcza do egzaminu i wpisuje X

C) przerywa egzamin i wpisuje N

pytanie chyba z kategorii D
rusel

Postprzez dylek » wtorek 17 sierpnia 2010, 20:55

był chyba temat z pytaniami, więc szkoda, że nowy.... może ktoś przeklei ;)

odpowiedzi dziwne.....dla mnie żadna prawidłowa...
na nosa.... to się można leczyć u laryngologa...
wg mnie wzywa odpowiednie służby i dopiero jeśli one potwierdzą to co nos wyniuchał to może przerwać egzamin i wpisać N
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez KUBA_1 » piątek 20 sierpnia 2010, 21:26

Logiczną byłaby odp. A
ja tak bym zaznaczył.
C- nie może przerwać, bo nie powinien rozpocząć
B- nie dopuszcza, ale wynik N
więc zostaje A, a ewentualny pomiar robi się przed egzaminem np wzywając policję do WORD-u.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez skov » piątek 20 sierpnia 2010, 21:53

zastanawia mnie, co ma Policja do kogoś kto ma dopiero przystąpić do egzaminu w stanie po spożyciu ?
skov

Postprzez archis_p » piątek 20 sierpnia 2010, 22:12

No jeżeli urządzenie jest uszkodzone, to jak inaczej potwierdzić przypuszczenia egzaminatora?
Volenti non fit iniuria
archis_p

odp

Postprzez rusel » sobota 21 sierpnia 2010, 18:35

skov napisał(a):zastanawia mnie, co ma Policja do kogoś kto ma dopiero przystąpić do egzaminu w stanie po spożyciu ?

to ze usiluje prowadzic w stanie nietrzezwosci i juz w tym momencie popelnia przestepstwo
rusel

Postprzez skov » sobota 21 sierpnia 2010, 21:44

a jak usiłuje prowadzić w stanie nietrzeźwości po drogach niepublicznych do jakich zalicza się plac manewrowy i nie ma zagrożenia dla innych uczestników ruchu na tym placu to co?
skov

odp

Postprzez rusel » niedziela 22 sierpnia 2010, 11:18

w jaki sposob udowodnisz ze nie ma zagrozenia skoro jest to miejsce w ktorym odbywa sie ruchu pojazdow? i na jakiej podstawie twierdzisz ze droga niepubliczna czy plac manewrowy jest wyjatkiem?

przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu
rusel

Postprzez dylek » niedziela 22 sierpnia 2010, 11:23

Art. 1. 1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego.
2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.

ja tam tu nie widzę słowa "innych" ... czyli wszystkich :D

Wsiada na bani = stwarza zagrożenie dla siebie=dla uczestnika ruchu=podpada pod przepis...
Innych uczestników chyba być nie musi :D ....ale na egzaminie i tak jest inny uczestnik.... egzaminator :D
17) uczestnik ruchu - pieszego, kierującego, a także inne osoby przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się na drodze;
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez skov » niedziela 22 sierpnia 2010, 12:30

racja, dodałem "innych" :D
skov

odp

Postprzez rusel » poniedziałek 23 sierpnia 2010, 12:33

zapomnialem dodac ze prawidlowa odp byla A
rusel

Re: Pytanie, egzamin weryfikacyjny

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 13 września 2010, 14:00

Moim zdaniem żadna odpowiedź nie jest prawidłowa.
Na tak postawione pytanie i mając takie odpowiedzi to teoretycznie nic nie powinniśmy zaznaczyć. A to dla tego, że zgodnie z
par. 16.4 rozporządzenia WORD powinien posiadać: (przypominam, że powinien=musi)
co najmniej jedno sprawne urządzenie elektroniczne do pomiaru stężenia alkoholu w wydychanym powietrzu.
Więc jeśli miał bym zaznaczyć jakąś odpowiedź to moim zdaniem B.

par 30.7 Dyrektor ośrodka egzaminowania:
1) może okresowo wstrzymać prowadzenie egzaminów praktycznych z przyczyn, o których mowa w ust. 3 pkt 4 .....

ust. 3 pkt 4. warunki atmosferyczne lub INNE PRZYCZYNY UNIEMOŻLIWIAJĄ PROWADZENIE EGZAMINÓW.

Skoro w par 16.4 jest wyraźnie napisane, że musi posiadać takie urządzenie, a nie posiada, to znaczy, że nie może przeprowadzać egzaminów zgodnie z rozporządzeniem.

Kolejna rzecz.
par 29.1 Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest:
2) posiadanie przez osobę egzaminowaną odpowiedniej sprawności psychicznej i fizycznej, a w szczególności nie znajdowanie się w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu.

Skoro egzaminator nie jest w stanie tego potwierdzić bo siadło jedyne sprawne urządzenie, które znajdowało się na wyposażeniu WORD to dyrektor wstrzymuje egzaminowanie i tyle.
A delikwent dostaje X. Nie wykazaliśmy, że jest na bani. A na nos to faktycznie jak ktoś już napisał, możemy się leczyć.
wiciu2

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów