Analizując wnikliwie treść art. 8 Ustawy oraz Rozporządzenia o znakach drogowych zauważyłem pewną, oględnie mówiąc nieścisłość. Otóż w myśl przytoczonego zapisu w ustawie osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierująca pojazdem samochodowym oznaczonym kartą parkingową może nie stosować się do niektórych znaków drogowych dotyczących zakazu ruchu lub postoju.... Rozporządzenie o znakach wśród tych znaków wymienia m. innymi znaki B-4 "(zakaz wjazdu motocykli) i B-10 (zakaz wjazdu motorowerów). Zgodnie z Ustawą, chodzi o osobę niepełnosprawą, kierującą pojazdem samochodowym - te dwa czynniki musza być spełnione łącznie. W związku z tym, nie wiem dlaczego wśród znaków zakazu dotyczących ruchu osoby niepełnosprawnej włączono uprzywilejowanie dot. znaku B-10, skoro motorower nie jest przecież pojazdem samochodowym ! Moje wątpliwości budzi w takim razie także przywilej nie stosowania sie przez osoby niepełnosprawne do znaku B-4 (zakaz wjazdu motocykli). Motocykl jest co prawda pojazdem samochodowym, ale trudno sobie wyobrazić aby mial doczepioną kartę parkingową , której Ustawodawca wymaga łącznie z warunkiem kierowania pojazdem samochodowym - art. 8 ust. 1 i 3 Ustawy.
Czy podzielacie moje wątpliwości ? Czy zbyt głęboko zagłębiłem się w temat ? Zaznaczam, że nie mam nic przeciwko osobom niepełnosprawnym, a jedynie widzę w tych przepisach pewna sprzeczność.