Dziennik lekcyjny

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Dziennik lekcyjny

Postprzez tristan » czwartek 28 maja 2009, 08:42

Witam,

Szefowa chce, żeby do zajęć robić dzienniki lekcyjne. Na mój gust to dodatkowa papierkologia i nie bardzo umiem dojść do tego, czemu kontrola miała by wymagać dzienników. Ale ona chce mieć wszystko w 100% zgodne z prawem.

Wg mnie dla kursanta ,,dziennikiem'' jest karta kursanta. Ale może gdzieś czegoś nie doczytałem?

Co o tym sądzicie? Prowadzicie dzienniki? Bo to masa roboty w
wypełnianie tematów itepe.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez luckyboy » czwartek 28 maja 2009, 11:26

Dla mnie dziennik mialby sens na zajeciach teoretycznych aby miec podklad kto byl i kiedy i ile godzin.

Na zajeciach praktycznych bzdura

Ale to moje zdanie, pozdro;)
luckyboy

Postprzez tristan » czwartek 28 maja 2009, 12:31

luckyboy napisał(a):Dla mnie dziennik mialby sens na zajeciach teoretycznych aby miec podklad kto byl i kiedy i ile godzin.

No na teoretycznych. Ale to papierkologia podwójna i zastanawiam się czy ma w ogóle jakieś umocowanie prawne, bo nikomu się tego nie chce robić i szefową trzeba przekonać, żeby olała. Ale wolę się upewnić, że to żadne przepisy nie wymagają.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez luckyboy » czwartek 28 maja 2009, 14:37

Nie wiem co macie na mysli pod haslem "dziennik", ale sprawdzenie obecnosci to chyba nie wymaga duzo czasu. Z punktu widzenia prawa nie dopatrzylem sie takiego wymogu, gdyz jak wczesniej pisales, dokumentem swiadczacym o odbyciu zajec teoretycznych jest karta kursanta w ktorej dokonuje sie wpisow:)
luckyboy

...

Postprzez MrPeter1987 » sobota 13 czerwca 2009, 18:55

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujacych pojazdami, instruktorów i egzaminatorów, obowiązek prowadzenia "dziennika przeprowadzpnych zajęć" mają:
- ośrodek szkolenia kierowców prowadzony przez jednostkę wojskową lub jednostkę resortu spraw wewnętrznych (Rozporządzenie, paragraf 5, ust. 5, pkt. 4);
- szkoła prowadząca szkolenie w ramach zajęć szkolnych (Rozporządzenie, paragraf 5, ust. 6, pkt. 4).

Rozporządzenie, paragraf 7.2. "W przypadku ośrodka szkolenia kierowców prowadzonego przez jednostkę wojskową, jednostkę resortu spraw wewnętrznych lub szkolenia prowadzonego przez szkołę na karcie przeprowadzonych zajęć dokonuje się wpisu i potwierdzenia przeprowadzenia wyłacznie zajęć praktycznych. Potwierdzenie przeprowadzenia zajęć teoretycznych dokonywane jest w dzienniku przeprowadzonych zajęć."

Z Rozporządzenia wynika więc, że dziennik lekcyjny przeprowadzonych zajęć (w którym dokonuję się przeprowadzenia zajęć teoretycznych, oraz zajęć z zakresu zasad udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadku) zobowiązane są prowadzić jedynie ośrodki szkolenia kierowców prowadzone przez jednostkę wojskową, jednostkę resortu spraw wewnętrznych lub szkoły prowadzące szkolenia. Powyższe instytucje wydają uczniom kartę przeprowadzonych zajęć przed rozpoczęciem szkolenia praktycznego (część praktyczną przeprowadzonego szkolenia potwierdzają na karcie przeprowadzonych zajęć, a część teoretyczną przeprowadzonych zajęć potwierdzają w dzienniku przeprowadzonych zajęć). Ośrodki szkolenia kierowców prowadzone przez przedsiębiorców nie korzystają z dzienników przeprowadzonych zajęć, a jedynie z karty przeprowadzonych zajęć, w której potwierdzają przeprowadzenie częsci teoretycznej i praktycznej szkolenia.

Paragraf 5 ust. 4, pkt 4 - Ośrodek szkolenia kierowców prowadzony przez przedsiębiorcę przyjmując osobę na szkolenie podstawowe, dodatkowe lub uzupełniające wydaje uczestnikowi szkolenia kartę przeprowadzonych zajęć przed rozpoczęciem zajęć:
a) teoretycznych albo
b) praktycznych - jeżeli zakres szkolenia obejmuje wyłącznie zajęcia praktyczne.

Nie wiem czy dość jasno odpowiedziałem na pytanie, ale podsumowując:
- ośrodek szkolenia kierowców prowadzony przez przedsiębiorcę ma jedynie obowiązek wydania uczniowi karty przeprowadzonych zajęć, w której osoba prowadząca szkolenie i osoba szkolona, podpisują się każdorazowo po zakończeniu zajęć teoretycznych i praktycznych;
- ośrodek szkolenia kierowców prowadzony przez przedsiębiorcę NIE ma obowiązku prowadzenia dziennika przeprowadzonych zajęć lekcyjnych (obowiazek taki posiadają dyrektorzy szkół prowadzący szkolenia, ośrodki szkolenia kierowców prowadzonych przez jednostkę wojskową lub jednostkę resortu spraw wewnętrznych).

Korzystając z okazji chciałbym się zapytać, czy nie posiada ktoś dobrze przygotowanego konspektu przeprowadzenia zajęć teoretycznych (temat obojętny)? Jestem uczestnikiem kursu dla kandydatów na instroktorów nauki jazdy i mam opracować 5 podanych mi tematów. Niestety u nas na kursie nie omówiono dokładnie tego zagadnienia, nie było żadnych przykładowych prezentacji pokazu zajęć oraz przygotowanych konspektów do tych zajęć. Nie chcę gotowca! Chciałbym jedynie zobaczyć przykładowy konspekt, żeby wiedzieć mniej więcej jak się go pisze, w jakiej formie, stylu itp. Jeśli ktoś mógłby udostępnić mi jeden taki przykładowy konspekt, bede bardzo wdzięczny... dorobiszpiotr@interia.pl
MrPeter1987

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów