Praktyczny Egzamin Weryfikacyjny Częstochowa 20-21.02.2010

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: odp

Postprzez jacek75 » wtorek 16 lutego 2010, 17:33

rusel napisał(a):Oskbelfer dorzuc 3 grosze od siebe z laski swojej, jezeli prosze osobe egzaminujaca o potwierdzenie dzialania swiatla stop moge rowniez poprosic ja o potwierdzenie dzialania swiatla cofania?

masz być EGZAMINATOREM! nie rób siary... cofania możesz sprawdzić sam, chyba że silnik będzie na chodzie, bo komisja tak sobie życzyła... czy cuś
jacek75

odp

Postprzez rusel » wtorek 16 lutego 2010, 19:41

jacek75 oczywiscie ze sam moge sprawdzic te swiatla ale mam prawo jakie dal mi ustawodawca zeby o to poprosic egzaminatora, nie wiem skąd ten Twoj strach i obawa, poprostu egzaminator moze potwierdzic stop i cofania i tyle :) nie powinien tutaj robic problemow no ale jesli egzaminator powie ze nie moze tego zrobic to moze to byc pozywka dla komisji ze nie zna rozporządzenia, nie nastawialbym sie na Twoim miejscu ze wszyscy kandydaci bedą robic to w taki sposob jaki sobie obrałeś i w takiej kolejnosci jaka jest zaproponowana w tabeli, u mnie na kursie kazdy prosil egzaminatora o sprawdzanie stopa i cofania (znacznie szybciej niz kolejne wychodzenie z samochodu) no ale jesli spędza Ci to sen z powiek to powiem Ci ze jesli los nas wybierze to oszczedze Ci nerwow i poprosze tylko o swiatelka STOP, glowa do gory :wink:
rusel

Postprzez jacek75 » wtorek 16 lutego 2010, 21:06

przecież wiem, że mogę poprosić kolegę, ale chyba lepiej pokazać, że ma się jaja i samemu się to potrafi ;-)
jacek75

Postprzez oskbelfer » wtorek 16 lutego 2010, 21:32

W przypadku dokonywania sprawdzenia świateł, o których mowa w lit. i lub lit. j, osoba
egzaminowana moŜe poprosić drugą osobę egzaminowaną, występującą w roli
egzaminatora, o potwierdzenie działania światła zewnętrznego.

jacek75 skoro masz jaja:) i skoro wiesz co piszesz to nie rób SIARY bo masz być EGZAMINATOREM :)

wogóle co to za dydkusja - komisja na odprawie akurat w tej kwestii nie ma nic do gadania - ponieważ jest to jasno sprecyzowane. Powiem więcej - kolega sprawdza dwa światełka - jest szybciej - a komisja lubi jak wszystko idzie sprawnie.

Lepiej zastanówcie się jak sprawdzić zamknięcie drzwi pojazdu i ile tych dzrzwi występuje w autku :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Baka » wtorek 16 lutego 2010, 22:08

no witam wszystkich :D
jeśli chodzi o drzwi w autku to chyba jest ich pięć 4+bagażnik co nie?? :lol: a jeśli chodzi o pokrywę silnika to warto zobaczyć czy sobie ją zamknęliśmy po sprawdzeniu płynów, bo osoba egzaminująca nas może nam dać drugą próbę jeśli jej nie zamknęliśmy, to chyba oczywiste, a jak sprawdzić czy drzwi są zamknięte to obejść auto i widać raczej gdzie odstawać będą :lol: a klapę można spróbować podnieść, a maska z przodu to raczej też odstaje jak nie jest zamknięta. Więc w czym problem???
Who is ready to die is ready to live
Baka

Postprzez oskbelfer » wtorek 16 lutego 2010, 23:01

ja problemu nie mam - sprawdzam to na desce rozdzielczej wykorzystując kontrolkę :)
oskbelfer

Postprzez Baka » środa 17 lutego 2010, 18:26

a czy w corsie d jest kontrolka od drzwi? a złośliwość rzeczy martwych też czasem się zdarza. Pozdrowionka i powodzenia dla wszystkich zdających w Częstochowie hihihi :P Nie dajmy się zwariować :wink:
Baka

Postprzez oskbelfer » czwartek 18 lutego 2010, 00:35

o własnie - to jest najlepsze podsumowanie :)
oskbelfer

odp

Postprzez rusel » czwartek 18 lutego 2010, 09:30

Corsa nie ma kontrolki drzwi :) co ciekawe nie ma tez przedzialki minimum maksimum na zbiorniczku wyrownawczym (jest jakas dziwna strzałka i nic wiecej), co do tej niedomknietej pokrywy silnika to ciezka sprawa....niby jest to przygotowanie do jazdy, a z drugiej strony nie podlega to ocenie..
rusel

Postprzez kuti_kula » czwartek 18 lutego 2010, 12:27

witam - zastanawiam się jak faktycznie wygląda zakończenie egzaminu tuż po powrocie do ośrodka ? kto co mówi ? jeżeli komisja zapyta mnie jakich zadań nie zrealizowałem to do jak wielkiego szczegółu trzeba zejsć w opisywaniu ? czy trzeba wyliczać wszystkie szczegóły po kolei np : nie jechałem drogą o podwyższonej dopuszczalnej prędkości , nie wykonałem manewru wyprzedzania , nie przejachałem przez przejazd kolejowy ani przy przystanku tramwajowym ale zaliczyłem przystanek autobusowy ? na tym to polega ? mówic szczegółowo ?
kuti_kula

Postprzez Baka » piątek 19 lutego 2010, 10:59

Ja jeszcze nie zdawałam praktyki będę zdawać w niedzielę, ale z tego co wiem to trzeba powiedzieć czego się nie zrobiło z tych rzeczy obowiązkowych z ustawy. skrzyżowanie dwupoziomowe lub tunel, przejazd kolejowy robi się jeżeli występują w odległości nie większej niż 2,5 km od WORD-u, torowisko tramwajowe czy przystanek tramwajowy gdy miasto ma taką komunikacje oczywiście. Chyba nie zaszkodzi powiedzieć tego wszystkiego czego się nie zrobiło, ale bez sensu jest mówić -mi się wydaje-" tego nie zrobiłem, ale za to zrobiłem coś innego", mówimy czego nie było. Niech się wypowie ktoś kto już zdawał chociaż raz egzamin praktyczny:D
Baka

Postprzez wooly » piątek 19 lutego 2010, 11:20

Baka w Częstochowie nie ma tylko trzech rzeczy:
1) jazda drogami jednokierunkowymi
2) jazda drogami dwukierunkowymi dwujezdniowymi o niewyznaczonych pasach ruchu,
3) podwyższonych prędkości na drogach dwukierunkowych

oczywiście można je wykonać, ale wtedy trzeba jechać do centrum, a komisja niezbyt przychylnie na to patrzy, więc jeździmy wkoło stadionu. Wrzuciłem opis trasy przykładowej a za razem najprostszej.
Dwupoziomowe i tunel to sobie daruj.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez kuti_kula » piątek 19 lutego 2010, 13:12

proszę to co jest pisane na tym forum nie traktować w 100% jako wykładnia - każdy się może mylić ale ul . Legionów w odcinku przy samym WORDzie jadąc " pod górkę " jest drogą jednokierunkową .
Mam jeszcze jedno pytanie wydaje się banalne ale lepiej się jeszcze upewnić : na placu w pierwszej próbie "kolega " nie pokazuje dwóch elementów np nie sprawdzi klaksonu i św. drogowych . Rozumiem że zaliczam mu pierwszy błąd i daję mu drugą próbę ?( pomimo tego że nie pokazał 2 elementów )
kuti_kula

Postprzez Baka » piątek 19 lutego 2010, 13:54

Ja wiem czego nie ma, jeśli chodzi o trasę którą omawialiśmy bo tak ustalaliśmy - że nie jedziemy do centrum i to wtedy mówimy że nie robiliśmy tych trzech zadań(co napisał wooly i chodzi o drogi jednokierunkowe z niewyznaczonymi pasami do następnego kolegi to piszę bo mamy jednokierunkową z wyznaczonymi pasami jeśli chodzi o dwujezdniową drogę), ale jeśli np komisja wcześniej każe się zmienić to wtedy trza powiedzieć więcej czego się nie zrobiło. a Jak ktoś nie zrobił dwóch rzeczy w pierwszym zadaniu to jest druga próba.
Baka

Postprzez wooly » piątek 19 lutego 2010, 14:18

Jeżeli ta droga jest jednokierunkowa to radzę sobie przypomnieć Dz. U. nr 220 i trochę kodeksu oraz definicję drogi.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów