Rejestracja OSK

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Rejestracja OSK

Postprzez sjakubowski » środa 05 maja 2010, 12:46

Witam!

Czy może ktoś, najlepiej związany tematycznie, kto zakładał OSK, powiedzieć, jak wygląda całą procedura od A do Z. Jakie dokumenty, gdzie, itp?
Pytam, gdyż spotkałem się z różnymi wersjami i opiniami, i chciałbym je uporządkować.

Proszę o konkretne informacje najlepiej w punktach co i jak po kolei.

Z góry wielkie dzięki.

P.S. Szukałem w "szukaj" podobnego tematu, ale niestety nie udało mi się odnaleźć :-(

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez piecyk » środa 05 maja 2010, 15:45

http://www.naukajazdy.pl/nauka_jazdy/ja ... jazdy.html

Artykuł z linka dużo wyjaśnia.
Przed zarejestrowaniem OSK w Lublinie do wniosku dołącza się komplet dokumentów:
Wymagane dokumenty

1. dokument określający status jednostki, będącej osobą prawną lub nie posiadającą osobowości prawnej jednostką organizacyjną, albo dokument stwierdzający tożsamość osoby w przypadku osoby fizycznej.
2. zaświadczenie z Krajowego Rejestru Karnego stwierdzające niekaralność za przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub przestępstwo przeciwko dokumentom - dotyczy osoby fizycznej lub członków organów osoby prawnej lub nie posiadającej osobowości prawnej jednostki organizacyjnej.
3. dokumenty potwierdzające, że przedsiębiorca nie jest podmiotem, w stosunku do którego wszczęto postępowanie upadłościowe lub likwidacyjne oraz nie zalega z uiszczeniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenie społeczne.
4. dokumenty potwierdzające posiadanie:

* pomieszczenia biurowego,
* sali wykładowej,
* utwardzonego placu manewrowego (wyłączonego z ruchu innych pojazdów) o odpowiedniej powierzchni

5. szkice sytuacyjne pomieszczeń biurowych, sal wykładowych i placów manewrowych.
6. kserokopie dowodów rejestracyjnych pojazdów szkoleniowych (w dowodach powinien zostać dokonany wpis potwierdzający przystosowanie pojazdu do szkolenia).
7. kserokopie legitymacji zatrudnionych instruktorów nauki jazdy oraz zawartych z nimi umów.
8. kserokopie dokumentów potwierdzających odpowiednie kwalifikacje osoby prowadzącej szkolenie w zakresie udzielania pierwszej pomocy przedlekarskiej oraz zawartej z nią umowy.

Może to pewna nadinterpretacja urzędników. We wniosku i tak potwierdzasz zgodność danych ze stanem faktycznym, ale przynajmniej przy pierwszej kontroli nie ma problemu, bo cała infrastruktura ośrodka wcześniej przed zarejestrowaniem jest sprawdzana.
piecyk

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów