Możecie mi wyjaśnić jak wygląda sprawa dotycząca ruchu pieszych w pobliżu skrzyżowań.Sytuacja wygląda następująco:
http://img87.imageshack.us/img87/323/cc ... 500000.png
Mam tu na myśli art.13.2 i 13.3 które mówą:
13.2. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych jest dozwolone, gdy odległość od przejścia przekracza 100 m. Jeżeli jednak skrzyżowanie znajduje się w odległości mniejszej niż 100 m od wyznaczonego przejścia, przechodzenie jest dozwolone również na tym skrzyżowaniu.
13.3. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych, o którym mowa w ust. 2, jest dozwolone tylko pod warunkiem, że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub utrudnienia ruchu pojazdów. Pieszy jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom i do przeciwległej krawędzi jezdni iść drogą najkrótszą, prostopadle do osi jezdni.
Z Art.13.2 wynika,że można przechodzić na skrzyżowaniu powyżej 100m od przejścia jak i 100m poniżej od przejścia-czyli z mojego toku rozumowania wynika,że w każdej odległości od skrzyżowania można przejść,zgadza się?
Na załączonym obrazku jest sytuacja która nijak pasuje do przepisów,a zaznaczę że obrazek ten umieszczony jest w kodeksie drogowym,a prawidłowe odpowiedzi to ABC.Wyjaśnijcie mi dlaczego?