Przejazd przyczepą kempingową w Niemczech i Czechach

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Przejazd przyczepą kempingową w Niemczech i Czechach

Postprzez Olin » środa 26 maja 2010, 17:37

Witam.
Moje pytanie dotyczy przejazdu zespołem pojazdów: pojazd osobowy o dmc 1400 kg z przyczepa kempingową o dmc 1350 kg, przez terytorium Czech i Niemiec.
Jak wiadomo w Polsce do poruszania się takim zestawem wystarczy prawo jazdy kat. B.
Niebawem jednak chcialbym takim pojazdem z przyczepą przejechać przez terytorium Czech i Niemiec. Pogłoski mówią jednak, że w tych krajach na taki zestaw wymagana jest kategoria E prawa jazdy i tamtejsi funkcjonariusze nakazują odpiecie przyczepy.
Czy ktos z użytkowników zna podobne przypadki ? Na jakiej podstawie funkcjonariusze mieliby zakazywać jazdy przez taki zestaw ?
Olin

Postprzez ks-rider » środa 26 maja 2010, 18:10

Zapewniam Cie, ze w Niemczech nie bedziesz potrzebowal
kategori E.

Zestaw nie przekracza 3,5 t a cmd przeczepy jest mniejsza niz auta.

:wink:
ks-rider

Postprzez Olin » środa 26 maja 2010, 18:13

Dziekuję za informację o Niemczech.
Chciałbym jeszcze uzyskac informację odnośnie Czech i ewentualnie w jaki sposób ripostować w przypadku gdyby jakiś tamtejszym Policjant zażądał kat. E. Czy jest jakis akt prawny który reguluje te kwestie w stosunku do krajów Unii Europejskiej ?
Olin

Postprzez wooly » środa 26 maja 2010, 19:02

Olin jak ta przyczepa ma hamulec to nie jest to juz przyczepa lekka( samo podanie DMC to stanowi).
w PORD ( art. 88 ust. 2 pkt. 3 lit. b) jest wyraźnie napisane, że przy kat. B mozesz ciagnąć przyczepe o DMC nie przekraczającą Masy Własnej pojazdu ciągnącego, a ty podajesz DMC auta i przyczepy pytając czy potrzebujesz kat. E. Moje zdanie jest takie, że potrzebujesz kat.E ale ręki sobie uciąć nie dam ;) więc podejdź na komende, zapytaj powinni odpowiedzieć
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez Olin » środa 26 maja 2010, 19:17

DMC przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnacego.
Zestaw spełnia wymagania okreslone w art. 88 ust. 2 pkt 3 lit. b.
A o tym hamulcu to pierwsze słyszę. Nie sadzę aby jego obecnosć przesadzała o tym czy przyczepa może być lekką lub nie.
Olin

Postprzez ks-rider » środa 26 maja 2010, 21:43

Jezeli DCM przyczepy przekracza 750 kg to musi ona byc wyposazona w kamulec / ce.

:wink:
ks-rider

Postprzez wooly » środa 26 maja 2010, 22:56

Jak kempingowa to ma najazdowy hamulec. Olin jeżeli twoje auto ma Mase Własna 1400 kg to ok, ale lepiej sprawdź, bo napisałeś w pierwszym poście "DMC" , dowodzik do rączki i sprawdź poz. F1 i F2 ;)
Ostatnio zmieniony czwartek 27 maja 2010, 02:49 przez wooly, łącznie zmieniany 1 raz
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez MisiuYogi2010 » czwartek 27 maja 2010, 01:02

A ja do tej pory myślałem, że z prawem jazdy kat B mogę jeździć tylko z przyczepą lekką :)

Ale mam jeszcze jedno pytanie.
Jeżeli w dowodzie rejestracyjnym mojego auta jest wpis (O2 - maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca) 700 kg, a ja ciągnę przyczepę o maksymalnej masie całkowitej 750 kg, to Policja może się do tego przyczepić?

W drugim aucie nie mam wcale wpisanej pozycji O2, a tu jest, ale mniej niż dopuszczalne dla przyczepy lekkiej.
Co z tym zrobić? :)
MisiuYogi2010

Postprzez wooly » czwartek 27 maja 2010, 02:36

Co do pierwszego oznacza to Rzeczywistą masę całkowitą przyczepy bez hamulca, ona w dowodzie bedzie mieć wpisaną Dopuszczalna Masę Całkowita 750kg, gdyż w tym przypadku liczy się jej Rzeczywista masa a nie DMC( PORD definicje dotyczące rodzaju mas) i tu sie nie przyczepiają. Takie ograniczenia sa wprowadzane ze wzgledu dane homologacyjne pojazdu i wiele innych.

Jezeli nie jest wpisane jaka masa przyczepy bez hamulca to oznacza DMC 750kg.

Olin odnośnie jazdy po Czechach to piszą, że jest analogicznie co do naszych przepisów dotyczących kat B http://www.forum.karawaning.pl/printvie ... 5aa1bb3f1b
wooly

Postprzez megamind » środa 18 sierpnia 2010, 00:10

wooly napisał(a):Co do pierwszego oznacza to Rzeczywistą masę całkowitą przyczepy bez hamulca,

Na podstawie czego tak twierdzisz?
Moim zdaniem chodzi o dopuszczalna masę całkowitą.
Podpowiem, że bardziej szczegółowe regulacje znajdziesz w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych pojzdów.
megamind

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów