Holowanie pojazdu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Holowanie pojazdu

Postprzez Olin » środa 01 kwietnia 2009, 10:59

PYTANIE:

Czy w jakichkolwiek przepisach dotyczących holowania pojazdów jest określona maksymalna masa jakiej musi odpowiadać pojazd holowany ?
Olin

Re: Holowanie pojazdu

Postprzez tristan » środa 01 kwietnia 2009, 12:29

Olin napisał(a):PYTANIE:

Czy w jakichkolwiek przepisach dotyczących holowania pojazdów jest określona maksymalna masa jakiej musi odpowiadać pojazd holowany ?

Na mój gust nie ma ograniczeń. Chyba że holowanie uniemożliwia kierowanie lub hamowanie, wtedy nie może przekraczać masy holującego.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Olin » środa 01 kwietnia 2009, 16:18

Przejrzałem wiele publikacji na ten temat, ale nikt nie podaje jak jest dopuszczalna masa pojazdu który możemy holować. Wydaje mi się że należałoby zastosować analogię dot. masy ciągniętej przyczepy tzn. że rzeczywista masa całkowita przyczepy nie może przekraczać rzeczywistej masy pojazdu ją ciągnącego.
Olin

Postprzez tristan » środa 01 kwietnia 2009, 18:25

Olin napisał(a):Przejrzałem wiele publikacji na ten temat, ale nikt nie podaje jak jest dopuszczalna masa pojazdu który możemy holować. Wydaje mi się że należałoby zastosować analogię dot. masy ciągniętej przyczepy tzn. że rzeczywista masa całkowita przyczepy nie może przekraczać rzeczywistej masy pojazdu ją ciągnącego.

Bez sensu. W przypadku przyczepy mamy do czynienia z czymś połączonym sztywno, co może popchać pojazd. A tu czemu lżejszy nie ma móc na sznurku ciągnąć cięższego? W końcu tamten sobie kieruje i hamuje sam.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Neurot » środa 01 kwietnia 2009, 18:34

@Olin, ale z ta masą to nie tak do końca:
Obrazek

BTW z ograniczeń jak Wam wiadomo jest tylko:
PoRD napisał(a):3. W razie holowania pojazdu w sposób wykluczający potrzebę kierowania nim lub użycia hamulców, rzeczywista masa całkowita pojazdu holowanego nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu holującego.

Czyli np na ramieniu wsuwanym pod przednie koła.
I tyle...
Z autopsji jednak wiem, że jest inaczej.
Sam parę lat temu byłem holowany. Kolega transitem mnie holował (jechałem Sprinterem z przyczepą). Policjant stwierdził. że transit jest mniejszy i wlepił mandat koledze.

tristan napisał(a):Bez sensu. W przypadku przyczepy mamy do czynienia z czymś połączonym sztywno, co może popchać pojazd. A tu czemu lżejszy nie ma móc na sznurku ciągnąć cięższego? W końcu tamten sobie kieruje i hamuje sam.

Ale weź pod uwagę, że jak silnik kaput to heble oraz układ kierowniczy nie mają wspomagania, oraz cięższy ma większą masę bezwładności.
W przypadku sam. ciężarowych nie można używać holu giętkiego (ale to pewnie jest jasne jak słońce).
Ostatnio zmieniony środa 01 kwietnia 2009, 19:04 przez Neurot, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 01 kwietnia 2009, 18:51

http://www.youtube.com/watch?v=dfdjeRuFSUE
:)

P.S. A ten mandat to chyba za holowanie pojazdu z przyczepą?
cwaniakzpekaesu

Postprzez Neurot » środa 01 kwietnia 2009, 18:57

cwaniakzpekaesu napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=dfdjeRuFSUE
:)

http://www.youtube.com/watch?v=QvuBvuP4hxs (cz1)
http://www.youtube.com/watch?v=tvy5eCMkoMs (cz2)
cwaniakzpekaesu napisał(a):P.S. A ten mandat to chyba za holowanie pojazdu z przyczepą?

PoRD napisał(a):2. Zabrania się holowania:
(...)
4. pojazdem z przyczepą (naczepą);
(...)

a nie pojazdu z
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

holowanie

Postprzez piotrch » środa 01 kwietnia 2009, 21:43

Neurot - chyba traktujesz kodeks drogowy wybiórczo.
art 31 p2 :
2. Zabrania się holowania:
1) pojazdu o niesprawnym układzie kierowniczym lub o niesprawnych hamulcach,
chyba że sposób holowania wyklucza potrzebę ich użycia;
2) pojazdu za pomocą połączenia giętkiego, jeżeli w pojeździe tym działanie
układu hamulcowego uzależnione jest od pracy silnika, a silnik jest unieruchomiony;
3) więcej niż jednego pojazdu z wyjątkiem pojazdu członowego;
4) pojazdem z przyczepą (naczepą);
5) na autostradzie, z wyjątkiem holowania przez pojazdy przeznaczone do holowania
do najbliższego wyjazdu lub miejsca obsługi podróżnych
Przyczepa to też pojazd :) i cwaniakzpekaesu miał rację za co mandat.
Co do masy pojazdu holowanego to wydaje mi się że jest ona określona w homologacji pojazdu (ewent. w danych fabrycznych). To znaczy że producent pojazdu określa dopuszczalną mase jaka możemy holować.
piotrch

Postprzez kopan » środa 01 kwietnia 2009, 23:31

Nie ma takiej dopuszczalnej masy rzeczywistej której nie można holować - bo jej nie może być.
kopan

holowanie

Postprzez piotrch » czwartek 02 kwietnia 2009, 19:36

w dowodzie rejestracyjnym pojazdu jest rubryka Q.1 i Q.2 z opisem: maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem / bez hamulca. Liczby te wynikają z danych fabrycznych. Natomiast w przepisach istotnie nie ma jednej ujednoliconej formułki na temat masy pojazdu holowanego.
Holując inny pojazd musimy brać pod uwagę zarówno stosunek mas pojazdów, ich zdolności do ciągnięcia (ilość osi napędzanych) jak i możliwości zatrzymania.
Wydaje mi się że dyskusja w typie czy maluchem mozna ciągnąć ciężarowego Mana jest bez sensu. Doszli byśmy niedługo do zawodów na temat " o ile kg/osób udało ci się przeładować auto - to bezsens.
piotrch

Postprzez mamarta » piątek 08 maja 2009, 23:40

przepisy nie określają masy pojazdu holowanego (chyba, że sposób holowania wyklucza potrzebę kierowania nim) a jesli chodzi o przyczepę to ani holujący ani holowany nie może jej miec, a naczepę z kolei, może miec ale tylko ten holowany
Marrrta
mamarta

Postprzez njoy » niedziela 10 maja 2009, 22:36

O co Wam chodzi z tą masą?
Przecież pojazd holowany ma mieć sprawny jeden lub dwa układy hamulcowe i muszą być sprawne i działające.
Samochód holowany ma sam siebie wyhamować!
Już widzę holowanie na lince, kiedy holowany wali zderzakiem w holującego aby ten go wyhamował ;)
njoy

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów