Ruch pieszych,a skrzyżowanie.

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Ruch pieszych,a skrzyżowanie.

Postprzez remikoli » czwartek 25 czerwca 2009, 11:10

Możecie mi wyjaśnić jak wygląda sprawa dotycząca ruchu pieszych w pobliżu skrzyżowań.Sytuacja wygląda następująco:
http://img87.imageshack.us/img87/323/cc ... 500000.png
Mam tu na myśli art.13.2 i 13.3 które mówą:
13.2. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych jest dozwolone, gdy odległość od przejścia przekracza 100 m. Jeżeli jednak skrzyżowanie znajduje się w odległości mniejszej niż 100 m od wyznaczonego przejścia, przechodzenie jest dozwolone również na tym skrzyżowaniu.

13.3. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych, o którym mowa w ust. 2, jest dozwolone tylko pod warunkiem, że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub utrudnienia ruchu pojazdów. Pieszy jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom i do przeciwległej krawędzi jezdni iść drogą najkrótszą, prostopadle do osi jezdni.

Z Art.13.2 wynika,że można przechodzić na skrzyżowaniu powyżej 100m od przejścia jak i 100m poniżej od przejścia-czyli z mojego toku rozumowania wynika,że w każdej odległości od skrzyżowania można przejść,zgadza się?
Na załączonym obrazku jest sytuacja która nijak pasuje do przepisów,a zaznaczę że obrazek ten umieszczony jest w kodeksie drogowym,a prawidłowe odpowiedzi to ABC.Wyjaśnijcie mi dlaczego?
remikoli

Postprzez tristan » czwartek 25 czerwca 2009, 11:17

No ale co się nie zgadza (poza tym, że Kodeks Drogowy jako źródło prawa nie istnieje i masz 1 z n ,,Kodeków'' i każdy może się różnić)? Piesi przechodzą w obrębie skrzyżowania, a jak sam cytujesz, mogą to robić.

A do tego masz:

PoRD napisał(a):Art. 26 ust. 7. 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez remikoli » czwartek 25 czerwca 2009, 11:38

Ja się czepiam art.13.2 który według mnie jest żle sprecyzowany przez autorów,a art 13.3 mówi o tym że pieszy może przejśc przez jezdnię jeśli spełni określone warunki-na rysunku tych warunków nie spełnia,więc dlaczego pieszy ma pierwszeństwo przed pojazdem?
remikoli

Postprzez Pajejek » czwartek 25 czerwca 2009, 11:42

Na załączonym obrazku nie ma przejścia dla pieszych więc nie wiem skąd ten wniosek
Na załączonym obrazku jest sytuacja która nijak pasuje do przepisów

Przecież skoro nie ma przejścia dla pieszych to piesi mogą przechodzić przez jezdnię w obrębie właśnie narysowanego skrzyżowania. Rysunek odnosi się do zachowania kierujących pojazdami czyli do art. zacytowanego przez tristana.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez remikoli » czwartek 25 czerwca 2009, 11:52

Niewiem,ale albo ja czegoś nie rozumiem albo źle przedstawiam sytuację.Na rysunku znajduja się piesi którzy nie są na przejściu dla pieszych,czyli muszą ustąpić pierwszenstwa pojazdom,bo tak mówi art 13.3.Mam tu racje czy nie? Z art. zacytowanym przez tristana sie zgadzam ,tylko za chwile będzie problem z tym który art. jest ważniejszy 13 czy 26.
remikoli

Postprzez Pajejek » czwartek 25 czerwca 2009, 13:47

Pieszemu nie wolno zgodnie z prawem robić wielu rzeczy na jezdni ale jeśli je zrobi i dojdzie do wypadku to i tak najczęściej winą obarczony zostanie kierujący pojazdem.
Wychodzi zatem na to, że art. 26 jest "ważniejszy" od art.13.
Ale poważnie, to raczej łatwo to wytłumaczyć. Pieszy w stosunku do pojazdu jest z góry na straconej pozycji jeśli dojdzie do konfrontacji. Dlatego w sytuacji na rysunku to kierujący musi niejako bardziej uważać tym bardzej, że pieszy wchodzący na jezdnię może mieć pojazd z tyłu i go poprostu nie widzieć. Odpowiedzi ABC są więc dosyć logiczne.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez DEXiu » czwartek 25 czerwca 2009, 16:47

remikoli ==> Wydaje mi się, że Twój problem/dylemat bierze się po części stąd, że zbyt "szeroko" patrzysz na sprawę :wink: Zacytowane przez Ciebie ustępy artykułu 13. znajdują się w dziale kodeksu, który dotyczy ruchu pieszych i to dla nich ma stanowić instrukcję postępowania :) Kierujących pojazdami ta część kodeksu powinna raczej niewiele interesować (choć oczywiście warto ją znać). Dla Ciebie - jako kierowcy - ważniejszy jest art. 26 ust. 2 który nakazuje ustąpienie pierwszeństwa pieszym po skręcie.
Pozorny konflikt między tymi przepisami bierze się stąd, że każdy z nich ma zapewnić bezpieczeństwo pieszych - art. 13 nakazuje aby piesi sami uważali i "troszczyli się o siebie", a art. 26 dodatkowo zwiększa ich bezpieczeństwo nakazując tę troskę częściowo także kierowcom :wink: No i tak jak pisze Pajejek - piesi nie zawsze (albo raczej mało kiedy) patrzą za siebie zamierzając przejść przez jezdnię :wink:
DEXiu

Postprzez remikoli » czwartek 25 czerwca 2009, 17:17

Być może,że robie "igły z widły",ale jest to jakby nie patrzeć jakaś "kolizja" przepisów.Napisałeś,że art 13 stosuje się pod kątem pieszych,a 26 dla kierującego pojzdem.W takim razie w takiej sytuacji jak na obrazku(z tą różnicą że dopiero pieszy ma zamiar wejść na jezdnię) będąc pieszym zastosuje się do art 13-czyli ustąpie pojazdowi,ale gdybym w tej samej sytuacji chwili kierował pojazdem to zastosowałbym art 26-ustępuje pierwszeństwa pieszemu.Wniosek:wszyscy stoją,bo niewiadomo kto komu ma ustąpić.Zgadza się?
remikoli

Postprzez tristan » czwartek 25 czerwca 2009, 21:46

No ma ustąpić. Ale przy skrętach mógł nie widzieć, że auto nadjeżdża i jednak wszedł. A skoro wszedł i nie ustąpił, to nie można go zostawić zablokowanym, stąd kierowca musi ustąpić. Zauważ, że przy jeździe na wprost nie musi. Wtedy pieszy widział i wiedział kiedy ma nie przechodzić.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Pajejek » piątek 26 czerwca 2009, 14:07

Zgadzam się z tristanem. Art. 26 mówi wyraźnie o tym, iż kierujący pojazdem musi ustąpić pierwszeństwa pieszemu, który już znajduje się na jezdni. A pieszy w momencie wejścia na nią mógł nie widzieć dojeżdżającego samochodu do skrzyżowania jadącego gdzieś za jego plecami.
wszyscy stoją,bo niewiadomo kto komu ma ustąpić.

Nie będzie takiej sytuacji ponieważ pieszy już znajduje się na jezdni tym samym uzyskując pierwszeństwo przed pojazdem. Kiedy stoi na chodniku to nadjeżdżający po wykonaniu skrętu pojazd nie będzie się przecież zatrzymywał specjalnie po to aby przepuścić pieszego.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez remikoli » piątek 26 czerwca 2009, 14:39

Czyli mając taką sytuację:
http://img44.imageshack.us/img44/6219/beztytuumyg.png
Pojazd czerwony nie ma obowiązku ustąpić pierwszeństwa pieszym 1 i 3 ,ale niebieski skręcając w lewo musi ustąpić 1 i 2.Dobrze myślę?
Art 13.2 podaje odległośc 100m określającą odległośc przejścia od skrzyżowania.Wyjaśnijcie mi po co jest ta odległość wogóle podana skoro pieszy może przejść w każdej odległości od skrzyżowania-mniejszej lub większej niż 100m(czyli np. 20m lub 150m)[/img]
remikoli

Postprzez Pajejek » piątek 26 czerwca 2009, 15:09

To zależy czy piesi znajdują się na jezdni czy nie bo na rysunku nie widać tego dokładnie. Ale jeśli są to tak.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez DEXiu » piątek 26 czerwca 2009, 19:41

remikoli ==> Przeczytaj te przepisy (art. 13 ust. 2) jeszcze raz - dokładnie i ze zrozumieniem. Pieszy może przejść przez jezdnię jedynie na przejściu dla pieszych, w odległości większej niż 100 m od przejścia oraz na skrzyżowaniu (niezależnie od odległości tego skrzyżowania od najbliższego przejścia). Innymi słowy: pieszy nie ma prawa przechodzić na odcinku jezdni 100 metrów w obie strony od przejścia, chyba że będzie tam skrzyżowanie - wtedy ma prawo przejść także na tym skrzyżowaniu.
Chodzi po prostu o to, aby piesi nie przechodzili sobie samowolką w każdym miejscu i aby kierowca, który zwalnia/zachowuje szczególną ostrożność na przejściu dla pieszych mógł mieć pewność, że przynajmniej przez najbliższe 100 metrów nikt mu już nie powinien "włazić pod koła".
DEXiu

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów