pytania dla egzaminatorów-ostrzeganie innych uczestników

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

pytania dla egzaminatorów-ostrzeganie innych uczestników

Postprzez piotrek 10 » środa 13 maja 2009, 21:13

W trakcie jazdy kierowca w razie zagrożenia może ostrzegać innych uczestników
a. światłami drogowymi
b.sygnałem dźwiekowym
c.światłami awaryjnymi
piotrek 10

Postprzez Adacho » środa 13 maja 2009, 21:19

A,B,C
Adacho

Postprzez piotrek 10 » środa 13 maja 2009, 21:34

mam obiekcje co do tych świateł awaryjnych ! nigdzie nie doczytałem aby mozna było ostrzegać tymi światłami w trakcie jazdy
piotrek 10

Postprzez XPepeX » środa 13 maja 2009, 21:52

ABC
XPepeX

Postprzez Adacho » środa 13 maja 2009, 23:12

piotrek 10 napisał(a):mam obiekcje co do tych świateł awaryjnych ! nigdzie nie doczytałem aby mozna było ostrzegać tymi światłami w trakcie jazdy

A doczytałeś gdzieś jakimi światłami powinno się ostrzegać??

Art. 29.1 ustawy mówi:
"Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świetlnego, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie"

Nie ma mowy o jakie światła chodzi, więc można również awaryjnymi :)
Adacho

Postprzez oskbelfer » czwartek 14 maja 2009, 19:32

Adacho napisał(a):
piotrek 10 napisał(a):mam obiekcje co do tych świateł awaryjnych ! nigdzie nie doczytałem aby mozna było ostrzegać tymi światłami w trakcie jazdy

I masz piotrek 10 słuszne obiekcje. Art 29 i Art 50 okreslają do te kwestie.

A doczytałeś gdzieś jakimi światłami powinno się ostrzegać??

Art. 29.1 ustawy mówi:
"Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świetlnego, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie"

Nie ma mowy o jakie światła chodzi, więc można również awaryjnymi :)

A Adacho ty sobie doczytałeś ten artykuł ??? Wyraźnie jest mowa o sygnał świetlny a nie o światłach awaryjnych. Sygnał świetlny czyli tzw "blinda" lub " mrygałka".
Idąc dalej twoim tokiem rozumowania że nie ma mowy o jakie światła chodzi to można sobie też powiedzieć że skoro awaryjnymi można to można również pozycyjnymi, postojowymi, cofania, przeciwmgłowymi, odblaskowymi etc...

Odpowiedź tylko i wyłącznie AB.

Swiatła awaryjne służą do sygnalizowania postoju pojazdu silnikowego lub przyczepy z powodu uszkodzenia lub wypadku.

I jeszcze jedna uwaga, ale to forumowicze napewno wiedzą, jednak nie brakuje kierowców którzy nie wiedzą - nie wolno używać awaryjnych podczas holowania.
oskbelfer

Postprzez piotrek 10 » czwartek 14 maja 2009, 20:33

a jak rozumieć używanie brekasistance ? przecież to uzywanie a raczej ostrzeganie o gwałtownym hamowaniu światłami awaryjnymi w czasie jazdy ?????
piotrek 10

Postprzez Pajejek » czwartek 14 maja 2009, 21:00

Ja również uważam, iż ABC to poprawne odpowiedzi. Podczas gwałtownego hamowania w niektórych autach automatycznie włączają się światła awaryjne, więc ostrzegają innych kierujących przed niebezpieczeństwem. Skoro takie samochody spełniają warunki techniczne na polskich drogach to odpowiedź C wydaje się prawidłowa.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez piotrek 10 » czwartek 14 maja 2009, 21:33

A może ktos doczytał gdzies w warunkach technicznych o tym wynalazku ? jeśli cos tam jest o nim to powinno tez być napisane czy i w jakich sytuacjach wolno je stosować
piotrek 10

Postprzez Adacho » czwartek 14 maja 2009, 22:47

Na 100 % A,B,C.

Najbardziej podoba mi się wyjaśnienie:
"Sygnał świetlny czyli tzw "blinda" lub " mrygałka". :lol:

Proponuję kolego oskbelfer żebyś jednak powołał się na paragraf, jaki to sygnał świetlny służy do ostrzegania o niebezpieczeństwie?
Adacho

Postprzez oskbelfer » piątek 15 maja 2009, 08:34

Adacho napisał(a):Na 100 % A,B,C.

Najbardziej podoba mi się wyjaśnienie:
"Sygnał świetlny czyli tzw "blinda" lub " mrygałka". :lol:

Proponuję kolego oskbelfer żebyś jednak powołał się na paragraf, jaki to sygnał świetlny służy do ostrzegania o niebezpieczeństwie?

Żle wkleiłem mój komentarz z artykułami

więc podaję dla Adacho jeszcze raz
moje słowa - I masz piotrek 10 słuszne obiekcje.
Art 29 i Art 50 okreslają do te kwestie - koniec moich słów :)
oskbelfer

Postprzez Adacho » piątek 15 maja 2009, 11:39

oskbelfer napisał(a):Art 29 i Art 50 okreslają do te kwestie - koniec moich słów :)

Te artykuły wcale tych kwestii nie wyjaśniają. Art. 50 określa używanie świateł awaryjnych, a art. 51 określa m.in. używanie świateł drogowych i nie ma to nic wspólnego z ostrzeganiem. Jedynym artykułem w tej kwestii jest art. 29.1, który mówi o sygnale świetlnym. Czyli jakim???
Żadne przepisy nie mówią wprost, że do ostrzegania trzeba używać tylko świateł drogowych !!!
Gdyby tak miało być, to art 29.1 by brzmiał:
"Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świateł drogowych, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie".

Wg mnie ustawodawca celowo użył sformułowania "sygnał świetlny" nie wskazując o jakie światła chodzi, dopuszczając tym samym użycie innych świateł, bo
po pierwsze: nie każdy pojazd jest wyposażony w światła drogowe,
po drugie: światłami drogowymi można ostrzec kogoś jadącego tylko przed nami, a za nami już nie.

I na koniec proponuję zajrzeć do rozp. w sprawie warunków techn. pojazdów. (paragr.13.2,2), w którym jest mowa o użyciu np. świateł mijania w celu ostrzegania.
Adacho

Postprzez oskbelfer » piątek 15 maja 2009, 14:58

Adacho napisał(a):
oskbelfer napisał(a):Art 29 i Art 50 okreslają do te kwestie - koniec moich słów :)

Te artykuły wcale tych kwestii nie wyjaśniają. Art. 50 określa używanie świateł awaryjnych, a art. 51 określa m.in. używanie świateł drogowych i nie ma to nic wspólnego z ostrzeganiem. Jedynym artykułem w tej kwestii jest art. 29.1, który mówi o sygnale świetlnym. Czyli jakim???
Żadne przepisy nie mówią wprost, że do ostrzegania trzeba używać tylko świateł drogowych !!!
Gdyby tak miało być, to art 29.1 by brzmiał:
"Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świateł drogowych, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie".

Wg mnie ustawodawca celowo użył sformułowania "sygnał świetlny" nie wskazując o jakie światła chodzi, dopuszczając tym samym użycie innych świateł, bo
po pierwsze: nie każdy pojazd jest wyposażony w światła drogowe,
po drugie: światłami drogowymi można ostrzec kogoś jadącego tylko przed nami, a za nami już nie.

I na koniec proponuję zajrzeć do rozp. w sprawie warunków techn. pojazdów. (paragr.13.2,2), w którym jest mowa o użyciu np. świateł mijania w celu ostrzegania.

Oj Adacho Adacho. Przeczytałem wiele twoich postów w innych miejscach i z reguły zgadzam się z nimi - dlatego nie mogę zrozumieć dlaczego upierasz się przy tych awaryjnych ???

Napisałem o "mrygałkach" i "blindzie" - więc zaczołeś to wyszydzać - abym podał podstawę prawną. NIe ma podstawy prawnej - ale doświadczeni kierowcy wiedzą o co biega. Podobnie jak komisja weryfikacyjna burzy się gdy usłyszy "bagnet do pomiaru poziomu oleju" zupełnie nie słusznie bo nawet instrukcja Clio (o ile dobrze pametam) pisze o bagnecie - ale to dygresja.

Teraz do rzeczy Panie Adacho :)
Sam podajesz - tzn piszesz tak cyt. "I na koniec proponuję zajrzeć do rozp. w sprawie warunków techn. pojazdów. (paragr.13.2,2), w którym jest mowa o użyciu np. świateł mijania w celu ostrzegania

w punkcie tym pisze ......... przepisu nie stosuje się do swiateł drogowych lub mijania kiedy są używane do wysyłania krótkich przerywanych sygnałów ostrzegawczych.

Gdzie tu mowa o awaryjnych ????? Ponadto jesli już mówisz czy konkretniej piszesz że proponujesz zajrzeć do roz. dot warunków technicznych - to istotnie doczytaj sobie załącznik nr 6 - tzn jest tam tabela w paragrafie 2. Tam wyraźnie pisze o drogowych do sygnalizacji świetlnej.

Na koniec napiszę forum jest po to aby się spierać i wymieniać informację - jednak jak ktoś napisał na tym forum (chyba cih) chodzi o to by nie robić ludziom wody z mózgu.

Jesli nie zdałes jeszcze weryfikacji - to fajnie by było gdybyś trafił na to pytanie - odpowiesz - potem zobaczysz wynik dot. tego pytania i będziesz lekko żdziwiony ze będzie 0 pkt w tej kwestii.

Naprawdę więcej w tym temacie nie będę zabierał głosu - bo wiem co mówię.
oskbelfer

Postprzez Adacho » piątek 15 maja 2009, 20:41

oskbelfer
Widze że się nie rozumiemy w tej kwestii, więc zostawmy ten temat.
Wyraziłem swoje zdanie, jak widać wiele osób ma podobne.
Myślę że nie trafię już na to pytanie, bo egz. teoret. mam już za sobą.
Adacho

Postprzez Pajejek » piątek 15 maja 2009, 21:04

oskbelfer napisał(a):dodam że miałem to pytanie na weryfikacji i odpowiedzi które udzieliłem były prawidłowe.

Jeżeli chodzi o to pytanie to również mam informacje od innych zdających, iż odp ABC jest prawidłowa bo tak zrobili na egz. i było dobrze. Być może jednak pytania były tylko podobne bądź odpowiedzi lekko zniekształcone. Widać, że trzeba podchodzić do tych pytań z pewną rezerwą.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów