dylek napisał(a):1. Szkoda, że ów pan nie wie po co lewy kierunkowskaz na skrzyżowaniu...
Akurat w zakresie rond jestem po jego stronie a wasze teorie (twoje i cmana) uważam za chybione próby wpasowania złożonych skrzyżowań w teorię jednoprzecięciowych. Jakoś nie proponujecie ich przy skrzyżowaniach wieloprzecięciowych nie będących rondami, więc nie wiem czemu uparliście się na ronda, skoro tam logika i bezpieczeństwo podsuwają teorie Dworaka.
dylek napisał(a):2 Dołóżmy tu na rondko jeszcze rower i motocykl... przecież też się zmieszczą to niech się też wpychają na 3-ciego i 4-tego równocześnie... ;) Co z tego, że pas jest jeden.... jak się pojazdów upchnie tam więcej to niech się pchają, a co ;)
No tu właśnie widzę pierwszy raz taką dość dziwną u Dworaka wizję. Do tej pory mieliśmy 100% zgodność poglądów.
dylek napisał(a):Nie wiem jak on chce, by nie było w tym samym czasie wyprzedzania z prawej - trzeba jego zapytać jak te koncepcje pogodzić....
A to akurat w wielu innych miejscach kopie w zadek. Wiele jest takich skrzyżowań, gdzie są 2 nieoznaczone pasy ruchu i czasami tylko idiota by nie wyprzedzał z prawej. Aczkolwiek trzymając się kurczowo prawa, to jedziesz wtedy, jak pas obok stoi, bo wtedy omijasz. Wspomniał zresztą o tym na filmie. A omijać wolno.
dylek napisał(a):Generalnie coraz bardziej obawiam się jazdy po krakowskich rondach, skoro w tamtejszym MORDzie siedzi taki doradca i upublicznia w TV swoje wizje..
Kiedy poza tą jedną, jego rady są idealne i zwiększające bezpieczeństwo i płynność i do bólu logiczne.
Billon napisał(a):Nie mam pojęcia skąd on bierze takie teorie dotyczące zajmowania pasów ruchu o których wspominał na początku tego nagrania,
A co nie tak? Bo akurat początek jest bardzo rozsądny i ma ręce, nogi i wg mnie wsparcie w przepisach.
Billon napisał(a): Pomysłu o wykorzystywaniu pierścienia już nawet nie będę komentował.
No właśnie skomentuj.... Bo nie umiem znaleźć prawnego umocowania tych pierścieni, a jedynie logika mi podpowiada, że po coś je wydzielono.
Billon napisał(a):Nie wspominając już o braku fachowego słownictwa
Program jest dla przeciętnego oglądacza, w tym dresa z golfa III po tuningu, więc akurat słownictwo to on czasami ma aż zbyt fachowe.