Co to jest pędzenie zwierząt?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Co to jest pędzenie zwierząt?

Postprzez drtomee » piątek 09 lipca 2010, 13:00

Szanowni Koledzy...pytanko jak w tytule...zaczęło się od tego czy wyprowadzanie psa można uznać za pędzenie zwierząt...w kodeksie drogowym nie znalazłem definicji ani przepisu, z którego można to wywnioskować...no i dylemat pozostał...co o tym sądzicie?
drtomee

Postprzez Olin » piątek 09 lipca 2010, 13:59

W przepisach nie ma mowy o rodzaju zwierząt którymi kieruje poganiacz. Trzeba jednak podkreślić, że poganiacz został uznany za kierującego podobnie jak jadący wierzchem.
W art. 37 chodzi jedynie o zwierzęta gospodarskie - konie, krowy, kozy, świnie.
W związku z tym osoba prowadząca psa jest tylko pieszym a nie poganiaczem.
Ponadto, do ruchu poganiaczy (i jeźdźców) stosuje się przepisy art. 34 który mówi o ruchu pojazdów zaprzęgowych - trudno uznać psa za zwierzę zaprzęgowe...
Olin

Postprzez drtomee » piątek 09 lipca 2010, 14:52

No właśnie czytałem art. 37 i słowem tam nie jest wspomniane, że chodzi o zwierzęta gospodarskie...też poszedłem tropem powiązania z art. 34, ale tym tokiem rozumowania też nie można się zadowolić, bowiem mogę pędzić owce lub gęsi, które też nie są zwierzętami zaprzęgowymi...zatem nie można utożsamiać pędzonych zwierząt ze zwierzętami zaprzęgowymi. Poza tym pies też może być zwierzęciem gospodarskim, np. ten pilnujący stada. Zastanawiałem się czy do pędzenia jednego zwierzęcia można zastosować te przepisy, ale myślę, że gdybym pędził jedną krowę, nie byłoby wątpliwości, ale jeden pies...hmmm... :?:
drtomee

Postprzez Olin » piątek 09 lipca 2010, 16:46

Pozostaje przy stanowisku, że prowadzący psa nie jest poganiaczem. Nasuwa się jeszcze pytanie: czy potrafisz zapanować i kierować stadkiem idących drogą psów ?
Olin

odp

Postprzez rusel » piątek 09 lipca 2010, 19:33

pojedynczo lub w stadzie, nalezy to interpretowac jako zwierzata stadne, gospodarcze niekoniecznie zaprzegowe. Psa sie nie pedzi i nie jest to zwierze stadne, bo moze sam sie wysr.....c pod drzewem i sam wroci do domu
rusel

Postprzez drtomee » piątek 09 lipca 2010, 22:28

Olin, dzięki że napisałeś i możesz zostać przy swoim zdaniu, ale w przepisach odzwierciedlenia to ono nie ma...mogę zapanować nad stadkiem psów prowadząc je na uwięzi...poza tym pytanie było o jednego...też zresztą na uwięzi... :wink:
Rusel, jeżeli pojedynczo lub w stadzie = stadny to biel lub czerń = czarny? Koń też nie jest stadny sensu stricto a można go pędzić tak jak krowę. Zresztą mam stado psów zaprzęgowych i chcę je przeprowadzić w inne miejsce, na uwięzi, stadnie lub każdego po kolei...hipotetycznie rzecz jasna...coś mi się widzi, że jednak w przepisach nie znajdziemy odpowiedzi na to pytanie i zostaną nam jedynie filozoficzne wywody... :(
drtomee

odp

Postprzez rusel » sobota 10 lipca 2010, 11:21

olin ma oczywiscie racje sa to zwierzeta gospodarskie znak A18 stosuje sie do oznaczenia miejsc w ktorych odbywa sie REGULARNY PRZEPED ZWIERZAT GOSPODARSKICH WZDLUZ LUB W POPRZEK DROGI NP. PRZY OSRODKACH HODOWLANYCH , PASTWISKACH

pieszy z psem nie jest poganiaczem, koniec tematu
rusel

Postprzez drtomee » sobota 10 lipca 2010, 15:21

Oczywiście, że masz rację co do A18, ale pędzić zwierzęta można również tam, gdzie nie ma tego znaku więc nie wiązałbym bezpośrednio tego znaku z dylematem postawionym w temacie, zresztą podkreślam, że psy mogą być zarówno gospodarskie, jak też kanapowe, wystawowe itd...ale tak można by dojść do absurdu, że pudel na smyczy podpada pod inne przepisy niż pies pasterski na smyczy...dlatego dla mnie temat ciągle otwarty. Jak komuś coś wpadnie do głowy to niech napisze...
drtomee

odp

Postprzez rusel » sobota 10 lipca 2010, 19:30

probuje Ci wyjasnic co ustawodawca mial na mysli a znak ten stawiany jest wlasnie w miejscach gdzie sie je pedzi np. z pola do hodowli itp. Pies pasterski nie podchodzi pod ten przepis
rusel

Postprzez slawz » poniedziałek 12 lipca 2010, 22:12

Wiem rusel, że to taka akademicka dyskusja, ale czy według Ciebie jest jakiś przepis, który można by zinterpretować w taki sposób, że prowadzący na przykład 3 pasterskie psy po jezdni (na smyczach) nie jest poganiaczem zwierząt?
slawz

odp

Postprzez rusel » wtorek 13 lipca 2010, 08:59

starsza Pani z gromadka pudli na smyczy tez pogania zwierzeta?

odpowiem po akademicku

wikipedia:

Zwierzęta gospodarskie – zwierzęta chowane w gospodarstwie rolnym w celu uzyskania produkcji towarowej lub siły pociągowej. Wykorzystywane są również jako materiał reprodukcyjny. Przykładami zwierząt gospodarskich są m.in. bydło, konie, osły, muły, owce, świnie, drób, wielbłądy.

zwierzęta gospodarskie: bydło domowe, świnia, owca, koza, koń, muł, osioł, królik domowy, drób, zwierzęta futerkowe i pszczoły

jesli szanowna Pani z 3 pudlami/psami pasterskimi,jamnikami porusza sie za znakiem zakaz ruchu to lamie przepisy?
rusel

Postprzez Borys_q » wtorek 13 lipca 2010, 09:40

jesli szanowna Pani z 3 pudlami/psami pasterskimi,jamnikami porusza sie za znakiem zakaz ruchu to lamie przepisy?

Wg mnie tak!!

I powinna nieść latarke ze światłem białym widocznym ze 150 metrów w okresie zmiejszonej przejżystości powietrza.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

odp

Postprzez rusel » wtorek 13 lipca 2010, 10:36

:D
rusel

Postprzez slawz » wtorek 13 lipca 2010, 11:37

A gdzie jest określone, że artykuły 34, 36 i 37 PoRD dotyczą tylko zwierząt gospodarskich?
slawz

Postprzez Borys_q » wtorek 13 lipca 2010, 11:53

Właśnie nigdzie:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów