totlowski napisał(a):
1) A co należy zrobić w sytuacji, gdy osoba zdająca wykona zadanie nr 1, pojedzie pasem ruchu do przodu zatrzyma się w polu zatrzymania na końcu pasa ruchu (już całością pojazdu w polu zatrzymania) i następnie jeszcze albo auto samo stoczy się troszkę do przodu, lub osoba sama podjedzie. Należy uzanć wtedy To zadanie???
Pierwsze pytanie co masz na mysli uzywajac pojecia "troszke"?? 1-3cm czy 0,5m??:)W ustawie jest napisane plynna jazda pasem ruchu;) Dla mnie jakikolwiek wyrazny ruch pojazdu po zatrzymaniu, bylby bledem, ale na odjechanie np. z powodu pochylosci terenu i natychmiastową reakcje kierujacego hamulcem przymknal bym oko, natomiast gdyby ktos stanal i ruszal (a to widac (zachowanie kierujacego) slychac (obroty silnika) i czuc (doswiadczenie)) uznalbym jako blad.
totlowski napisał(a):
2) Lub sytuacja jak powyżej, osoba zatrzymała pojazd w polu zatrzymania na końcu pasa ruchu i podczas próby cofania auto zgasło (będąc w całości w polu zatrzymania) - powtarzamy, czy uznajemy, jeśli odpali auto i płynnie cofnie na początek pasa?
Jezeli zgasnie podczas ruszania (ale pojazd nie ruszyl sie) to nie widze problemu, tak samo gdy auto ruszy silnik zgasnie ale do chwili ponownego uruchomienia silnika, pojazd nie zatrzyma sie, bo kierujacy odpali silnik w locie.
Wedlug mnie (a to tylko moja skromna opinia:) w tym zadaniu oceniamy ruch pojazdu a nie odpalenia silnika - zgodnie z ustawa, a nie logika, co czesto potwierdza sie na egzaminach:)