przez laciak » niedziela 25 października 2009, 11:45
przez rusel » niedziela 25 października 2009, 12:24
przez laciak » niedziela 25 października 2009, 13:37
przez Olin » niedziela 25 października 2009, 13:49
przez osk rajd » niedziela 25 października 2009, 15:15
przez Olin » niedziela 25 października 2009, 16:48
przez laciak » niedziela 25 października 2009, 17:52
osk rajd napisał(a):
pytanie 2
Olin ma racje, awaryjne odpadaja, gdyby na poczatku pytania nie bylo slow "podczas jazdy" to byloby ABC, ale w tej wersji pytania bedzie tylko AB
przez rusel » niedziela 25 października 2009, 19:47
przez oskbelfer » niedziela 25 października 2009, 21:26
laciak napisał(a):osk rajd napisał(a):
pytanie 2
Olin ma racje, awaryjne odpadaja, gdyby na poczatku pytania nie bylo slow "podczas jazdy" to byloby ABC, ale w tej wersji pytania bedzie tylko AB
Nie do końca jestem przekonany że tu słowo "podczas jazdy" ma jakiekolwiek znaczenie. Po prostu awaryjne nie służą do ostrzegania o niebezpieczeństwie...
przez rusel » niedziela 25 października 2009, 22:06
przez oskbelfer » niedziela 25 października 2009, 22:59
rusel napisał(a):wczytujac sie w art 29 jestem blizej interpretacji Olina ze awaryjne odpadaja. Oskbelfer nie do konca popieram Twoj tok myslenia i definicji awaryjnych (wiadomo do czego służą te światła) "
rusel napisał(a):ale gdbym mial isc tym tropem to uzycie drogowych w celu ostrzezenia tez mija sie z celem bo nie do tego celu slużą, "
rusel napisał(a):ustawodawca dal nam wolną reke jakimi swiatlami ostrzegamy i mozemy to zrobic rowniez awaryjnymi ale faktycznie kolosalną roznicą jest slowo "podczas jazdy"
przez rusel » poniedziałek 26 października 2009, 12:05
przez Kasia » poniedziałek 26 października 2009, 19:43
przez Konikowaty » poniedziałek 26 października 2009, 21:36
przez oskbelfer » poniedziałek 26 października 2009, 21:53
rusel napisał(a):Niestety nie moge sie z kolegą zgodzic, warunki techniczne nic nie wyjasnia choc wiem ze tak byloby najprosciej,
rusel napisał(a):radze dobrze wczytac sie w art 50.2, zadam koledze pytanie do czego sluzy trojkat ostrzegawczy...i jaki jest sens korzystania z niego na zmiane ze swiatlami awaryjnymi skoro nie ostrzegaja o niebezpieczenstwie,
rusel napisał(a):tutaj tabelka z warunkow technicznych jest zbedna, swiatla postojowe rowniez sluza do ostrzegania o niebezpieczenstwie jesli pojazd nie jest wyposazony w awaryjne,
rusel napisał(a):radze tez poczytac komentarz Stefanskiego i Sobonia co do sensu korzystania ze swiatel awaryjnych, zaproponuje w tej kwestii rowniez art 3. uczestnik ruchu jesli spowodowal zagrozenie jest obowiazany podjac niezbedne srodki aby ostrzec innych o zagrozeniu. Swojego zdania nie zmienie, tutaj pulapka w tym pyt. jest slowo podczas jazdy mozesz sie z tym nie zgadzac, ja interpretuje poprostu przepis tak jak mnie uczono ale gdyby to pytanie mialo byc przemyslane to jako ciekawostke odsylam na strone Mercedesa model m.i.n Vito i jego wyposazenie w adaptacyjne swiatla stop i automatyczne swiatla awaryne.