Foteliki w autobusach

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Foteliki w autobusach

Postprzez scorpio44 » sobota 06 lutego 2010, 15:52

Wydaje mi się, że odkryłem kolejny absurd w naszych przepisach (no chyba że coś mi umknęło, ale raczej nie).
Coraz więcej autobusów (nie wiem, czy nawet nie wszystkie obecnie produkowane? z wyjątkiem miejskich rzecz jasna) ma na wyposażeniu pasy bezpieczeństwa. Wśród tych, które ich nie mają na wszystkich siedzeniach, dużo jest takich, co mają je przynajmniej na przednich. Że nikt ich nie zapina i nieprędko się nas do tego przyzwyczai, to inna bajka. ;) Ale do rzeczy. Odkryłem właśnie, że z art. 39 ust. 3 i 4 jasno wynika, że jeżeli w autobusie są pasy, to dzieci w wieku do 12 lat nieprzekraczające 150 cm wzrostu należy przewozić w fotelikach! :D Nakaz ten dotyczy wszystkich pojazdów samochodowych, a wyjątkiem są tylko taksówki, pojazdy pogowia i pojazdy policji. Przypuszczam, że ustawodawca, tworząc ten przepis dawno temu, nie przewidział jeszcze tego, że autobusy mogą być wyposażone w pasy. Fakt jednak pozostaje faktem, że z przepisu wynika co wynika.

Co o tym sądzicie?
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez wooly » sobota 06 lutego 2010, 16:37

Heh no lekko mnie przybiles do ziemi tym odkryciem i jestem sklonny przyznac Ci racje.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Re: Foteliki w autobusach

Postprzez sjakubowski » sobota 06 lutego 2010, 17:47

scorpio44 napisał(a):Co o tym sądzicie?

Ameryki nie odkryłeś...
Pokaż mi jakikolwiek autobus z 1997 roku który posiadał pasy bezpieczeństwa... :-)

To, że nasz kochany Ustawodawca nie zauważył, że pojawiły się pasy bezpieczeństwa również w autobusach, wynika zapewne z faktu, że baaaardzo dawno poruszał się autobusem :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Re: Foteliki w autobusach

Postprzez tristan » niedziela 07 lutego 2010, 00:52

scorpio44 napisał(a):Co o tym sądzicie?

My sądzimy o tym tyle, że dziwne jest podejście typu ,,hm, autobus? To już nie będę chronił swojego dziecka''. Skoro istnieje możliwość zamontowania fotelika, to tylko należy się z tego cieszyć.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez scorpio44 » niedziela 07 lutego 2010, 01:08

Tristan ==> ogólnie zgoda. Ale pokaż mi osobę, która zamierzając przejechać z 11-letnim synem PKS-em dwa przystanki zabiera fotelik ze sobą. No bo akurat może trafi się autobus z pasami. :D Już nie wspomnę o sytuacji, kiedy ów 11-latek jedzie sam! :D
No i patrząc z innej mańki - kierowca takiego autobusu może teoretycznie dostać mandat za przewożenie dzieci bez fotelików (oraz oczywiście za przewóz pasażerów bez pasów).
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Co o tym sądzicie?

Postprzez wawa » niedziela 07 lutego 2010, 12:59

W Polsce przepis o zapinaniu pasów w autobusach gdy jest on w nie wyposażony nie jest respektowany, ale jadąc za granice to sprawa się diametralnie zmienia. Przewiźnik powinien poinformować pasażerów o obowiązku zapięcia pasów przez pasażerów. Małe dzieci winny być przewożone w fotelikach (nie stosuje się tu restrykcyjnie wieku 12lat). W razie kontroli drogowej to pasażer będzie ukarany mandatem za niezapięcie pasa ( sa znane takie przypadki) a nie kierujący ponieważ nie jest on w trakcie jazdy tego sprawdzić jeżeli ktoś się odepnie z pasa.
Takie są realia a nasz ustawodawca jak zawsze do tyłu!
wawa

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów