Przejazd dla rowerzystów obok przejścia dla pieszych

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Przejazd dla rowerzystów obok przejścia dla pieszych

Postprzez scorpio44 » niedziela 30 sierpnia 2009, 17:01

Mamy przejście dla pieszych, obok którego biegnie przejazd dla rowerzystów (miejsce oznaczone znakiem pionowym D-6b).

Pytanie moje dotyczy oznakowania poziomego. Znak P-11, który wyznacza przejazd dla rowerzystów, to jak wiadomo dwa rzędy kwadracików biegnących obok siebie. Orientuje się ktoś może, czy są jakieś wytyczne zezwalające w sytuacji, o jaką pytam (kiedy obok jest przejście dla pieszych), na oznaczenie przejazdu dla rowerzystów jedynie jednym rzędem kwadratów biegnących obok pasów wyznaczających przejście dla pieszych? W warunkach technicznych znaków i sygnałów (rozporządzeniu) nic nie znalazłem na temat takiej ewetualności, ale oznakowanie takie spotykam tak często, że zaczyna wydawać mi się niemożliwe, żeby mogło być to niezgodne z przepisami...

Widać coś takiego wyraźnie np. na tym filmiku (np. 4 min 57 s):
http://ww2.tvp.pl/6287,20090810924054.strona
scorpio44

Postprzez Olin » czwartek 03 września 2009, 08:50

Na tym filmiku widać jednak, że występują tam dwa rzędy "tych kwadracików" od strony skrzyżowania i to jest prawidłowe umieszczenie tego przejazdu. Odległość pomiędzy tymi liniami złożonymi z "kwadracików" powinna odpowiadać szerokości drogi dla rowerów przed przejazdem, jednak nie może być mniejsza niż 2 metry. Nie jest możliwe umieszczenie tylko jednej linii złożonej z "kwadracików". Ta linia ciągła od strony skrzyżowania wyznacza zapewne miejsce bezwzględnego zatrzymania w związku ze znakiem "STOP", chociaż nie widać na filmie znaku B-20.
Wobec tego oznaczenie tego skrzyżowania jak i przejazdu dla rowerzystów jest prawidłowe.
Rozmieszczenie i oznaczenie przejazdu dla rowerzystów określa bardzo szczegółowo rozporządzenie- szczegółowe warunki techniczne dla znaków i sygnałów drogowych.... Dz.u nr 220 poz. 2181 z 2003 r.
Olin

Postprzez scorpio44 » czwartek 03 września 2009, 12:41

Olin napisał(a):Na tym filmiku widać jednak, że występują tam dwa rzędy "tych kwadracików" od strony skrzyżowania i to jest prawidłowe umieszczenie tego przejazdu.

Ja mówię o tym konkretnie przejeździe, który widać w minucie i sekundzie, które podałem. Tam widać wyraźnie, że jest tylko jeden rząd tych kwadracików. W identyczny sposób oznakowane jest 80% przejazdów w moim mieście. No ale jednak wygląda na to, że trzeba po prostu pogratulować drogowcom fantazji...
scorpio44

Postprzez Olin » czwartek 03 września 2009, 12:59

Faktycznie. Jeśli chodzi o ten czas filmu który podałeś to jest tam widoczna jakaś bzdura. Z takiego oznakowania wynikałoby, że przejście dla pieszych i przejazd dla rowerów są wyznaczone na jednej powierzchni - rozporządzenie o warunkach szczegółowych dla znaków i sygnałów nie przewiduje takiego rozwiązania. Tym bardziej, że jak widać na tym przejeździe po prawej stronie ekranu, dało się jednak umiejscowić przejście i przejazd zgodnie z przepisami.
Olin

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów