Witam. Mam nadzieję rozwiać z Waszą pomocą kilka palących wątpliwości jakie hipotetycznie mogą wystąpić (i wiem, że występują) na praktycznym egz. weryfikacyjnym dla kandydatów na egzaminatorów i egzaminatorów. A mianowicie jaką podjąć decyzję kiedy osoba występująca w roli kandydata na kierowcę na kat B:
Wątpliwość nr1. W zad. nr 1 po sprawdzeniu płynów eksploatacyjnych nie domyka pokrywy komory silnika. (czy Waszym zdaniem kazać powtórzyć zad nr 1, czy pozwolić jej przejść do zad 2 i tu egzekwować konieczność domknięcia tej pokrywy w myśl zapisu że osoba musi"wykluczyć prawdopodobieństwo spowodowania zagrożenia w ruchu drogowym" no i jeśli tego nie robi to czy wyznaczyć jej drugą próbę w zadaniu nr 2, czy wreszcie przerwać bezwzględnie egzamin gdyż ruszając z niedomkniętą pokrywą jej zachowanie "świadczy o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruch". Osobiście jestem za tym by nie zaliczyć jej zad nr1 i wyznaczyć drugą próbę w tym zadaniu.
Wątpliwość nr 2. W zad. nr 2 osoba upewnia się o możliwości, płynnie rusza bezbłędnie jedzie pasem ruchu, prawidłowo zatrzymuje się na końcu pasa ruchu w polu zatrzymania po czym płynnie rusza do tyłu, bezbłędnie cofa, wjeżdża z powrotem w pole zatrzymania pojazdu (jest już całym obrysem pojazdy w polu zatrzymania) i się zatrzymuję - wszystko jest ok, tylko że nagle jeszcze postanawia kilkanaście centymetrów cofnąć. Mam problem jak ocenić to zadanie. Czy wyznaczyć jej drugą próbę gdyż nie ma "płynności jazdy pasem ruchu do przodu i tyłu", czy zaliczyć zadanie gdyż zatrzymanie nastąpiło już w polu zatrzymania a te krótkie cofnięcie jest już małą korektą, która nie podlega już ocenie gdyż nastąpiło po prawidłowym wykonaniu zad 2? Osobiście jestem za tym by wyznaczyć jej drugą próbę.
Wątpliwość nr 3. Osoba pomimo wyraźnego nakazu by mówić na głos o zakończeniu zadania nr 1 pod wpływem stresu tego nie robi. Załóżmy, że zadanie nr 1 wykonała prawidłowo i przechodzi bez słowa do zad 2. Czy Waszym należało by podejść i zapytać, czy zakończył(a) pan(i) zadanie nr 1? Czy pozwolić jej kontynuować zadanie nr 2 (lecz tutaj pojawia się problem w ocenie gdyż nie wiadomo do którego zadania zaliczyć "upewnienie się o możliwości jazdy"które to jak wiemy jest częstym powodem "oblania" egzaminu). Czy pozwolić jej kontynuować jazdę pasem ruchu i po jego zakończeniu powiedzieć że "zaliczam Panu(i) zadanie nr 1 - proszę przejść do zad 2" (tylko co jeśli wyjedzie za linię, lub przywali w pachołek)? Osobiście myślę, by najlepiej podejść i zapytać czy zakończyła zadanie nr1.
Wątpliwość nr 4. Osoba cofa w zadaniu nr 2. i ani razu nie spogląda przez tylną szybę - jedzie niezgodnie z techniką kierowania pojazdem. Czy Waszym zdaniem jest to podstawa do wyznaczenia jej drugiej próby? Osobiście uważam, że nie.
Jestem ciekaw Waszych opinii :wink: [/b]