Przedłużanie ważności legitymacji

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Przedłużanie ważności legitymacji

Postprzez bruno666 » piątek 25 stycznia 2008, 14:42

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów (Dz. U. Nr 150 z 24 grudnia 2001, poz. 1681) mówi:

§ 67. Przy przedłużaniu ważności legitymacji instruktora nauki jazdy starosta sprawdza czy instruktor poddał się badaniu psychologicznemu określonemu w art. 124 ust. 2 ustawy.

Starostwo wymaga ode mnie dodatkowo badania lekarskiego powołując się na art. 122 PORD. A w tym artykule jak byk jest napisane:

Art. 122. 1. Badaniu lekarskiemu przeprowadzanemu w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem podlegają:
5) KANDYDAT na instruktora lub egzaminatora osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami.

Starostwo na to, że moje poprzednie badania lekarskie (ogólne) były na 5 lat i już są nieaktualne.

Jaka jest podstawa prawna ich żądań? W jaki sposób przedłużaliście swoje legitymacje?
Sprawa mnie irytuje, gdyż w międzyczasie termin badań minął, a starostwo gania mnie po kolejne badania i nie chce wbić pieczątki.
bruno666

Postprzez okana » piątek 25 stycznia 2008, 20:40

witam
Szanowny kolego. Niestety Starosta ma rację. Zgodnie z art. 122 ust.2
instruktor podlega kontrolnym badaniom lekarskim.
Polecam lekturę PRD
okana

Postprzez bruno666 » sobota 26 stycznia 2008, 08:37

Chodzi o to?

Art. 122. 2. Kierowca pojazdu silnikowego o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 7,5 t, pojazdu przewożącego materiały niebezpieczne, pojazdu uprzywilejowanego, autobusu lub kierowca zarobkowo przewożący osoby na własny lub cudzy rachunek podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem w następujących okresach:
1) jeżeli kieruje pojazdem, w stosunku do którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii A, B, B+E, B1 lub T:
a) w wieku do 55 lat - co 5 lat,
b) w wieku od 56 do 65 lat - co 3 lata,
c) w wieku powyżej 65 lat - corocznie,
2) jeżeli kieruje pojazdem, w stosunku do którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii C, C+E, C1, C1+E, D, D+E, D1 lub D1+E:
a) w wieku do 55 lat - co 3 lata,
b) w wieku powyżej 55 lat - corocznie.

Przecież w całym tym artykule nie ma słowa o instruktorach, jest mowa jedynie o kandydatach w ust. 1.
Czy ja już się tak mocno wpatruje w ten przepis, że nie dostrzegam czegoś oczywistego?
bruno666

Postprzez cman » sobota 26 stycznia 2008, 10:08

Trochę nieaktualna już ta ustawa.

PoRD napisał(a):2. Kierowca pojazdu uprzywilejowanego, instruktor, egzaminator oraz kierujący tramwajem podlegają kontrolnym badaniom lekarskim:
1) w wieku do 55 lat - co 5 lat;
2) w wieku od 55 lat do 65 - co 2 lata;
3) powyżej 65. roku życia - corocznie.
cman

Postprzez bruno666 » sobota 26 stycznia 2008, 13:09

Dzięki cman, nie ma to jak na szybko znaleźć w necie ustawę, która jest nieaktualna. :D
bruno666

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów