szkolenie na kat.A

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

szkolenie na kat.A

Postprzez grazia » wtorek 17 marca 2009, 13:45

mam pytanie; jak w kwestii formalności powinno wyglądać szkolenie na kat.A? Kursant przychodzi z badaniami lekarskimi a np jest zaznaczona kat.B a A nie - mogę przyjąć takie zaświadczenie? Chce ten kursant zrobić sobie równocześnie kat.B i A.
I jeszcze jedno; ile jest zajęć łącznie na A i B teoretycznych? a Ile praktycznych? wg przepisów 30 godz. dla A i B - jeżeli jednocześnie to ulega zmniejszeniu o 10 - CZYLI ŁĄCZNIE 40???? NIE WIEM! Proszę o odpowiedź :roll:
a na testy ile jest pytań?
grazia

Postprzez megamind » wtorek 17 marca 2009, 16:22

Co do zaświadczenia to nie wiem. Niestety lekarze mądrale - naciągacze wykreślają kategorie, choć powinni tylko zaznaczać grupę kategorii dla których było przeprowadzone badanie.
Godzin teorii łącznie 40 zgodnie z zasadami matematyki.
Na teście 6 pytań więcej, czyli w sumie 24 i dodatkowo 10 minut czasu jeśli dobrze pamiętam.
megamind

Postprzez Tomek Kulik » środa 18 marca 2009, 14:31

Ja się spytałem lekarza, czemu zabrał kursantowi kategorię B, skoro dopuścił do A? Konował nie wiedział jak się wypełnia kwit, więc trzeba było go nauczyć.
www.kulikowisko.pl
Tomek Kulik

Postprzez megamind » środa 18 marca 2009, 14:47

Niektórzy niestety robią to z pełną premedytacją.
megamind

Postprzez maniuR » piątek 05 lutego 2010, 14:03

Witam !

Nie chcę zakładac nowego tematu więc odświeżę ten.
Również chodzi o szkolenie kat. a, lecz o nieco inną kwestię niż poruszona.

Mianowicie, jak powinno wyglądac szkolenie teoretyczne kandydatów na kat. a ?
Przykładowo, czy można przeprowadzac zajęcia teroretyczne wspólne dla kandydatów na kat. A i B ?
Czy muszą odbywa się one oddzielnie ?
Chodzi mi tu również o kwestie uprawnień, ponieważ zakres zagadnień jest praktycznie ten sam dla obu kategorii (wg charakterystyki absolwenta kursu), oprócz 3 dodatkowych kwestii (środków ochronnych, widoczności kierujących motocyklami i ryzyka związanego ze śliskimi elementami dróg).
Czy teorię może prowadzi instruktor posiadający tylko uprawnienia kat. B czy muszę zatrudniac 2 wykładowców (lub jednego z 2 kategoriami) ?

Z góry dzięki za pomoc :)
maniuR

Postprzez megamind » piątek 05 lutego 2010, 17:57

Instruktor prowadzący szkolenie teoretyczne musi mieć uprawnienia każdej kategorii na którą szkoli.
Cześć zajęć może wspólna, nie ma przeciwskazań.
Ps
Jesteś instruktorem?
megamind

Postprzez maniuR » poniedziałek 08 lutego 2010, 12:43

megamind napisał(a):Instruktor prowadzący szkolenie teoretyczne musi mieć uprawnienia każdej kategorii na którą szkoli.
Cześć zajęć może wspólna, nie ma przeciwskazań.
Ps
Jesteś instruktorem?

Zdaję sobię sprawę, że musi mieć uprawnienia, tak tylko się zastanawiałem właśnie nad tymi wspólnymi zajęciami.

Tak jestem instruktorem, ale tylko kat. B, będę musiał zatrudnić niebawem instruktora na kat.A i się zastanawiałem, czy mógłbym prowadząc kurs kat B - teorię, mieć na tej samej sali kandydatów na A ;) tak, żeby nie robić 2 kursów teoretycznych.
maniuR

Postprzez megamind » poniedziałek 08 lutego 2010, 19:43

Na sali możesz ich mieć jak najbardziej razem, tylko nie możesz tych zajęć prowadzić ty.
megamind

Postprzez Klapcioo » poniedziałek 08 lutego 2010, 22:03

Witam mam krutkie pytanko nie koniecznie w temacie czy aby prowadzić zajęcia teoretyczne w szkole nauki jazdy jest również potrzebny zdany kurs na instruktora nauki jazdy ?? z góry dzięki za informacje
Klapcioo

Postprzez megamind » poniedziałek 08 lutego 2010, 23:16

Na pewno przydatna jest umiejętność posługiwania się językiem polskim.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 lutego 2010, 23:40 przez megamind, łącznie zmieniany 1 raz
megamind

Postprzez ks-rider » poniedziałek 08 lutego 2010, 23:23

Klapcioo napisał(a):czy aby prowadzić zajęcia teoretyczne w szkole nauki jazdy jest również potrzebny zdany kurs na instruktora nauki jazdy ?? z góry dzięki za informacje

No jak jestes weteryniorz, to powinno wystarczyc :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez Rybek » piątek 05 marca 2010, 09:37

Mam pytanko odnośnie przeglądu motocykla przy pierwszej rejestracji. Czy fabrycznie nowy motocykl musi przejśc przegląd podstawowy, czy tylko ten przystosowania do nauki jazdy? Rozmawiałem z diagnostą to nie był w stanie odpowiedzieć na te pytanie.
Rybek

Postprzez megamind » piątek 05 marca 2010, 16:44

Tylko dodatkowy. Nie daj się naciągnąć czasami.
megamind

Postprzez Tomek Kulik » niedziela 07 marca 2010, 00:57

Jak dublujecie hamulec? Ja mam zdublowany tylny, ale doświadczenia ostatniego sezonu skłaniają mnie do zdublowania także przodu - zacisk Dual Nissin i adapter do lagi.
www.kulikowisko.pl
Tomek Kulik

Postprzez megamind » niedziela 07 marca 2010, 01:54

Nie przyszło mi do głowy, żeby przód dublować.
Jak chcesz tym sterować?
Ponadto nie jestem pewien czy kursant przed motocykl przy nagłym i ostrym hamowaniu nie wyskoczy, jeśli nie będzie do niego przygotowany.
megamind

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów