Czy znak P-19 musi występować wraz ze znakiem D-18??

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy znak P-19 musi występować wraz ze znakiem D-18??

Postprzez luckyboy » czwartek 25 marca 2010, 19:37

Czy można zaparkować pojazd na "pasie postojowym" wyznaczonym znakiem P-19, jezeli nie wystepuje znak D-18??
Ostatnio zmieniony czwartek 25 marca 2010, 22:06 przez luckyboy, łącznie zmieniany 2 razy
luckyboy

Postprzez BlueDevil » czwartek 25 marca 2010, 19:45

mozna parkowac, nie musi byc D18
BlueDevil

Postprzez luckyboy » czwartek 25 marca 2010, 21:20

Dzieki za odpowiedz - rozumiem ze skoro nie ma innych wpisow wszyscy maja takie samo zdanie w tym temacie.
luckyboy

Postprzez BlueDevil » czwartek 25 marca 2010, 22:23

tu masz zrodlo

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 3 lipca 2003 r.

w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach
BlueDevil

Postprzez luckyboy » czwartek 25 marca 2010, 22:28

BlueDevil napisał(a):tu masz zrodlo

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 3 lipca 2003 r.

w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach

Przeczytalem od deski do deski stosowne rozporzadzenia, zalaczniki do nich, celem zweryfikowania wiadomosci jakie posiadam i nie dopatrzylem sie zwiazku miedzy tymi znakami, ale chcialem zasiegnac opinii ludzi z branzy:)
luckyboy

Postprzez BlueDevil » czwartek 25 marca 2010, 22:40

szczegolowe warunki techniczne dla znakow drogowych pionowych i warunki ich umieszczania na drogach 3.2.36
jest omowiony znak B-35, mozliwosc postoju nalezy wskazac znakami: D15 D18 D19 P18 P19

to jest komentarz do B35

teraz do B36 3.2.37

"w tych miejscach, gdzie obowiazuje zakaz, a mozliwe jest dopuszczenie postoju poza jezdania, stosuje sie te same zasady jak dla znaku B35

wiec jest bledne oznakowanie, 5 znakow dopuszczajacych postoj na B35, umozliwia rowniez postoj na B36 ale poza jezdania
Ostatnio zmieniony sobota 27 marca 2010, 14:56 przez BlueDevil, łącznie zmieniany 1 raz
BlueDevil

Postprzez luckyboy » czwartek 25 marca 2010, 23:43

BlueDevil napisał(a):szczegolowe warunki techniczne dla znakow drogowych pionowych i warunki ich umieszczania na drogach 3.2.36
jest omowiony znak B-36, mozliwosc postoju nalezy wskazac znakami: D15 D18 D19 P18 P19

to jest komentarz do B35

teraz do B36 3.2.37

"w tych miejscach, gdzie obowiazuje zakaz, a mozliwe jest dopuszczenie postoju poza jezdania, stosuje sie te same zasady jak dla znaku B35

wiec jest bledne oznakowanie, 5 znakow dopuszczajacych postoj na B35, umozliwia rowniez postoj na B36 ale poza jezdania

PORD

Art. 5.
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany
przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe:)

Skoro jest bledne oznakowanie ale jest to musze sie do niego stosowac - dobrze interpretuje?:)
luckyboy

Postprzez BlueDevil » piątek 26 marca 2010, 16:41

w tym przypadku nie bylo to polecnie osoby uprawnionej, wlasnie gdyby osoba uprawniona kazala by Ci sie tam zatrzymac bylo by OK,

ludzie wlepiajacy mandat powinni sie wykazac mysleniem, jest P19, to nic ze blednie namalowane na jezdni za B36, ale jest
zakladam ze byla to straz miejska, wiec myslenia sie nie spodziewam,
na zdjeciu widac ze linia zaczyna sie przed znakiem, czy mi sie tylko wydaje, ciekawe co by zrobili gdybys tam zaparkowal
BlueDevil

Postprzez luckyboy » piątek 26 marca 2010, 20:27

BlueDevil napisał(a):w tym przypadku nie bylo to polecnie osoby uprawnionej, wlasnie gdyby osoba uprawniona kazala by Ci sie tam zatrzymac bylo by OK,

ludzie wlepiajacy mandat powinni sie wykazac mysleniem, jest P19, to nic ze blednie namalowane na jezdni za B36, ale jest
zakladam ze byla to straz miejska, wiec myslenia sie nie spodziewam,
na zdjeciu widac ze linia zaczyna sie przed znakiem, czy mi sie tylko wydaje, ciekawe co by zrobili gdybys tam zaparkowal

Art. 5.
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do .................. znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany
przez te ............. znaki drogowe.

Tak to rozumiem jesli chodzi o kwestie samych znakow, jedynie nie potrafie czytac ze zrozumieniem:)

Samochod mialem w tym miejscu zaparkowany, proponowano mi mandat (SM) jednak wolalem aby spor rozstrzygl sad, bo nie godzilem sie z opinia panów Strażników:)

Linia zaczyna się przed znakiem (sluszna obserwacja), gdyż nie ma możliwości ustawienia znaku B-36 wczesniej, jedynie wbic go w jezdnie:) W kazdym badz przypadku jest to nieistotne:)
luckyboy

Postprzez BlueDevil » piątek 26 marca 2010, 21:11

wiedzialem ze stoi za tym SM
powodzenia w sadzie,
sad bedzie musial orzec np wyzszosc znaku pionowego nad poziomym
BlueDevil

Postprzez luckyboy » piątek 26 marca 2010, 21:24

BlueDevil napisał(a):wiedzialem ze stoi za tym SM
powodzenia w sadzie,
sad bedzie musial orzec np wyzszosc znaku pionowego nad poziomym

Hehehe, ale wrozbita z Ciebie;) Gdy na ulicy nasluchalem sie "przepisow" z ust panow straznikow, od razu poprosilem o wniosek do sadu grodzkiego, bo brakowalo mi wiecej slow tak mnie zamurowalo:)

Pozdro;)
luckyboy

Postprzez BlueDevil » sobota 27 marca 2010, 15:05

ja ostatnio mialem takze nieprzyjemnosc z SM, chcieli mi dac mandat za parkowanie na chodniku, bo nie wolno....?! po minucie panowie Stuk i Puk doszli do wniosku ze jednak mozna ale kolami jednego boku a ja 4 mam az na chodniku...?!
po ich wykladzie z przepisow ja im zrobilem wyklad i skonczylo sie tym ze pojechalem do domu nawet mnie nie spisali, to juz drugi raz takie cos przezylem z tymi ....... szkoda slow
w sadzie bij do tego ze Ty stosowales sie do znaku P19, i jako kierowca nie musisz znac rozporzedzenia dla drogowcow, zreszta oni tez go nie znaja za dobrze, bo pewnie to oznakowanie jest tam dalej takie samo
BlueDevil

Postprzez luckyboy » niedziela 28 marca 2010, 22:46

Malo tego ze w oznakowaniu nic nie zmienilo sie to nadal ludziom wciskaja mandaty:/
luckyboy

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów