Witam.
Chciałem się podzielić kilkoma uwagami dotyczącymi zmian w rozporządzeniu o egzaminowaniu.
1.Wydaje mi się, że niepotrzebnie sformalizowano losowy wybór elementów do sprawdzenia w trakcie zadania pierwszego. Z jednej strony ograniczono czas na to zadanie do 5 minut, a z drugiej, z powodu owego losowania czas ten może się wydłużyć (chyba, że losowanie odbędzie sie dla całej grupy zdających). Wystarczyłoby w zupełności podanie przez egzaminatora po jednym elemencie do opisania i sprawdzenia;
2. Zapis w tabeli 7 poz. 6 dotyczący parkowania nie jest dla mnie w tej chwili jasny. Jeżeli pierwsza próba parkowania się nie powiedzie a brak jest miejsca do powtórzenia tego parkowania to zgodnie z nowym zapisem w rozporządzeniu egzaminator ma możliwość wyboru innego sposobu zaparkowania pojazdu. Czy jednak w tym nowo wybranym sposobie, kandydat ma znowu dwa "podejścia" ??;
3. I kolejna sprawa: W tabeli 4 poz. 2 zrezygnowano z zapisu o "nieprzejeżdżanie przez linie" - zgoda. Tak miało być ponieważ często egzaminatorzy nad interpretowali ten zapis, przerywając egzamin już w chwili najechania na linię. Ale tu mamy nowy pasztet ! Otóż wprowadzono zapis "nienajeżdżanie kołem na linie wyznaczajàce zewnętrzne krawędzie stanowisk". Czy pas ruchu jest stanowiskiem ?? Zamiast "stanowiska" wystarczyło użyć sformułowania " nienajeżdżanie kołem na linie wyznaczajàce pola zatrzymania i pas ruchu".
Wniosek jest taki, że znowu trzeba się będzie zwrócić o interpretację do ministerstwa. A swoja drogą, czy w pracach nad takim rozporządzeniem nie mogą brać udziału praktykujący egzaminatorzy ? Uniknięto by w ten sposób wielu niejasności.
Jeszcze nie zagłębiłem się w nowe przepisy, a już tyle uwag. Co będzie dalej ? Jakie jest Wasze zdanie ?