WORD Łódź - Pan Dyrektor - SKANDAL!

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

WORD Łódź - Pan Dyrektor - SKANDAL!

Postprzez sjakubowski » środa 02 grudnia 2009, 22:58

Nie wiem czy znacie sprawę czy nie, ale mnie poruszyła ostatnia wypowiedź Dyrektora WORD-u w Łodzi a zwłaszcza jej koniec:

"Ja osobiście chciałbym dożyć takich czasów, aby polski obywatel w ciągu jednego dnia mógł otrzymać po zdaniu egzaminów dokument, Prawo-Jazdy i aby nie musiał ponosić niepotrzebnych kosztów w Auto-Szkołach jak jest zdolny i sam może się dobrze przygotować do egzaminu teoretycznego, a nawet do egzaminu praktycznego!!! Inni mniej zdolni niech płacą za naukę w Auto-Szkołach, ale to ich problem!!!

Z poważaniem Zbigniew Skowroński ( Dyrektor WORD Łódź)
"

Cały list zamieszony jest na stronie łódzkiego word-u: http://www.word.lodz.pl/index.php?optio ... atest-news

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony środa 02 grudnia 2009, 23:12 przez sjakubowski, łącznie zmieniany 1 raz
sjakubowski

Postprzez Pajejek » środa 02 grudnia 2009, 23:11

Cóż nie takie dziwy już słyszałem (widziałem) z ust pana dyrektora. Ta wypowiedź należy chyba do bardziej oryginalnych (lekko niekonstytucyjnych nawiasem mówiąc).
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez sjakubowski » środa 02 grudnia 2009, 23:14

Pajejek napisał(a):(lekko niekonstytucyjnych nawiasem mówiąc).

Dzielenie ludzi i dla grupy osób "niezdolnych" stwierdzenie "niech płacą - to ich sprawa" jest wg Ciebie lekko niekonstytucyjne?

Ciekawe czy ktoś się za Niego weźmie - bo to było przegięcie...

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez cman » środa 02 grudnia 2009, 23:26

A co w tym zdaniu takiego szokującego? Oprócz tego, że zawiera po prostu prawdę?
cman

Postprzez sjakubowski » środa 02 grudnia 2009, 23:27

cman napisał(a):A co w tym zdaniu takiego szokującego? Oprócz tego, że zawiera po prostu prawdę?

No proszę Cię... Rozumiem, że to ironia...
sjakubowski

Postprzez cman » środa 02 grudnia 2009, 23:28

Nie.
cman

Postprzez sjakubowski » środa 02 grudnia 2009, 23:31

cman napisał(a):Nie.

Oj cman, cman...
To powiem inaczej... Świat należy się tylko ludziom najlepszym (wg. Adolfa czysta rasa) i tylko oni mają prawa, inni to zły gatunek (niezdolni) i niech płacą jeśli cokolwiek chcą otrzymać... a jeśli nie - to niech spadają (rozstrzelać) - to jest ich sprawa...
Tak mniej więcej wygląda to, co stwierdził Szanowny Pan Dyrektor. Ty się z tym zgadzasz???

Pozdrawiam!
sjakubowski

Re: WORD Łódź - Pan Dyrektor - SKANDAL!

Postprzez cman » środa 02 grudnia 2009, 23:40

Ja też powiem inaczej:

Czy nieprawdą jest, że jedni są zdolni, a inni nie? Lub inaczej, jedni są mniej zdolni, a inni bardziej?
Czy nieprawdą jest, że jeżeli ktoś jest zdolny to bezsensem jest zmuszanie go do płacenia za coś, co umie/wie/zna?
Czy nieprawdą jest, że skoro ktoś nie jest zdolny, to musi płacić za naukę?
Czy nieprawdą jest, że skoro musi płacić za naukę, to jest to wyłącznie jego problem?

Korepetycje powinny być darmowe, bo przecież jak ktoś nie jest zdolny, to dlaczego ma za nie płacić, skoro zdolny nie musi ich mieć i za nie płacić, nie?
Do pracy powinni przyjmować wszystkich kandydatów, a nie tylko najzdolniejszego, bo przecież mniej zdolni będą pokrzywdzeni, nie?
Każdy powinien zarabiać tyle samo, bo jak to możliwe, żeby mniej zdolni, mniej zarabiali, nie?

Nie bądźmy dziećmi...
cman

Postprzez szerszon » środa 02 grudnia 2009, 23:45

Świetnie ! Jak sie sami będą uczyć nawet do praktycznego to nie będzie kolejek w WORDach,bo nie będzie kogo egzaminować.
szerszon

Re: WORD Łódź - Pan Dyrektor - SKANDAL!

Postprzez sjakubowski » środa 02 grudnia 2009, 23:52

cman napisał(a):Ja też powiem inaczej:

die Herrenrasse (rasa panów) czyli osoby zdolne to przedstawiciele idealnej czystej krwi, którzy nie muszą płacić za przygotowywanie się do egzaminów.
Osoby mniej zdolne (Untermensch - podczłowiek) niech płacą - to ich sprawa i ich problem...

cman - nie przesadzaj...
"My jesteśmy tu gdzie wtedy, oni tam, gdzie stało ZOMO ..."

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez cman » czwartek 03 grudnia 2009, 00:03

A może tak na moje pytania odpowiesz?
cman

Postprzez sjakubowski » czwartek 03 grudnia 2009, 00:14

cman napisał(a):A może tak na moje pytania odpowiesz?

Zrozum - to nie jest kwestia filozoficznych pytań. Zdanie można mieć jakie się ma - można być nawet za faszyzmem. Jednak pełniąc funkcję publiczną (z misją nauczania i brd) nie można wypowiadać takich tekstów, które dzielą kursantów na lepszych i gorszych - rozumiesz?

Art. 32. Konstytucji
1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.

2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez cman » czwartek 03 grudnia 2009, 00:22

Nie rozumiem, przede wszystkim nie widzę żadnego podziału na lepszych i gorszych, tylko na mniej i bardziej zdolnych, co jest zresztą zgodne z rzeczywistością.
Aa zresztą, to i tak nie ma sensu, bo skoro założyłeś wątek o tak wymownym tytule, to trudno liczyć na to, że popatrzysz na tę kwestię jakkolwiek inaczej niż teraz.
cman

Postprzez sjakubowski » czwartek 03 grudnia 2009, 00:40

To może inaczej:
Mniej zdolni: studia są płatne i muszą studiować 5 lat - dopiero mają prawo przystąpić do egzaminu magisterskiego.
Bardziej zdolni - mogą od razu przystępować do egzaminu magisterskiego.

Gdzie tu sprawiedliwość?

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez cman » czwartek 03 grudnia 2009, 00:44

A broni kto tym mniej zdolnym od razu przystępować do egzaminu magisterskiego?

To trochę inaczej:
Mniej zdolni: studia mają pełnopłatne.
Bardziej zdolni: studnia mają bezpłatne za wysoką średnią.

Gdzie tu sprawiedliwość?
cman

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów