Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez kuti_kula » wtorek 30 marca 2010, 23:16

pytania z " rynku " podobnie jak odpowiedzi na te pytania na tym forum to swoisty folklor . Nikt do końca nie będzie wiedział kto ma rację a kto jej nie ma . Moja rada dla osób przygotowujących się do egzaminu ( teoretycznego ) jest taka - nie zaglądajcie na to forum bo tylko wam się w głowach pomiesza to co staracie się poukładać , usystematyzować , niech każdy uczy się sam i próbuje rozgryźć poszczególne pytania. Piszesz o 100% pewnych odpowiedziach na forum internetowym - wybacz ale nie znasz ludzi nie wiesz kto siedzi za monitorem i jaki ma cel w udzielaniu się na forum .
kuti_kula

Postprzez oskbelfer » środa 31 marca 2010, 01:39

gdyby była prosta odpowiedź - to zdawalnośc wynosiłaby 90 % (ktoś to juz tutaj napisał). Pytania są jakie są - każdy wychodzi z weryfikacji i mówi że miał łatwe - a punktów miał np 26 (na kat. B).
Pytania - a raczej odpowiedzi sa układane tak aby jedna literka na końcu wyrazu powodowała że odpoiwiedź jest niewłasciawa - ot cała filozofia - i oczywiście to co napisął kuti.... to również dużo prawdy :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez BlueDevil » środa 31 marca 2010, 12:09

X_man napisał(a):Włączającym się do ruchu jest:
a)autobus ruszający z przystanku na obszarze zabudowanym,
b)tramwaj ruszający z przystanku liniowego,
c)tramwaj wyjeżdżający z pętli na jezdnię.

Co myślicie? Chodzi mi zwłaszcza o odp. B. Ja uważam, że B tak, też.

tylko C

forum jest po to zeby zobie podyskutowac co kto mysli i co wykombinowal na dany temat, a takie wypowiedzi ze nie wchodzcie na forum blabla sa bezsensu i nic nie wnosza, nie chcecie to nie piszcie i nie czytajcie
stworzenie bazy jest niemozliwe, mam nadzieje, iz rzekoma baza nie bedzie potem dostepna na korytarzach wordow po stowce od sztuki :wink:
BlueDevil

Postprzez X_man » środa 31 marca 2010, 18:08

Ten temat na forum to swoista burza mózgów i o to chodzi. A nie o to, żeby mieć bazę pytań - dziwna by to była baza. Ta burza mózgów niejednokrotnie ukierunkowała mi myślenie na jakiś tor, o którym się nie pamięta (lub nie wie), a i sporo spraw mi wyjaśniła wprost. Dziękuję wszystkim, którzy chcą włączać się w te dyskusje - nawet jeśli nie zawsze mają rację. Przecież tych racji i prawd próbujemy tu mozolnie dociec :wink:
A wracając do ostatniego pytania: Blue Devil - dlaczego tylko C? Mógłbyś mi to "wyoślić"? Bo już nie kumam...
Przecież art. 17 PRD mówi:
"1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się nie wynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wyjeżdżaniu: (...)" resztę znamy.
Zatem pytanie mogło by brzmieć: czy zatrzymanie się autobusu lub tramwaju na przystanku wynika czy nie wynika z warunków ruchu drogowego? :roll: :wink:
X_man

Postprzez X_man » środa 31 marca 2010, 18:11

A co do bazy: u nas rzekoma baza usiłowała chodzić po 2,5 stówki! He, he, he!!!
X_man

Postprzez BlueDevil » środa 31 marca 2010, 19:12

oskbelfer napisał(a):Pytania - a raczej odpowiedzi sa układane tak aby jedna literka na końcu wyrazu powodowała że odpoiwiedź jest niewłasciawa

to wazne stwierdzenie

odp A pisze ze w terenie zabudowanym, co ma obszar do wlaczania sie do ruchu??
co do szynowego tylko 2 sytuacje wymienia kodeks, kiedy pojazd szynowy sie wlacza do ruchu, dla tego ja bym tylko C zaznaczyl bo to jedna z nich, bez doszukiwania sie drugie dna w B

ja np sam zebralem z 50 stron pytan i sam na wszystkie odpowiedzialem, szukajac za kazdym razem zapisu w kodeksie i rozporzadzeniach, zajelo mi to z 3 tygodnie, potem odeslalem do kolegi na konsultacje, i mam baze za 200 puszcze hehe
:wink:
BlueDevil

Postprzez dms » środa 31 marca 2010, 19:21

Czy autobus ruszający z przystanku na terenie zabudowanym jest włączającym się do ruchu?
Odpowiedz sobie Bluedevil na to pytanie a zmienisz zdanie co do odp A :)
dms

Postprzez oskbelfer » środa 31 marca 2010, 19:37

Blue cz Ty sobie napewno doczytałeś czy żartujesz na forum :) ?
oskbelfer

Postprzez BlueDevil » środa 31 marca 2010, 20:36

co sie zmieni, bedzie prawidlowa??
BlueDevil

odp

Postprzez rusel » środa 31 marca 2010, 21:27

nie chce Cie martwic kolego ale tak....
rusel

Postprzez BlueDevil » środa 31 marca 2010, 21:31

spoko, a poza obszarem nie bedzie?? zreszta nie wazne zaznaczajcie ja chcecie, dla mnie tylko C jest poprawne
BlueDevil

Postprzez oskbelfer » środa 31 marca 2010, 22:11

czyli co autobus nie jest właczającym się do ruchu ?
oskbelfer

Postprzez BlueDevil » czwartek 01 kwietnia 2010, 00:34

bedzie ale poza obszarem tez, a tu pisze ze ruszajacy z przystanku na obszarze zabudowanym, poza obszarem tez bedzie, w obszarze dotyczy nas obowiazek umozliwienia mu wlaczenie sie, sam celnie zauwazyles o co chodzi w tych odpowiedziach i napisales ze ludzie sa pewni ze dobrze zaznaczyli a tu 20 pare punktow, to jest wlasnie typowa weryfikacyjna podpucha, zaznaczasz cos co jest zgodne z przepisami ale masz zle, zreszta pislaem zaznaczjacie jak chcecie ja bym tylko C zaznaczyl
BlueDevil

odp

Postprzez rusel » czwartek 01 kwietnia 2010, 09:30

odpowiedzi w tym pytaniu zostaly potwierdzone odp ABC
rusel

odp

Postprzez rusel » czwartek 01 kwietnia 2010, 11:40

ten obszar zabudowany to jakby skierowanie kandydata na inny tor myslenia typu "no przeciez umozliwiamy autobusowi wjazd z zatoki na jezdnie lub zmiane pasa ruchu w tym obszarze" i myslimy w kategoriach "pierszenstwa" autobusu ale zapominamy ze umozliwiamy /ulatwiamy mu wlaczenie sie do ruchu....ten wlasnie przypadek jest opisany szczegolowo w ustawie i o to nas pytaja, jak ludziska zaczynaja filozofowac to potem traca punkty
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów