W trakcie jazdy kierowca w razie zagrożenia może ostrzegać innych uczestników
a. światłami drogowymi
b.sygnałem dźwiekowym
c.światłami awaryjnymi
przez piotrek 10 » środa 13 maja 2009, 21:13
przez piotrek 10 » środa 13 maja 2009, 21:34
przez Adacho » środa 13 maja 2009, 23:12
piotrek 10 napisał(a):mam obiekcje co do tych świateł awaryjnych ! nigdzie nie doczytałem aby mozna było ostrzegać tymi światłami w trakcie jazdy
przez oskbelfer » czwartek 14 maja 2009, 19:32
Adacho napisał(a):piotrek 10 napisał(a):mam obiekcje co do tych świateł awaryjnych ! nigdzie nie doczytałem aby mozna było ostrzegać tymi światłami w trakcie jazdy
I masz piotrek 10 słuszne obiekcje. Art 29 i Art 50 okreslają do te kwestie.
A doczytałeś gdzieś jakimi światłami powinno się ostrzegać??
Art. 29.1 ustawy mówi:
"Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świetlnego, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie"
Nie ma mowy o jakie światła chodzi, więc można również awaryjnymi :)
przez piotrek 10 » czwartek 14 maja 2009, 20:33
przez Pajejek » czwartek 14 maja 2009, 21:00
przez piotrek 10 » czwartek 14 maja 2009, 21:33
przez Adacho » czwartek 14 maja 2009, 22:47
przez oskbelfer » piątek 15 maja 2009, 08:34
Adacho napisał(a):Na 100 % A,B,C.
Najbardziej podoba mi się wyjaśnienie:
"Sygnał świetlny czyli tzw "blinda" lub " mrygałka". :lol:
Proponuję kolego oskbelfer żebyś jednak powołał się na paragraf, jaki to sygnał świetlny służy do ostrzegania o niebezpieczeństwie?
przez Adacho » piątek 15 maja 2009, 11:39
oskbelfer napisał(a):Art 29 i Art 50 okreslają do te kwestie - koniec moich słów :)
przez oskbelfer » piątek 15 maja 2009, 14:58
Adacho napisał(a):oskbelfer napisał(a):Art 29 i Art 50 okreslają do te kwestie - koniec moich słów :)
Te artykuły wcale tych kwestii nie wyjaśniają. Art. 50 określa używanie świateł awaryjnych, a art. 51 określa m.in. używanie świateł drogowych i nie ma to nic wspólnego z ostrzeganiem. Jedynym artykułem w tej kwestii jest art. 29.1, który mówi o sygnale świetlnym. Czyli jakim???
Żadne przepisy nie mówią wprost, że do ostrzegania trzeba używać tylko świateł drogowych !!!
Gdyby tak miało być, to art 29.1 by brzmiał:
"Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świateł drogowych, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie".
Wg mnie ustawodawca celowo użył sformułowania "sygnał świetlny" nie wskazując o jakie światła chodzi, dopuszczając tym samym użycie innych świateł, bo
po pierwsze: nie każdy pojazd jest wyposażony w światła drogowe,
po drugie: światłami drogowymi można ostrzec kogoś jadącego tylko przed nami, a za nami już nie.
I na koniec proponuję zajrzeć do rozp. w sprawie warunków techn. pojazdów. (paragr.13.2,2), w którym jest mowa o użyciu np. świateł mijania w celu ostrzegania.
przez Adacho » piątek 15 maja 2009, 20:41
przez Pajejek » piątek 15 maja 2009, 21:04
oskbelfer napisał(a):dodam że miałem to pytanie na weryfikacji i odpowiedzi które udzieliłem były prawidłowe.