pytanie z egzaminu dla egzaminatorów -czy to nie jest chore?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

pytanie z egzaminu dla egzaminatorów -czy to nie jest chore?

Postprzez zbla » środa 24 lutego 2010, 17:27

Podobno takie pytanie było, nie chodzi o warianty odpowiedzi ale o sens dawania takiego pytania.

Pojazd egzaminacyjny powinien być wyposażony w :
a) nie istotne
b) nie istotne
c) apteczkę pierwszej pomocy

Od razu mówię że odpowiedź c jest nie prawidłowa, bo apteczka powinna być doraźnej pomocy, a nie pierwszej pomocy.
zbla

Postprzez wawa » środa 24 lutego 2010, 18:11

Popularnie sie mówi o apteczce pierwszej pomocy i dlatego wiele osób daje sie na to złapać i zaznacza jako prawidłowa odpowiedź. Pytanie stare jak świat a ludzie popełniają błedy nadal, przecież o to chodzi by jak najwiecej ulac osób na pozornie głupim pytaniu :D
wawa

Postprzez zbla » środa 24 lutego 2010, 19:02

czyli chory system od samej góry....to jest Polska właśnie, moja ojczyzna
zbla

Postprzez Borys_q » środa 24 lutego 2010, 20:43

To pytanie akurat jest banalnie proste bo mówią o nim na wszystkich kursach.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez marcin.pl » środa 24 lutego 2010, 21:53

Mamy w PL coś takiego jak ustawa o Państwowym Ratownictwie Medycznym, która powinna być najważniejszym aktem prawnym regulującym kwestię udzielania pomocy. I ta ustawa określa 3 formy tej pomocy: medyczne czynności ratunkowe, kwalifikowaną pierwszą pomoc i pierwszą pomoc. Dlatego określanie w jakimkolwiek akcie prawnym "doraźnej pomocy" jest wg mnie niezgodne z prawem! W związku z tym co napisałem uważam odp. C za prawidłową, bez względu na to co jest napisane w rozp.217
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez wawa » środa 24 lutego 2010, 23:11

marcin.pl czy ty nie rozumiesz, że im własnie chodzi o to by wyeliminowac takich jak Ty. Wszystko ma byc zgodne z ustawą i już :)
wawa

Postprzez wiciu2 » czwartek 25 lutego 2010, 10:46

marcin.pl napisał(a):Mamy w PL coś takiego jak ustawa o Państwowym Ratownictwie Medycznym, która powinna być najważniejszym aktem prawnym regulującym kwestię udzielania pomocy. I ta ustawa określa 3 formy tej pomocy: medyczne czynności ratunkowe, kwalifikowaną pierwszą pomoc i pierwszą pomoc. Dlatego określanie w jakimkolwiek akcie prawnym "doraźnej pomocy" jest wg mnie niezgodne z prawem! W związku z tym co napisałem uważam odp. C za prawidłową, bez względu na to co jest napisane w rozp.217

Myślę, że ustawodawca pisząc DORAŹNEJ pomocy zrobił dobrze. Po pierwsze trzeba spojrzeć na wyposażenie apteczki większości kierowców. Jakiś usyfiony bandaż, zardzewiałe nożyczki, i jodyna która się rozlała, a termin ważności upłynął w 1997 r. Kupują używane samochody i do apteczki nawet nie zaglądają. Jak w takim przypadku można mówić o pierwszej pomocy? Jeśli zdarzy się wypadek drogowy i będzie trzeba udzielić pomocy, to osoby bez przeszkolenia nie będą wstanie nic zrobić. Stres i widok tak ich sparaliżuje, że nawet do rozbitego samochodu nie podejdą. Będą się gapić z odległości 15 metrów i dzwonić po wszystkich znajomych jakiego to dzwona są świadkiem.

A wracając do pytania. To oczywiście jest to bania i ma na celu wyeliminowanie jak największej ilości osób i sprawdzenie tak naprawdę znajomości przepisów wykutych na blachę.
Pytania tego typu i co najmniej, po wyżej, tylko, wszystkie przecinki, gra słówkami itp. W bazie chodzi pytanie odnośnie pomieszczeń w WORD.
Jedną z odpowiedzi jest, że powinien posiadać co najmniej pomieszczenie do przechowywania dokumentów związanych z egzaminem. Jest to zaznaczone jako odpowiedź prawidłowa (przez ludzi ,którzy to pytanie i odpowiedzi podają). Ja się z tym nie zgadzam. Nie wiem czy takie pytanie i dokładnie taka odpowiedź jest. Ale patrząc na to, to musiało by być w odpowiedzi napisane, że pomieszczenie do przechowywania dokumentów związanych z EGZAMINOWANIEM. Bo tak jest napisane w instrukcji. Takich kwiatków jest znacznie więcej.
Tak to już w tej komisji jest. Można się z tym nie zgadzać, można się wpieniać. Tylko po co? Jeśli ktoś zdecydował się na długą podróż pod tytułem kurs i zawód egzaminatora to sam na to wyraził zgodę i chęć uczestniczenia w tym "cyrku". Teraz zostaje już tylko zakasać rękawy pobawić się trochę w mola książkowego i do roboty :)
wiciu2

Postprzez BlueDevil » czwartek 25 lutego 2010, 12:37

tak samo jak pytanie o alkomat
w opowiedziach jest ze zalegalizowane urzadzenie....
a w rozporzadzeniu pisze bez slowa "zalegalizowane" wiec alkomat w wordzie ma byc nielegalizowany :lol:
BlueDevil

Postprzez Borys_q » czwartek 25 lutego 2010, 16:25

Nie tyle nie legalizowany, co SPRAWNY a potwierdzanie sprawności regulują przepisy szczegółowe.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez oskbelfer » czwartek 25 lutego 2010, 20:36

z pytaniami jest tak - a raczej ze zdajacymi - że wpadają w paranoję gry słów - sam tak mam - zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem odpowiedź kórą wybieram jest prawidłową ponieważ autor chce strikte wyraz "xxx" a innym razem nie ma to znaczenia.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez oskbelfer » wtorek 02 marca 2010, 01:44

wawa napisał(a):Popularnie sie mówi o apteczce pierwszej pomocy i dlatego wiele osób daje sie na to złapać i zaznacza jako prawidłowa odpowiedź. Pytanie stare jak świat a ludzie popełniają błedy nadal, przecież o to chodzi by jak najwiecej ulac osób na pozornie głupim pytaniu :D

powiem wiecej nie tylko się mówi - lecz nawet się pisze w rozporządzeniu ministra dot. instruktorów techniki jazdy. Jaki stąd wniosek - taki że można napisać do dyr. komisji weryfikacyjnej o wycofanie w/w pytnia gdyż jest tendencyjne i stroniocze a gość który ułożył to pytanie powiniemn oddać pieniądze. Cóżbyc może nie wiedział co to jest synonim :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów