Kilka uwag na temat zmiany rozporządzenia

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Kilka uwag na temat zmiany rozporządzenia

Postprzez Olin » sobota 30 maja 2009, 06:39

Witam.
Chciałem się podzielić kilkoma uwagami dotyczącymi zmian w rozporządzeniu o egzaminowaniu.

1.Wydaje mi się, że niepotrzebnie sformalizowano losowy wybór elementów do sprawdzenia w trakcie zadania pierwszego. Z jednej strony ograniczono czas na to zadanie do 5 minut, a z drugiej, z powodu owego losowania czas ten może się wydłużyć (chyba, że losowanie odbędzie sie dla całej grupy zdających). Wystarczyłoby w zupełności podanie przez egzaminatora po jednym elemencie do opisania i sprawdzenia;

2. Zapis w tabeli 7 poz. 6 dotyczący parkowania nie jest dla mnie w tej chwili jasny. Jeżeli pierwsza próba parkowania się nie powiedzie a brak jest miejsca do powtórzenia tego parkowania to zgodnie z nowym zapisem w rozporządzeniu egzaminator ma możliwość wyboru innego sposobu zaparkowania pojazdu. Czy jednak w tym nowo wybranym sposobie, kandydat ma znowu dwa "podejścia" ??;

3. I kolejna sprawa: W tabeli 4 poz. 2 zrezygnowano z zapisu o "nieprzejeżdżanie przez linie" - zgoda. Tak miało być ponieważ często egzaminatorzy nad interpretowali ten zapis, przerywając egzamin już w chwili najechania na linię. Ale tu mamy nowy pasztet ! Otóż wprowadzono zapis "nienajeżdżanie kołem na linie wyznaczajàce zewnętrzne krawędzie stanowisk". Czy pas ruchu jest stanowiskiem ?? Zamiast "stanowiska" wystarczyło użyć sformułowania " nienajeżdżanie kołem na linie wyznaczajàce pola zatrzymania i pas ruchu".

Wniosek jest taki, że znowu trzeba się będzie zwrócić o interpretację do ministerstwa. A swoja drogą, czy w pracach nad takim rozporządzeniem nie mogą brać udziału praktykujący egzaminatorzy ? Uniknięto by w ten sposób wielu niejasności.

Jeszcze nie zagłębiłem się w nowe przepisy, a już tyle uwag. Co będzie dalej ? Jakie jest Wasze zdanie ?
Olin

Postprzez Pajejek » sobota 30 maja 2009, 08:25

Odp. 1 Losowanie raczej znacząco nie wydłuży egzaminu. A danie "wolnej ręki" egzaminatorowi mogłoby znowu stworzyć pole do nadużyć np. egzaminator inaczej nazwie światła i zdający nie będzie wiedział o co chodzi. Jest to oczywiście tylko przykład, może nie zbyt dobry, ale wiemy jaka może być rzeczywistość.
Odp. 2 Faktycznie może to budzić wątpliwości. Jednak wg mnie egzaminowany ma wtedy tylko jedno "podejście". Ale oczywiście pewności nie mam.
Odp. 3 Dla mnie to jest jakiś niefortunny zapis. I tutaj znowu WORDy będą miały pole do popisu. Podejrzewam, że co ośrodek egzaminowania to inna interpretacja.
Nasi decydenci znowu się nie popisali. Znowelizowali i zaraz będzie potrzebna kolejna nowelizacja.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez megamind » sobota 30 maja 2009, 16:49

Nie za bardo rozumiem o jaki przypadek chodzi w punkcie 2.
Parkowanie się nie powiodło to wraca się do pozycji wyjściowej i rozpoczyna jeszcze raz. Dlaczego ma nie być miejsca, bo ktoś je nagle zajmie?
Ponadto zakładam, że jeśli ma to już być inny sposób parkowania to próby powinny być dwie. Inny sposób - inne zadanie, czyli dyskwalifikuje drugi błąd.
megamind

Postprzez Olin » sobota 30 maja 2009, 19:41

Megamind - poczytaj zmiany w rozporządzeniu o szkoleniu i egzaminowaniu to będziesz wiedział o co chodzi.
Olin

Postprzez megamind » niedziela 31 maja 2009, 22:16

Przeczytałem.
Nadal jestem zdania, że jeśli ma to być inny manewr parkowania to jest to inne zadanie i powinno się liczyć błędy od nowa.
megamind

parkowanie

Postprzez oskdriver » środa 10 czerwca 2009, 21:00

przykro mi to stwierdzic ale niektóre rzeczy są tak oczywiste.

Parkowanie oraz zawracanie jest to jedno zadanie egzaminacyjne więc odp jest bardzo prosta. nawet jeśli osoba powtarza parkowanie i jest ono inne niż poprzednie to jest to 2 próba tego samego zadania!

inny przykład - jeśli osoba nieprawidłowo wykonała parkowanie i następnie zawracanie otrzyma wynik negatywny!
oskdriver

Re: parkowanie

Postprzez Pajejek » środa 10 czerwca 2009, 22:51

oskdriver napisał(a): inny przykład - jeśli osoba nieprawidłowo wykonała parkowanie i następnie zawracanie otrzyma wynik negatywny!

Skąd ten wniosek?
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Re: parkowanie

Postprzez zbla » czwartek 11 czerwca 2009, 17:40

Pajejek napisał(a):
oskdriver napisał(a): inny przykład - jeśli osoba nieprawidłowo wykonała parkowanie i następnie zawracanie otrzyma wynik negatywny!

Skąd ten wniosek?

Czytać, czytać, czytać....Zadanie parkowanie i zawracanie to jest jedno zadanie egzaminacyjne - zadanie nr 6. Wystarczy spojrzeć do tabeli zadań egzaminacyjnych. Występuje w jednym punkcie. A jeśli ktoś wykona dwukrotnie nieprawidłowo to samo zadanie egzaminacyjne . Stąd taki prawidłowy wniosek.
zbla

Postprzez kopan » czwartek 11 czerwca 2009, 18:24

Dobrze a jak będzie z p. 8. Z tab. 7
Wykonanie manewrów:
a) wyprzedzania, omijania, wymijania (dla kategorii A, A1 przy
prędkości co najmniej 50 km/h),
b) zmiany pasa ruchu i kierunku jazdy w lewo, prawo, oraz
zawracania na skrzyżowaniu,

Jest to jedno zadanie nr 8 , czy kilka zadań ?

Arkusz przebiegu egzaminu praktycznego zawiera:
Poz. 15 – Respektowanie techniki kierowania.
Poz. 15.3 – Sposób używania mechanizmów sterowania pojazdem.

O co tu chodzi ??
kopan

Postprzez zbla » czwartek 11 czerwca 2009, 20:36

O co tu chodzi tego pewnie sami wnioskodawcy nie wiedzą. Wg mnie jest to niestety jedno zadanie. Podobnie jak przy parkowaniu.
Polski system egzaminacyjny to niestety jedna wielka niejasność dla wszystkich.
zbla

Postprzez kasiulek102 » sobota 13 czerwca 2009, 17:18

Dobrze a jak będzie z p. 8. Z tab. 7

Jest to jedno zadanie nr 8 , czy kilka zadań ?

Witam. Jest to niestety jedno zadanie, czyli nic nie ułatwili w systemie egzaminowania. Jeśli osoba zdająca niepoprawnie wykona manewr wyprzedzania- jest to jeden błąd. Idąc dalej, następnie źle wykona zawracanie na skrzyżowaniu lub inne elementy z tej 8 to jest to drugi bład czyli już wynik z egzamniu jest negatywny :(. To także odnosi się do pktu 4 , 7 i 15 arkusza przebiegu egz. praktycznego. Pozdrawiam.
kasiulek102

Postprzez megamind » sobota 13 czerwca 2009, 20:47

Spójrzcie w nowy arkusz przebiegu egzaminu. Każde parkowanie jest oceniane jest osobno i na każde są dwie próby. Podobnie jest w przypadku innych zadań. Nie wiem skąd bierzcie swoje teorie.
megamind

Postprzez mshtal » sobota 13 czerwca 2009, 21:08

ja przyznam, że nie specjalnie pojmuję problematykę parkowania na egzaminie;
tabela 7, załącznika nr 5 do rozporządzenia, pkt 6 stanowi:

"W przypadku egzaminu dla kategorii B i B1 prawa jazdy wykonanie:
a) jednego z następujących manewrów parkowania:
- prostopadłe (...)
- skośne (...)
- równoległe (...)
b) manewru zawracania na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej (...)
W przypadku błędnego wykonania manewru parkowania możliwe jest wykonanie manewru w innym miejscu wskazanym przez egzaminatora, a w razie braku możliwości znalezienia miejsca do wykonania manewru dopuszcza się zamiennie wykonanie innego manewru parkowania."

załóżmy przypadek, że osoba egzaminowana nie wykonała poprawnie parkowanie skośne, stąd też egzaminator (nie chcąc obciążać osoby wydając polecenie parkowania w dokładnie w tym samym miejscu) każe kontynuować jazdę z myślą, że znajdzie takowe miejsce za kilka chwil a tu się okazuje że wszystkie stanowiska na innym, zamierzonym parkingu są zajęte stąd też może zamiennie wydać polecenie odnośnie parkowania prostopadłego i to będzie zgodne z instrukcją ale bez wątpienia jest to zadanie parkowania i tudzież druga próba do tego zadania!

co do nowego arkusza to zwróćcie uwagę, że zadania egzaminacyjne zawierają się w pkt 1- 10, pozostałe punkty określają jazdę i teraz ciekawostka, skoro oprócz przerwania egzaminu ściśle określonego przez ustawodawcę w instrukcji wynik negatywny otrzymuje osoba, która dwukrotnie nieprawidłowo wykonała to samo zadanie egzaminacyjne, stąd też wniosek, że jeśli osoba egzaminowana przekroczy prędkość na drodze jednokierunkowej (zadanie jazda drogami jednokierunkowymi) a kilka minut później ponownie przekroczy prędkość na drodze dwukierunkowej (zadanie jazda drogami dwukierunkowymi) to bezwzględnie jest to inne zadanie egzaminacyjne a wynik omawianego egzaminu jest ciągle otwartą kwestią...
mshtal

Postprzez kasiulek102 » niedziela 14 czerwca 2009, 10:55

co do nowego arkusza to zwróćcie uwagę, że zadania egzaminacyjne zawierają się w pkt 1- 10, pozostałe punkty określają jazdę i teraz ciekawostka, skoro oprócz przerwania egzaminu ściśle określonego przez ustawodawcę w instrukcji wynik negatywny otrzymuje osoba, która dwukrotnie nieprawidłowo wykonała to samo zadanie egzaminacyjne, stąd też wniosek, że jeśli osoba egzaminowana przekroczy prędkość na drodze jednokierunkowej (zadanie jazda drogami jednokierunkowymi) a kilka minut później ponownie przekroczy prędkość na drodze dwukierunkowej (zadanie jazda drogami dwukierunkowymi) to bezwzględnie jest to inne zadanie egzaminacyjne a wynik omawianego egzaminu jest ciągle otwartą kwestią...

Tak zgadzam się z tym, że są to inne zadania z tabeli i nie może wystawić oceny N, ale czy może co do prędkości wpisać ją właśnie w tych pozycjach?! Wydaje mi się że, co do przekroczenia prędkości, jeśli egzaminator będzie przyjaźnie nastawiony do osoby zdającej to mimo, że przekroczy ona np.,3 razy prędkość może rozpisać to w tych pozycjach np., 12- zachowanie w odniesieniu do znaków drogowych pionowych; 15.2- dostosowanie prędkości do warunków ruchu; 16- przekroczenie dopuszczalnej prędkości :) . A jeśli wstanie lewą nogą lub nie pójdzie mu/jej/ po ich myśli to 2 N w jednej pozycji. :wink: [/quote]
kasiulek102

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 11:12

kasiulek102 napisał(a):

Tak zgadzam się z tym, że są to inne zadania z tabeli i nie może wystawić oceny N, ale czy może co do prędkości wpisać ją właśnie w tych pozycjach?! Wydaje mi się że, co do przekroczenia prędkości, jeśli egzaminator będzie przyjaźnie nastawiony do osoby zdającej to mimo, że przekroczy ona np.,3 razy prędkość może rozpisać to w tych pozycjach np., 12- zachowanie w odniesieniu do znaków drogowych pionowych; 15.2- dostosowanie prędkości do warunków ruchu; 16- przekroczenie dopuszczalnej prędkości :) . A jeśli wstanie lewą nogą lub nie pójdzie mu/jej/ po ich myśli to 2 N w jednej pozycji. :wink:
[/quote]

o to właśnie chodzi że pkt 10-17 są niejako "określeniami" i nawet ja w pkt 16-przekroczenie dopuszczalnej prędkości zaznaczysz dwa razy N to i tak wynik wcale nie musi być określony, bo tak jak napisałem wyżej wszystko zależy czy błąd będzie w tym samym zadaniu czy nie...

dla przykładu dodam, że można kilkakrotnie niezasygnalizować właściwie zamiaru wykonywanego manewru, 1-podczas zawracania, 2-podczas parkowania, 3- zmiana pasa, zmiana kierunku jazdy w lewo, 4- zmiana kierunku jazdy w prawo, 5- zawracanie na skrzyżowaniu a wynik egzaminu ciągle nie jest ustalony, bo jeśli II próby wykona się poprawnie to jest POZYTYWNY...
mshtal

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów