Ruch pieszych

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Ruch pieszych

Postprzez alfatango » środa 28 października 2009, 21:01

Witam
Miałem na egzaminie pytanie dotyczące możliwości przekraczania jezdni poza przejściem dla pieszych. Jedna z odpowiedzi była sformułowana następująco:
1/ pieszy może przekroczyć jezdnię poza przejściem jeżeli znajduje się ono w odległości 100 m.
Moja wątpliwość bierze się stąd, że ustawa mówi o odległości przekraczającej 100 m od przejścia, natomiast w komentarzach (np. Sobonia) wyczytałam, że pieszy może przekroczyć jezdnię poza przejściem tylko w miejscu oddalonym od przejścia "co najmniej o 100m". Może ktoś potrafi to jakoś logicznie wytłumaczyć - 100m czy ponad 100m.
alfatango

Postprzez christiano_ » środa 28 października 2009, 22:12

Art.13.2 "Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych jest dozwolone, gdy odległość od przejścia przekracza 100 m (...)"

Jak dla mnie logiczne jest ze >100m. Jest to wyraznie napisane, wiec?
christiano_

Postprzez MrPeter1987 » czwartek 29 października 2009, 01:50

Jest dokładnie tak jak napisał mój przedmówca. Odległość ta musi przekraczać 100 metrów (o ile oczywiście nie ma bliżej skrzyżowania, na którym przejście jest także dozwolone), czyli nie może być mniejsza bądź równa 100 m, tylko musi być większa niż 100 metrów.

Art. 13.2 Ustawa Prawo o ruchu drogowym:
"Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych jest dozwolone, gdy odległość od przejścia przekracza 100 m. Jeżeli jednak skrzyżowanie znajduje się w odległości mniejszej niż 100 m od wyznaczonego przejścia, przechodzenie jest dozwolone również na tym skrzyżowaniu."
Kierowca z prawem jazdy kat. A, B, B+E, C, C+E, D, D+E.

Instruktor nauki jazdy w zakresie prawa jazdy kat. B (poszukujący pracy na terenie Śląska lub Zagłębia).
MrPeter1987

Postprzez alfatango » czwartek 29 października 2009, 08:34

Osobiście interpretuję zapis ustawy taka jak moi przedmówcy, natomiast gdy czytam komentarz "fachowca" to zaczynam mieć wątpliwości. Dzięki i pozdrawiam
alfatango

Re: Ruch pieszych

Postprzez tristan » czwartek 29 października 2009, 09:35

alfatango napisał(a):100m". Może ktoś potrafi to jakoś logicznie wytłumaczyć - 100m czy ponad 100m.

Rozumiem, że mierzysz to specjalnym zalegalizowanym urządzeniem o nieskończonej dokładności. Tylko jak wyznaczasz punkt pomiaru? W którym miejscu człowieka wyznaczasz punkt?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

odp

Postprzez rusel » czwartek 29 października 2009, 14:38

Pan Sobon rowniez twierdzi ze w tunelu kierujacy musi jechac na swiatlach mijania....
rusel

Postprzez scorpio44 » czwartek 29 października 2009, 20:59

Wątek tematycznie odpowiedni, więc podzielę się wątpliwościami, jakie mnie niedawno naszły:
Mamy skrzyżowanie, chcemy w jego obrębie przejść przez jedną z ulic na drugą stronę, przy czym na tej ulicy po jednej stronie skrzyżowania jest przejście dla pieszych, a po drugiej nie ma. Czy możemy zgodnie z przepisami przejść przez ulicę po tej stronie, po po której nie ma przejścia? Chodzi mi o interpretacjęsię art. 13 ust. 2 w tym względzie.
scorpio44

Postprzez christiano_ » piątek 30 października 2009, 15:33

Wedlug mojej interpretacji, TAK - bo nie jest to zabronione co wynika wlasnie z 13.2.

Chyba, ze jest to ograniczone w jakis inny sposob (lancuchy, wydzielone torowisko itp)
christiano_

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów