Pierścieniem po rondzie?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Pierścieniem po rondzie?

Postprzez tristan » wtorek 29 czerwca 2010, 22:20

Witam,

w odcinku http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 10/1869936 około 6 minuty pojawia się koncepcja tworzenia sobie drugiego pasa z pierścienia ronda. Mi się zawsze wydawało, że po to się robi te pierścienie, żeby one były wyłączone z normalnego ruchu, a służyły tylko dużym pojazdom. Inaczej po co tam pierścień? Można by faktycznie zrobić 2 pasy do wykorzystania.

Co o tym myślicie?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez dylek » wtorek 29 czerwca 2010, 22:40

Ja co myślę o teoriach p.Dworaka odnośnie rond to wielokrotnie mówiłem...
Tutaj jako komentarz mogę dać 2 sprawy..
1. Szkoda, że ów pan nie wie po co lewy kierunkowskaz na skrzyżowaniu...
2 Dołóżmy tu na rondko jeszcze rower i motocykl... przecież też się zmieszczą to niech się też wpychają na 3-ciego i 4-tego równocześnie... ;) Co z tego, że pas jest jeden.... jak się pojazdów upchnie tam więcej to niech się pchają, a co ;)
Nie wiem jak on chce, by nie było w tym samym czasie wyprzedzania z prawej - trzeba jego zapytać jak te koncepcje pogodzić....

Generalnie coraz bardziej obawiam się jazdy po krakowskich rondach, skoro w tamtejszym MORDzie siedzi taki doradca i upublicznia w TV swoje wizje..
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Billon » wtorek 29 czerwca 2010, 22:50

Ja jak słucham P. Dworaka to czasami mam wrażenie że osobnik ten nigdy nie trzymał ustawy w dłoni. Nie mam pojęcia skąd on bierze takie teorie dotyczące zajmowania pasów ruchu o których wspominał na początku tego nagrania, przeczytał by sobie zwykłe testy dla kandydatów na kierowców to by nie gadał takich farmazonów. Pomysłu o wykorzystywaniu pierścienia już nawet nie będę komentował. Nie wspominając już o braku fachowego słownictwa.
Billon

Postprzez tristan » wtorek 29 czerwca 2010, 23:23

dylek napisał(a):1. Szkoda, że ów pan nie wie po co lewy kierunkowskaz na skrzyżowaniu...

Akurat w zakresie rond jestem po jego stronie a wasze teorie (twoje i cmana) uważam za chybione próby wpasowania złożonych skrzyżowań w teorię jednoprzecięciowych. Jakoś nie proponujecie ich przy skrzyżowaniach wieloprzecięciowych nie będących rondami, więc nie wiem czemu uparliście się na ronda, skoro tam logika i bezpieczeństwo podsuwają teorie Dworaka.

dylek napisał(a):2 Dołóżmy tu na rondko jeszcze rower i motocykl... przecież też się zmieszczą to niech się też wpychają na 3-ciego i 4-tego równocześnie... ;) Co z tego, że pas jest jeden.... jak się pojazdów upchnie tam więcej to niech się pchają, a co ;)

No tu właśnie widzę pierwszy raz taką dość dziwną u Dworaka wizję. Do tej pory mieliśmy 100% zgodność poglądów.

dylek napisał(a):Nie wiem jak on chce, by nie było w tym samym czasie wyprzedzania z prawej - trzeba jego zapytać jak te koncepcje pogodzić....

A to akurat w wielu innych miejscach kopie w zadek. Wiele jest takich skrzyżowań, gdzie są 2 nieoznaczone pasy ruchu i czasami tylko idiota by nie wyprzedzał z prawej. Aczkolwiek trzymając się kurczowo prawa, to jedziesz wtedy, jak pas obok stoi, bo wtedy omijasz. Wspomniał zresztą o tym na filmie. A omijać wolno.

dylek napisał(a):Generalnie coraz bardziej obawiam się jazdy po krakowskich rondach, skoro w tamtejszym MORDzie siedzi taki doradca i upublicznia w TV swoje wizje..

Kiedy poza tą jedną, jego rady są idealne i zwiększające bezpieczeństwo i płynność i do bólu logiczne.

Billon napisał(a):Nie mam pojęcia skąd on bierze takie teorie dotyczące zajmowania pasów ruchu o których wspominał na początku tego nagrania,

A co nie tak? Bo akurat początek jest bardzo rozsądny i ma ręce, nogi i wg mnie wsparcie w przepisach.

Billon napisał(a): Pomysłu o wykorzystywaniu pierścienia już nawet nie będę komentował.

No właśnie skomentuj.... Bo nie umiem znaleźć prawnego umocowania tych pierścieni, a jedynie logika mi podpowiada, że po coś je wydzielono.

Billon napisał(a):Nie wspominając już o braku fachowego słownictwa

Program jest dla przeciętnego oglądacza, w tym dresa z golfa III po tuningu, więc akurat słownictwo to on czasami ma aż zbyt fachowe.
tristan

Postprzez cman » wtorek 29 czerwca 2010, 23:33

tristan napisał(a):Jakoś nie proponujecie ich przy skrzyżowaniach wieloprzecięciowych nie będących rondami...

Czego konkretnie nie proponujemy i na jakich konkretnie skrzyżowaniach?
cman

Postprzez tristan » wtorek 29 czerwca 2010, 23:39

cman napisał(a):
tristan napisał(a):Jakoś nie proponujecie ich przy skrzyżowaniach wieloprzecięciowych nie będących rondami...

Czego konkretnie nie proponujemy i na jakich konkretnie skrzyżowaniach?

Ustalania zasad przed wjazdem na skrzyżowanie i rozpatrywania pierwszeństwa oraz torów jazdy przed, a nie w trakcie.

Np. na takim:
http://mapy.zumi.pl/warstwy.html?turyst ... tive=false
tristan

Postprzez mshtal » środa 30 czerwca 2010, 00:17

bo jak dla mnie to są dwa różne skrzyżowania i nic tam dziwnego nie dostrzegam...
mshtal

Postprzez Billon » środa 30 czerwca 2010, 09:55

tristan napisał(a):
Billon napisał(a):Nie mam pojęcia skąd on bierze takie teorie dotyczące zajmowania pasów ruchu o których wspominał na początku tego nagrania,

A co nie tak? Bo akurat początek jest bardzo rozsądny i ma ręce, nogi i wg mnie wsparcie w przepisach.

No to zacytuję "chcąc wyjechać z tej przecinki pamiętajmy że musimy wjechać na swój pas, z lewego możemy tylko na lewy, a z prawego tylko na prawy " inaczej wg P. Dworaka się nie da. Z tego co wiem kierujący po wykonaniu manewru może zająć dowolny pas ruchu, a czy w tym momencie dojdzie do zmiany pasa ruchu czy do nieustąpienia pierwszeństwa to już inna kwestia. A propos jeszcze tego zagadnienia mam do was pytanie: weźmy sobie tą pierwszą sytuację w której pojazd dworaka zawracał, z tym że załóżmy że nie wjechał od razu na lewy pas tylko przedłużył do prawego czy tam środkowego. Czy według was jest to zmiana pasa ruchu czy nie ? ja osobiście uważam że nie, jednak spotkałem się z różnymi zadaniami u rożnych egzaminatorów.
Billon

Postprzez tristan » środa 30 czerwca 2010, 11:07

mshtal napisał(a):bo jak dla mnie to są dwa różne skrzyżowania i nic tam dziwnego nie dostrzegam...

No więc właśnie. Czyli masz podejście takie jak ja sugeruję do rond czy jak sugeruje Dworak. To po prostu dla nas różne skrzyżowania, zazwyczaj cztery. Ale cman podważał to stwierdzeniem, że rondo w przepisach jest nazwane jednym skrzyżowaniem. Więc zmieniłem słownictwo na skrzyżowanie z wieloma punktami przecięcia.

To co pokazałem na zdjęciu też jest jednym skrzyżowaniem formalnie. Na wlotach masz znaki, w tym tabliczki z rozrysowanym całym przebiegiem dróg, a środek jest po prostu dwuprzecięciowym skrzyżowaniem. Co właśnie nie zmienia faktu, że należy je traktować oddzielnie, analogicznie jak na rondzie. Zachowanie w punkcie przecięcia A na rondzie nie może wynikać od tego, skąd nadjechałem, bo nadjechać mogłem ze 4 możliwych kierunków i inni nawet o tym nie wiedzą. Dlatego każde przecięcie musi być traktowane osobno.

Billon napisał(a):No to zacytuję "chcąc wyjechać z tej przecinki pamiętajmy że musimy wjechać na swój pas, z lewego możemy tylko na lewy, a z prawego tylko na prawy " inaczej wg P. Dworaka się nie da. Z tego co wiem kierujący po wykonaniu manewru może zająć dowolny pas ruchu, a czy w tym momencie dojdzie do zmiany pasa ruchu czy do nieustąpienia pierwszeństwa to już inna kwestia.

No właśnie sęk w tym, że zmiana pasa ruchu na skrzyżowaniu podczas skrętu jest takim sobie pomysłem. Ani tego nie ma za bardzo jak czytelnie zasygnalizować, ani bezpiecznie przeprowadzić. Więc nawet jeśli będzie to pewne uproszczenie, to nawoływanie Dworaka do tego, aby w sytuacji, gdy skręty są możliwe z kilku pasów na raz, trzymać się swojego pasa do końca skrętu i dopiero potem zmieniać pas jest nawoływaniem właściwym.

Billon napisał(a):A propos jeszcze tego zagadnienia mam do was pytanie: weźmy sobie tą pierwszą sytuację w której pojazd dworaka zawracał, z tym że załóżmy że nie wjechał od razu na lewy pas tylko przedłużył do prawego czy tam środkowego. Czy według was jest to zmiana pasa ruchu czy nie ? ja osobiście uważam że nie, jednak spotkałem się z różnymi zadaniami u rożnych egzaminatorów.

No jest to zmiana pasa, bo jechałeś pasem wewnętrznym, a przejechałeś na zewnętrzny. Wjechałeś na tor jazdy kolegi.
tristan

Postprzez cman » środa 30 czerwca 2010, 11:34

tristan napisał(a):No więc właśnie. Czyli masz podejście takie jak ja sugeruję do rond czy jak sugeruje Dworak. To po prostu dla nas różne skrzyżowania, zazwyczaj cztery. Ale cman podważał to stwierdzeniem, że rondo w przepisach jest nazwane jednym skrzyżowaniem. Więc zmieniłem słownictwo na skrzyżowanie z wieloma punktami przecięcia.

Aha, czyli po prostu na swoje potrzeby, odrębne skrzyżowania nazwałeś wymyślonym przez siebie określeniem jednego skrzyżowania z jakimiś wieloma punktami przecięcia - co w przypadku skrzyżowania o ruchu okrężnym, które jest jednym skrzyżowaniem, niestety nie ma zastosowania.
cman

Postprzez tristan » środa 30 czerwca 2010, 11:49

Dlaczego twierdzisz, że pokazane przeze mnie skrzyżowanie to dwa odrębne skrzyżowania, a np. to rondo:

http://zasoby.tristan.b7.pl/smieci/forumy/rondo.jpg

tak dupne, że z 1 końca nie widać drugiego chcesz traktować jako całość? Skąd kierowcy mają wiedzieć jakim torem porusza się kolega? Jakaś koszmarna abstrakcja.

Zgadzam się z Tobą, że prawnie jest pewien zgrzyt. Ale jazda na siłę wg literalnej interpretacji prawa doprowadzi do koszmarnych konfliktów. W cytowanym już przeze mnie odcinku z Tarnowa masz idealny przykład co się dzieje, jak drogowcy oznaczą rondo wg Twojego rozumienia i jak kierowcy jadą tak, jak Ty sugerujesz by jeździli zawsze.
tristan

odp

Postprzez rusel » środa 30 czerwca 2010, 12:40

moim zdaniem teoria wykorzystania pierscienia w takiej sytuacji jest jak najbardziej wlasciwa, Dworak nie od dzis promuje zasade utrzymania plynnosci ruchu za wszelka cene w granicach prawa i w tym momencie zaden przepis tego nie zabrania z racji takiej ze tak naprawde nie istnieje...ale co do zakazu wyprzedzania z prawej strony na rondzie bez wyznaczonych pasow ruchu to absurd, nie ma takiego przepisu ktory tego zabrania a powolam sie tu na art24 ust 9 i przyklad; jadac na 2 pasmowym rondzie zewnetrznym pasem na wprost w momencie kiedy na wewnetrznym pasie znajduje sie pojazd ktory sygnalizuje skret w prawo i ustepuje mi pierszenstwa gdyz zmienia pas ruchu a my co robimy skoro niby nie mozemy go wyprzedzic?
rusel

Postprzez cman » środa 30 czerwca 2010, 13:48

tristan napisał(a):Dlaczego twierdzisz, że pokazane przeze mnie skrzyżowanie to dwa odrębne skrzyżowania...

Ponieważ są to dwa odrębne przecięcia dróg.

tristan napisał(a):...a np. to rondo:

tak dupne, że z 1 końca nie widać drugiego chcesz traktować jako całość?

Ponieważ jest to jedno przecięcie dróg, o czym dodatkowo informują znaki C-12, które, jak rozumiem, się tam znajdują.
cman

Postprzez tristan » środa 30 czerwca 2010, 17:06

cman napisał(a):
tristan napisał(a):Dlaczego twierdzisz, że pokazane przeze mnie skrzyżowanie to dwa odrębne skrzyżowania...

Ponieważ są to dwa odrębne przecięcia dróg.

Na jakiej podstawie tak wnosisz? Oznaczenie jest jedno.

Ale OK, weź sobie jedno z dawnych rond w Krakowie. Dworak nieraz mówi o tym grzegórzeckim, czy jakimś tym kotlarskim czy cóś. Oba chyba już nie mają znaku ronda.

cman napisał(a):
tristan napisał(a):...a np. to rondo:

Ponieważ jest to jedno przecięcie dróg, o czym dodatkowo informują znaki C-12, które, jak rozumiem, się tam znajdują.

Znajdują. Ale co to zmienia w fakcie, że kierowca w przecięciu A zupełnie nie ma pojęcia skąd ktoś nadjechał i dlaczego akurat rypie mu w prawo z lewym kierunkowskazem i w poprzek jego pasa.

Przyssałeś się do literalnej interpretacji prawa, które jest po prostu skopane w zakresie rond i nie przystaje w ogóle do realiów.
tristan

Postprzez dylek » środa 30 czerwca 2010, 17:13

tristan napisał(a): np. to rondo:

A to w ogóle można nazwać skrzyżowaniem ??

Wg mojej wiedzy to przepisy nie pozwalają na np. wyznaczanie przystanku na środku skrzyżowania....

Na moje oko toto funkcjonuje i przeszło przez akceptacje realizacji projektu pod innym szyldem....

Przemycono to pod szyldem placu.... Na placu można postawić przystanek, dworzec, fontannę czy co tam jeszcze.... Dopuszcza się również stosowanie na placach znaku C-12....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów