Weryfikacja

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez oskbelfer » sobota 25 lipca 2009, 23:26

ja tam swoje wiem :) pisałem posty możesz poczytać :)

powiem tylko że egzaminatorzy B podnoszacy na C są czasami bardziej ciency niż kandydaci na B

poziom pytań jest na odprawach różny - natomiast od kwietnia do października komisja musi przedstawiać 3 różne wersje kryteriów ponieważ zmienia sie ustawa

tak jak pisałem wcześniej co WORD to inna interpretacja pewnych kwestii i co komisja to tez różnie jest.

A skoro kolego powołujesz sie na rozp dot warunków technicznych to powiedz mi prosze ile lusterek musi mieć na egzaminie motocykl na kategorie A, tylko proszę nie odsyłaj mnie do ustawy - bo ją znam :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez polo » niedziela 26 lipca 2009, 11:42

oskbelfer napisał(a):ja tam swoje wiem :)

ile lusterek musi mieć na egzaminie motocykl na kategorie A, tylko proszę nie odsyłaj mnie do ustawy - bo ją znam :)

...no to skoro znasz to i odpowiedź powinieneś znać... ale chętnie przeczytam Twoją opinię na ten temat ... :wink:
polo

Postprzez marekqqq » niedziela 26 lipca 2009, 13:36

Panie i Panowie trzeba to zrobić tak, żeby oceniający nie musiał zastanawiać się czy przerwać, powtórzyć czy.... poprostu tylko dobrze przygotowani zdają.... :P
marekqqq

Postprzez pejek » poniedziałek 27 lipca 2009, 08:43

jeśli chodzi o swiatła pozycyjne/postojowe to na odprawie w Skierniewicach komisja wyraźnie powiedziała, że "/" pomiędzy słowami traktuje się jako "lub""... i jak ktoś sprawdzi światła pozycyjne to za razem sprawdził światła postojowe ponieważ są to te same obwody i żarówki" cytat osoby z komisji egzaminacyjnej
pejek

Postprzez cih » poniedziałek 27 lipca 2009, 09:02

Rodzaj światła Pozycyjne przednie

Liczba świateł pojazdy samochodowe, z wyjątkiem motocykli 2

Barwa biała

Rozmieszczenie na pojeździe z przodu, nie dalej niż 400 mm) od bocznego obrysu pojazdu; wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm (dla ciągnika 500 mm) wysokość 350÷1.500

Sygnał kontrolny włączania obowiązkowy - świetlny niemigający barwy zielonej; sygnał ten nie jest wymagany, jeżeli oświetlenie tablicy rozdzielczej może włączać się i wyłączać tylko równocześnie ze światłami pozycyjnymi przednimi i tylnymi

Własności świetlne powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 300 m, jeżeli są jedynymi światłami włączonymi na pojeździe

Rodzaj światła Postojowe

Liczba świateł pojazdy samochodowe, z wyjątkiem motocykli 4 lub 2

Barwa biała - z przodu, czerwona - z tyłu, żółta samochodowa - jeżeli światło jest połączone z kierunkowskazem bocznym lub bocznym światłem pozycyjnym

Rozmieszczenie na pojeździe 2 z przodu i 2 z tyłu albo po jednym na każdym boku pojazdu, na szerokości nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu, wysokość 350÷1.500

Sygnał kontrolny włączania dopuszcza się barwy zielonej; jeśli jest - powinien wyraźnie różnić się od sygnału świateł pozycyjnych

Połączenia elektryczne 1) powinno być możliwe włączenie świateł po jednej stronie pojazdu bez włączenia jakiegokolwiek innego światła,
2) powinno działać również, gdy urządzenie włączające silnik znajduje się w położeniu uniemożliwiającym jego pracę

Inne warunki funkcja tego światła może być również spełniana przez równoczesne włączenie świateł pozycyjnych przednich i tylnych po jednej stronie pojazdu

Ok panowie wypisałem różnice pomiędzy światłami postojowymi a pozycyjnymi. Ale teraz takie pytanie praktyczne bo coś kojarzę że jest taka możliwość w niektórych samochodach, Inne warunki funkcja tego światła może być również spełniana przez równoczesne włączenie świateł pozycyjnych przednich i tylnych po jednej stronie pojazdu zostawiając włączony kierunkowskaz w prawo lub w lewo na zgaszonym pojeździe włączają się światła postojowe. W którym z aktualnie stosowanych pojazdów występują postojówki punto, yaris, corsa itp.
Postojowe ma na pewno VW AUDI włącza się kierunkowskazami ma zgaszonym silniku ? Ale czy auta egzaminacyjne je mają ? Dobrze było by wiedzieć zawczasu żeby nie wyjść na kretyna :)

Tak samo kontrolna w rozporządzeniu pisze dopuszcza się barwy zielonej; jeśli jest - powinien wyraźnie różnić się od sygnału świateł pozycyjnych z tego co kojarzą nie widziałem oddzielnej kontrolki w w/w pojazdach dla świateł postojowych.

Podsumowanie:

światła postojowe,
1. muszą działać gdy rządzenie włączające silnik znajduje się w położeniu uniemożliwiającym jego pracę,

2. musi być możliwość włączenia świateł tylko z po jednej stronie pojazdu

3. jeżeli w samochodzie da się włączyć pozycje bez kluczyka świecą dwa światła z przodu i dwa z tyłu, nie należy je nazywać w żadnym wypadku światłami postojowymi (światła postojowe da się włączyć tylko z jednej strony pojazdu !!!)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 27 lipca 2009, 09:46 przez cih, łącznie zmieniany 2 razy
cih

Postprzez GosuMask » poniedziałek 27 lipca 2009, 09:12

Z tego co kojarze, to chyba kazde auto ze stajni Fiata ma postojowki wlaczane w polozeniu kluczyka na "-1"...
Jednakze, tak jak wyzej ktos napisal - jesli sprawdzisz swiatla pozycyjne to postojowych sprawdzac nie musisz.
Mialem egzamin w parze z czlonkiem komisji i bylo to wykonane prawidlowo :)
GosuMask

Postprzez cih » poniedziałek 27 lipca 2009, 09:55

GosuMask światła postojowe muszą działać bez kluczyka w stacyjce :)

Słyszałem że gdzieś na egzaminie było auto z postojówkami i masa ludzi odpadła za nie sprawdzenie świateł postojowych.
cih

Postprzez s3uton » poniedziałek 27 lipca 2009, 10:56

GosuMask dobrze pisze.Punto II przekręcasz kluczyk w odwrotną stronę niż do odpalenia silnika, wciskasz taki śmiszny guziczek przy stacyjce,i da się kluczyk wyciągnąć ze stacyjki i masz postojówki.
...jestem jak ślimak pędzący w nieznane...
"Ja chciałabym umrzeć jak mój dziadek, we śnie, a nie w panice jak jego pasażerowie"
s3uton

Postprzez cih » poniedziałek 27 lipca 2009, 11:40

s3uton napisał(a):GosuMask dobrze pisze.Punto II przekręcasz kluczyk w odwrotną stronę niż do odpalenia silnika, wciskasz taki śmiszny guziczek przy stacyjce,i da się kluczyk wyciągnąć ze stacyjki i masz postojówki.

A po wyciągnięciu kluczyka i przyciśnięciu tego guzika światła świecą z obu stron pojazdu, czy mamy możliwość wyboru strony po której świecą światła ?

Z tego co kojarzę to w nowym punto w instrukcji jest mowa o światłach parkingowych ? a to nie to samo co postojowe według rozporządzenia.
cih

Postprzez s3uton » poniedziałek 27 lipca 2009, 18:03

aż się na parking wybrałam :) otóż świecą się z obu stron pojazdu i nie ma możliwości wyboru /próbowałam kierunkowskazami/ strony. bo w corsie z tego co kojarzę dało się właśnie kierunkowskazem wybrać stronę oświetlaną.
"Ja chciałabym umrzeć jak mój dziadek, we śnie, a nie w panice jak jego pasażerowie"
s3uton

Postprzez cman » poniedziałek 27 lipca 2009, 18:39

Czyli nie mamy do czynienia ze światłami postojowymi, tylko nadal pozycyjnymi.
cman

Postprzez s3uton » poniedziałek 27 lipca 2009, 18:49

ale dlaczego?? kluczyka w stacyjce nie ma - świecą się te swiatła co przy pozycyjnych ok...ale przecież postojowe mogą być 2 z przodu 2 z tyłu, nie muszą być tylko z jednej strony pojazu. a ja wysiadam z auta zamykam je i idę sobie...

acha dodam jeszcze, że w stacyjce ta opcja jest określona nazwą PARK
s3uton

Postprzez cman » poniedziałek 27 lipca 2009, 18:53

s3uton napisał(a):a ja wysiadam z auta zamykam je i idę sobie...

No, i zostawiasz świecące światła pozycyjne.
Postojowe nawet nie mogą być tylko z jednej strony, muszą być po obu stronach, ale mogą działać jednocześnie tylko z jednej strony.
cman

Postprzez s3uton » poniedziałek 27 lipca 2009, 19:02

no to w jakich autach spotkać można postojowe??? chyba częściej jednak pozycyjne...??? i po co ta nazwa park??? czyżby to te parkingowe???/co to za nazwa???/
ale dzięki cman chyba wreszcie uda mi się rozróżniać te światła. chociaż co mądra głowa to inne zdanie i się zamotałam...
s3uton

Postprzez cman » poniedziałek 27 lipca 2009, 19:16

Postojowe chyba najczęściej można spotkać w samochodach z grupy VW, aczkolwiek nie są to nadal "prawdziwe" światła postojowe, tylko pozycyjne, spełniając funkcję postojowych - ale w rozumieniu przepisów są postojowymi. Natomiast nie spotkałem jeszcze samochodu, który miałby zupełnie oddzielne światła, z wyłącznym przeznaczeniem na światła postojowe.
Park, pewnie od parkingowych, zresztą coś mi w pamięci siedzi, że ktoś kiedyś wklejał skan instrukcji do Punto i były one tam nazwane parkingowymi. Niemniej to jest tylko umowna nazwa producenta, w świetle warunków technicznych są to światła pozycyjne. Podobnie na przykład w Suzuki GN 250, można cofnąć kluczyk, to jest pozycja oznaczona jako: P - więc też pewnie coś od parking i włączają się wtedy światła pozycyjne i tu już nie może być żadnych wątpliwości, bo w motocyklach jednośladowych światła postojowe nie występują.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów