Cofanie vs wjazd na drogę z obiektu przydrożnego.

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Cofanie vs wjazd na drogę z obiektu przydrożnego.

Postprzez Olin » czwartek 03 czerwca 2010, 12:08

Witam.
Niestety nie wiem jak wstawić szkic, ale podam opis sytuacji drogowej.
Skrzyżowanie w kształcie litery T na drogach dwukierunkowych jednojezdniowych. Wlot drogi podporządkowanej znajduje się z lewej strony. Dokładnie na przeciwko tego wlotu, po prawej stronie drogi z pierszeństwem znajduje się wyjazd ze stacji paliw.
Z drogi podporządkowanej wyjeżdża tyłem w kierunku skrzyzowania pojazd z zamiarem wycofania na prawy pas drogi z pierwszeństwem. W tym samym czasie ze stacji paliw wyjeżdża inny pojazd skręcając w prawo.
Budowa skrzyżowania sprawia, że tory jazdy obu samochodów są kolizyjne.

Mam nadzieje, że opis jest czytelny.
Chodzi o rozwiązanie problemu kto ma w tej sytuacji pierwszeństwo ?
Oczywiście według mnie pierwszeństwo ma pojazd cofający ponieważ ma po swojej prawej stronie pojazd wyjeżdżający ze stacji paliw.
Olin

Postprzez X_man » czwartek 03 czerwca 2010, 12:30

Czyli - inaczej mówiąc - pojazd wyjeżdżający ze stacji paliw ma po swojej prawej stronie pojazd wycofujący z podporządkowanej, tak?
X_man

Postprzez Olin » czwartek 03 czerwca 2010, 12:52

Pojazd wyjeżdżajacy ze stacji paliw skręca w prawo, a więc ma po swojej lewej stronie pojazd cofający.
Olin

odp

Postprzez rusel » czwartek 03 czerwca 2010, 14:42

Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

Jesli pojazd cofajacy jest juz w ruchu a inny pojazd wlacza sie do niego to pierszenstwo jest oczywiste, problem jesli pojazd wyjezdzajac ze stacji jest juz w ruchu i dopiero w dalszej chwili tory jazdy sie przecinaja, wtedy cofajacy ustepuje pierszenstwa, nawet gdyby znajdowal sie na drodze z pierszenstwem
rusel

Postprzez Olin » czwartek 03 czerwca 2010, 17:06

Nie rozumiem co ma z tą sytuacją wspólnego tresc art. 3 ustawy - poza oczywiście obowiązkiem zachowania szczególnej ostrożności przez cofającego i włączającego się do ruchu...
Nawet gdyby pojazd cofający znajdował się na drodze z pierwszeństwem przejazu nie wydaje mi się takie oczywiste, że miałby pierwszeństwo przed włączajacym się do ruchu.
należy sobie odpowiedzieć jaka jest róznica między uczestnikiem ruchu który wykonuje manewr cofania (art. 23) i włączającym się do ruchu (art. 17). Moim zdanim nie ma żadnej dlatego w przypadku przecięcia sie kierunków ruchu pojazdów wykonujacych takie manewry powinny mieć zastosowanie ogólne zasady okreslone w art. 25.
Olin

odp

Postprzez rusel » czwartek 03 czerwca 2010, 17:23

Zachowanie tego kierującego z całą pewnością naraza innych uczestników ruchu drogowego na niebezpieczeństwo. Co by nie powiedzieć jest to jazda ( do tyłu) pasem ruchu przeznaczonym do jazdy w kierunku przeciwnym. Ustawoodawca zezwolił na manewr cofania nawet na drodze jednokierunkowej ( ze zrozumiałych względów ) ale ustalił jednocześnie pierwszeństwo w takich przypadkach, jeszcze raz odsylam do art 3.

Jesli cofam na drodze i jestem w ruchu z jakiego wzgledu mialbym ustepowac pierszenstwa pojazdowi ktory w nim jeszcze nie uczestniczy?

Art. 23 Kierujący pojazdem jest obowiązany przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi RUCHU –uczestnik ruchu pieszy lub kierujący, a także inne osoby przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się NA DRODZE –stacja benzynowa-obiekt PRZYdrozny

lepiej rozrysuj to o co Ci chodzi

edycja postów
rusel

Postprzez Olin » czwartek 03 czerwca 2010, 19:35

Chyba sie nie rozumiemy bo mówimy o innych sprawach.
Niestety ja nie wiem jak wstawic tutaj szkic, ale z opisu taką sytuacje mozna sobie chyba łatwo wyobrazić.
Olin

Postprzez dylek » czwartek 03 czerwca 2010, 20:17

Ja to opis tak zrozumiałem...
Obrazek
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Olin » czwartek 03 czerwca 2010, 20:26

Prawie dobrze, ale ten niebieski pojazd cofa w przeciwnym kierunku (w dół ekranu) tak, że póżniej jedzie w tym samym kierunku co ten samochód wyjeżdżający ze stacji paliw.
Olin

Postprzez dylek » czwartek 03 czerwca 2010, 20:34

Mówisz- masz.... ;)
Obrazek
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

odp

Postprzez rusel » czwartek 03 czerwca 2010, 20:41

ale chaos na drodze :D
rusel

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów