Weryfikacja

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cih » wtorek 28 lipca 2009, 08:15

czyli na egzaminie weryfikacyjnym należy trzymać się zasady że sprawdzamy światła pozycyjne !!!

Tylko zastanawiam się jak mam się zachować jak jakaś sierota, która nie czyta tego forum i powie mi że sprawdza światła pozycyjne i postojowe !!! bo faktycznie rzecz biorąc postojowe może sprawdzić tylko wtedy kiedy świeci jedna strona świateł w pojeździe no i według mnie powinna wyciągnąć kluczyk ze stacyjki podczas sprawdzania ???

wariant nr 2
mówi że sprawdza postojowe
to wtedy jak ruszy przerywam zadanie i mówię druga próba ??
cih

Postprzez XPepeX » wtorek 28 lipca 2009, 12:14

Jak ruszy to już jest zadanie nr 2.

Jak już przygotuje się do jazdy, sprawdi zamknięcie dżwi musi powiedzieć: jestem gotowy do jazdy lub zakończyłem zadanie nr 1 i wtedy mówisz żeby powtórzył zadanie nr 1.
XPepeX

Postprzez cih » wtorek 28 lipca 2009, 12:58

Ok racja płynne ruszanie to już element zadania nr 2 :)

na ale powtarza czy nie ? bo moim zdaniem powinna powtórzyć ?
cih

Postprzez XPepeX » wtorek 28 lipca 2009, 14:43

jeżeli mówi, że sprawdza postojowe a faktycznie sprawdza pozycyjne musi powtórzyć zadanie.
XPepeX

Postprzez cih » wtorek 28 lipca 2009, 15:03

XPepeX napisał(a):jeżeli mówi, że sprawdza postojowe a faktycznie sprawdza pozycyjne musi powtórzyć zadanie.

ale co zrobić ja mi powie że sprawdza "postojowe i pozycyjne" ?

wtedy w cześć kłamie bo sprawdził tylko światła pozycyjne ?
cih

Postprzez Olin » wtorek 28 lipca 2009, 15:40

marekqqq napisał(a):Po dzisiejszej weryfikacji w Krośnie wszystko jasne...

To co ci się wyjaśniło ? Faktycznie trzeba powiedzieć, że zamkniecie drzwi sprawdziłeś za pomocą kontrolki ?
Olin

Postprzez Klapcioo » wtorek 28 lipca 2009, 20:36

Mam pytanko sytuacja na placy my oceniamy, druga osoba jedzie pasem ruchu do tyłu wyjechał za pas ruchu i staje, kto ustawia samochód w pozycji początkowej w kopercie?
Klapcioo

Postprzez cih » środa 29 lipca 2009, 11:56

Powtarza zadanie nr 2, w rozporządzeniu jest określona pozycja dla tego zadania, a samochód ustawia osoba oceniająca, tak samo jak na zwykłym egzaminie zawsze samochód ustawia egzaminator !!!
cih

Postprzez GosuMask » środa 29 lipca 2009, 16:22

cih:
W zadaniu nr 2 jest okreslona pozycja poczatkowa i koncowa po wykonaniu zadania. Jest to to samo miejsce - pole zatrzymania.
Dlaczego wiec chcesz przerywac wykonanie zadania i podstawic osobie egzaminowanej pojazd?

Zadanie oceniamy chyba PO jego wykonaniu, czyz nie?
GosuMask

Postprzez marekqqq » środa 29 lipca 2009, 20:12

Olin... wybrałem tradycyjny sposób i sprawdziłem dosłownie wszystkie drzwi łącznie z klapą bagażnika, drobna rada: nie róbcie problemów pisze że trzeba sprawdzić to sprawdźcie w tak isposób aby oceniający i komisją wiedzieli że zostały sprawdzone! Tak samo ze światłami po kolei włączałem i sprawdzałem każde z osobna i nie było problemu! Wszystko jasno i czytelnie dla obu stron!
marekqqq

Postprzez dylek » środa 29 lipca 2009, 20:30

cih napisał(a):
XPepeX napisał(a):jeżeli mówi, że sprawdza postojowe a faktycznie sprawdza pozycyjne musi powtórzyć zadanie.

ale co zrobić ja mi powie że sprawdza "postojowe i pozycyjne" ?

wtedy w cześć kłamie bo sprawdził tylko światła pozycyjne ?

Do tej pory z dyskusji wyczytałem, że na dobrą sprawę to ciężko znaleźć w PL samochód egzaminacyjny posiadający światła postojowe. (tzn. takie bez kluczyka, z możliwością wyboru strony.... no wiadomo ocb ;) )
Dla mnie skoro w pojeździe nie ma świateł, a egzaminowany na dobrą sprawę mówi, że sprawdził co miał do sprawdzenia :D ..... to nadgorliwym czepialstwem byłoby doszukiwanie się tu dziury w całym ;)

Adekwatnie: gdyby było np. sprawdzanie płynów i wymienione, że ma sprawdzić olej, do spryskiwaczy, chłodzący, hamulcowy, do wspomagania kierownicy.... i gdyby egzaminowany powiedział, że sprawdził wymienione płyny.... ( a zdaje na np. Corsie czy Yaris) ... to co ?? do powtórzenia, bo nie sprawdził tego do wspomagania kierownicy, a mówi, że sprawdził ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rqp » środa 29 lipca 2009, 23:56

Światła postojowe nie muszą mieć funkcji włączania tylko z jednej strony (dopuszcza się tylko taką możliwość w pojazdach do 6 m długości). Wbrew pozorom pojazdy egzaminacyjne posiadają te światła - pełnią tę funkcję te same światła co w przypadku pozycyjnych. Jeśli stacyjka jest uruchomiona, a ściślej pojazd uczestniczy w ruchu - to są to światła pozycyjne (wyznaczają pozycję pojazdu na drodze), a jeśli jest wyłączona, a pojazd zaparkowany, to są to światła postojowe. Najczęściej realizowane jest to w ten sposób, że światła pozycyjne nie wyłączają się po wyjęciu kluczyka, ale np. Fiat ma fajny patent dzięki któremu unika się przypadkowego rozładowania akumulatora - po unieruchomieniu silnika pozycyjne gasną i żeby włączyć postojowe trzeba przekręcić kluczyk w pozycję -1 (już o tym wspominano) i dzięki temu, tu wyraźnie widać granicę między pozycyjnymi i postojowymi.
Dylek ma jak najbardziej rację - nie karać za coś czego ktoś nie musiał zrobić, a zrobił, ani za coś czego nie zrobił, a nie musiał tego zrobić, tak więc cokolwiek ktoś nie powie na egzaminie, a sprawdzi jedne z tych świateł lub powie, że oba - ja bym zaliczył. :roll:
rqp

Postprzez cih » czwartek 30 lipca 2009, 08:03

rqp poczytaj dokładnie rozporządzenie o warunkach technicznych i zwróć uwagę na szczegóły.

światła postojowe
Połączenia elektryczne 1) powinno być możliwe włączenie świateł po jednej stronie pojazdu bez włączenia jakiegokolwiek innego światła,
2) powinno działać również, gdy urządzenie włączające silnik znajduje się w położeniu uniemożliwiającym jego pracę

Inne warunki funkcja tego światła może być również spełniana przez równoczesne włączenie świateł pozycyjnych przednich i tylnych po jednej stronie pojazdu

Fiat nie ma świateł postojowych ma światła parkingowe tak to nazywa producent więc uważaj bo to nie to samo.
Co do sprawdzania to ja bym się chyba przyczepił po pierwsze wymienione są światła postojowe w rozporządzeniu (pozycyjne/postojowe) co prawda świecą te same światła ale sposób włączenia postojowych i pozycyjnych jest różny, przy postojowych musi świecić tylko jeden bok pojazdu z przodu i tyłu, a to coś innego niż parkingowe w punto o których pisałeś, ja jednak sądzę że osoba, którą już niebawem będę miał w parze będzie rozróżniać te światła i nie powie mi że sprawdziła coś co w pojeździe egzaminacyjnym nie występuje.
cih

Postprzez GosuMask » czwartek 30 lipca 2009, 22:50

Nie fantazjujcie za duzo na temat tych swiatel, bo zamiast skupic sie na waznych rzeczach bedziecie dumac o <&%#$@>... czepiac sie glupot, a Komisja za tym nie przepada. Krotko, zwiezle na temat, byle do przodu...
GosuMask

Postprzez oskbelfer » piątek 07 sierpnia 2009, 00:30

polo napisał(a):
oskbelfer napisał(a):ja tam swoje wiem :)

ile lusterek musi mieć na egzaminie motocykl na kategorie A, tylko proszę nie odsyłaj mnie do ustawy - bo ją znam :)

...no to skoro znasz to i odpowiedź powinieneś znać... ale chętnie przeczytam Twoją opinię na ten temat ... :wink:

Polo ciekawe czy ty znasz odpowiedź na to pytanie :) a na pytanie nie udziela się odpowiedzi skoro znasz to napisz etc .......

Ale temat z lusterkami jest ciekawy dlatego poruszyłem tę kwestie - jak widać bez odzewu ze strony forumowiczów - no sorki - jedynie twoj odzew na zasadzie napisz :) tak się nie bawie :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów