szkolenie dodatkowe -pytanie o kartę przeprowadzonych zajęć

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

szkolenie dodatkowe -pytanie o kartę przeprowadzonych zajęć

Postprzez grazia » piątek 27 lutego 2009, 13:09

czy podczas szkolenia dodatkowego powinniśmy mieć kartę zajęć kursanta?Gdzie powinny być wpisane te godziny z tego szkolenia? A co jeśli szkolenie dodatkowe robi u nas kursant z innego OSK? Czy trzeba założyć mu nową kartę?

proszę o odpowiedź;
grazia

Postprzez wojciech1962 » piątek 27 lutego 2009, 18:26

Proponuję przestudiować Rozporządzenie MI nt. Szkolenia i Egzaminowania. Tam w Paragrafach 5-11 wszystko jest opisane.
W związku z tym, że jest jak jest to ja jestem jaki jestem.
wojciech1962

Postprzez megamind » piątek 27 lutego 2009, 23:42

1 tak
2 w karcie i w księdze
3 nie ma to znaczenia
4 tak
megamind

Postprzez PILU » środa 11 marca 2009, 23:51

A ja sie zastanawiam co z badaniami lekarskini osob odbywajacych szkolenie dodatkowe z innego OSK?
Czy jestesmy zobowiazani prosic kursanta o zaswiadczenie lekarskie?
W momi osrodku kontrol z Wydzialu Komunikacji nie pytala o takie zaswiadczenia.
W rozporzadzeniu jest o tym mowa ale sam juz nie wiem jak do tego podchodzic. Jezeli osoba szkolona odbyla kurs podstawowy w innym OSK i przystapila trzykrotnie do egzaminu panstwowego to znaczy ze takie zaswiadczenie juz zlozyla w WORD-zie i chyba nie musimy o nie prosic.
PILU

Postprzez zenlok » piątek 10 kwietnia 2009, 22:23

Oczywiście...przy kursie doszkalającym...orzeczenia lekarskiego nie musimy widzieć...kursant już nie ma tego dokumentu...jest w WORD-e
A co do karty kursanta i wpisie do książki osób szkolących to normalne... nie rozumie , że osoba która szkoli..pyta się o takie oczywiste sprawy....ale może lepiej pytać , niż błądzić...zatem...powodzenia w szkoleniu.... :wink:
zenlok

Postprzez megamind » niedziela 12 kwietnia 2009, 01:07

Rozporządzenie nakłada obowiązek sprawdzenia orzeczenia lekarskiego nawet wtedy gdy kursant przychodzi na szkolenie dodatkowe.
megamind

Postprzez gosiawin » czwartek 07 maja 2009, 12:58

Witam.
Jestem tu nowa ,więc może osoba zaczynająca ten wątek uzyskała już odpowiedź,ale podzielę się swoim doświadczeniem na ten temat,może komuś jeszcze się to przyda.
Jeśli przychodzi do mnie na szkolenie osoba która nie robiła kursu w moim ośrodku,to proszę ją o jakąś kartkę z WORD-tzn
-.arkusz przebiegu egzaminu,który kursant otrzymał od egzaminatora
-,kartkę z datą egzaminu ,którą otrzymał przy zapisywaniu się na egzamin.I nie musi być z ostatniego egzaminu
.Taka kartka(lub jej xero) jest wystarczającym dowodem potwierdzającym,że osoba została dopuszczona do egzaminu,czyli że badania też są OK.
Jeśli takiej kartki nie ma,bo czasami osoby wyrzucają wszelkie tego typu druczki,to taka osoba może poprosić w WORD o wtórnik potwierdzenia daty ostatniego egzaminu i powinna bez problemów go dostać.
Co do zakładania kart to w książce ewidencji są takie skróty;
P-szkolenie podstawowe
D-szkolenie dodatkowe(np.po 3 niezdanym egzaminie)
U-szkolenie uzupełniające(na wniosek osoby szkolonej)
Czyli jest tam miejsce dla każdej osoby szkolonej.
Lepiej w czasie jazd taką kartę mieć bo w razie kontroli możemy mieć nieprzyjemności.
Pozdrawiam
gosiawin

Postprzez megamind » czwartek 07 maja 2009, 22:52

Jest jeszcze kwestia ograniczeń, które mogą być zapisane w orzeczeniu lekarskim, a o których większość osób zdaje się zapominać.
To, że klient zdawał wcześniej egzamin może świadczyć o tym, że przeszedł pozytywnie badanie lekarskie, nie wiadomo jednak czy nie musi spełniać dodatkowych warunków. Często będzie to obowiązek jazdy w okularach lub szkłach kontaktowych mogą jednak pojawić się inne wymagania. Trzeba je znać.
megamind

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów