Fotelik i dziecko

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Fotelik i dziecko

Postprzez dkkd » wtorek 28 października 2008, 07:53

Witam serdecznie wszystkch

Mam problem z interpretacją przepisu dotyczącego przewożenia małych dzieci na przednim fotelu.

Otóż art. 45 ust 2 pkt.4

Kierującemu zabrania się:
4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;

A co z noworodkiem, którego trzeba przewieźć i musi to zrobić jedna osoba?

Chyba logiczne jest, że powinna mieć możliwość obserwacji maleństwa i powinna przewozić go tyłem do kierunku jazdy?

Czy wystarczy wyłączyć poduszkę powietrzną pasażera, aby takie dziecko przewozić na przednim fotelu?

Z przepisu to nie wynika. Bo poduszka wyłączona, ale jest.
Co Wy na to???

:roll:
Pomocy!!!
dkkd

Postprzez Borys_q » wtorek 28 października 2008, 09:57

Przepis mówi wyraźnie w aucie wyposażonym w poduszkę powietrzna......

Jest jasny pamiętaj o tym, że tam jest nabój to, że odłączony nie oznacza, że zniknął on nadal tam jest.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez dkkd » środa 29 października 2008, 07:22

Borys_q napisał(a):tam jest nabój to, że odłączony nie oznacza, że zniknął on nadal tam jest.

Co mi szkodzi nabój niech sobie jest i nich nawet wystrzeli podczas uderzenia, chodzi o to żeby poduszka się nie otworzyła.

chyba? :roll:
dkkd

Postprzez tristan » środa 29 października 2008, 09:36

Swoją drogą, zastanawiam się dlaczego.... Dlaczego poduszka wystrzelona w twarz jest ok, a wystrzelona w plecy fotelika taka zła? Przecież na mój gust, to ona w twarzy może porobić straszne zniszczenia, a w plecy fotelika se wystrzeli i już.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez dkkd » środa 29 października 2008, 09:56

Pewnie chodzi o to żeby nie wcisnęła malucha twarzą w fotel samochodu
dkkd

Postprzez Borys_q » środa 29 października 2008, 16:21

dkkd napisał(a):
Co mi szkodzi nabój niech sobie jest i nich nawet wystrzeli podczas uderzenia, chodzi o to żeby poduszka się nie otworzyła.

chyba? :roll:

Tylko jak nabój wystrzeli to sie poduszka otworzy:):)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez megamind » środa 29 października 2008, 18:21

Głowa dziecka siedzącego tyłem jest chyba w zasięgu "rażenia" poduszki. Siła uderzenia wystrzeliwanej poduszki jest tak mocna, że prawie zawsze pęka szyba - dziecko też zapewne by więc ucierpiało.
megamind

Postprzez tristan » środa 29 października 2008, 22:08

Skoro poduszka działa tak silnie, to może lepiej jej w ogóle nie mieć... Jak potłucze szybę to i zabije pasażera... To jak ona ma ratować, jak zabija?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez dkkd » czwartek 30 października 2008, 06:45

Borys_q napisał(a):
Tylko jak nabój wystrzeli to sie poduszka otworzy:)

A nie da się tak zrobić żeby nabój wystrzelił, a poduszka sie nie otworzyła?

Np po wyłączeniu poduszki azot z wystrzelongo naboju nie pompuje poduchy tylko ucieka bokiem?
dkkd

Postprzez Pinhead » czwartek 30 października 2008, 09:37

dkkd napisał(a):Np po wyłączeniu poduszki azot z wystrzelongo naboju nie pompuje poduchy tylko ucieka bokiem?

Nie ma takiej możliwości.

tristan napisał(a):Skoro poduszka działa tak silnie, to może lepiej jej w ogóle nie mieć... Jak potłucze szybę to i zabije pasażera... To jak ona ma ratować, jak zabija?

Poduszka ratuje życie tylko jeśli napełni się zanim ciało człowieka w nią uderzy.
Pinhead

Postprzez megamind » czwartek 30 października 2008, 15:47

tristan napisał(a):Skoro poduszka działa tak silnie, to może lepiej jej w ogóle nie mieć... Jak potłucze szybę to i zabije pasażera... To jak ona ma ratować, jak zabija?

Bo chodzi o to żebyś ty uderzył w poduszkę a nie ona w ciebie.
Dziecko siedzące tyłem jest zbyt blisko poduszki i nią obrywa w chwili jej wystrzelenia. Jeżeli będzie siedziało przodem, będzie w bezpiecznej odległości i co najwyżej wpadnie na poduszkę gdy jest ona napełniona/a to już lepsze niż wpaść na deskę lub szybę/ - to samo dotyczy osób dorosłych.
megamind

Postprzez mietwan » czwartek 30 października 2008, 18:59

Fajna dyskusja- firmy inwestują grube pieniądze w badania nad bezpieczeństwem, podają wnioski dla ludzi ekaploatujących pojazdy a tu paru " fachowców" w oparciu o zdecydowaą wiedzę pn."wydaje mi się" udziela porad"
mietwan
mietwan

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 31 października 2008, 01:11

cwaniakzpekaesu

Postprzez megamind » piątek 31 października 2008, 16:45

mietwan napisał(a):Fajna dyskusja- firmy inwestują grube pieniądze w badania nad bezpieczeństwem, podają wnioski dla ludzi ekaploatujących pojazdy a tu paru " fachowców" w oparciu o zdecydowaą wiedzę pn."wydaje mi się" udziela porad"

To może zgłoś wniosek o zamknięcie forum.
Ponadto nierzadko jest tak, że firmy wydają więcej na marketing niż na badania.
megamind

Postprzez dkkd » piątek 31 października 2008, 19:45

Pinhead napisał(a):
dkkd napisał(a):Np po wyłączeniu poduszki azot z wystrzelongo naboju nie pompuje poduchy tylko ucieka bokiem?

Nie ma takiej możliwości.

ok pytanie może bardzo banalne:
W jakim celu stosowane są urządzenia wyłączające działanie poduszki powietrznej w samochodach skoro i tak podczas uderzenia poduszka zadziała?
dkkd

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów