Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów (Dz. U. Nr 150 z 24 grudnia 2001, poz. 1681) mówi:
§ 67. Przy przedłużaniu ważności legitymacji instruktora nauki jazdy starosta sprawdza czy instruktor poddał się badaniu psychologicznemu określonemu w art. 124 ust. 2 ustawy.
Starostwo wymaga ode mnie dodatkowo badania lekarskiego powołując się na art. 122 PORD. A w tym artykule jak byk jest napisane:
Art. 122. 1. Badaniu lekarskiemu przeprowadzanemu w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem podlegają:
5) KANDYDAT na instruktora lub egzaminatora osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami.
Starostwo na to, że moje poprzednie badania lekarskie (ogólne) były na 5 lat i już są nieaktualne.
Jaka jest podstawa prawna ich żądań? W jaki sposób przedłużaliście swoje legitymacje?
Sprawa mnie irytuje, gdyż w międzyczasie termin badań minął, a starostwo gania mnie po kolejne badania i nie chce wbić pieczątki.