Szkolenie Kandydatów na egzaminatorów opinie .

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez kopan » sobota 01 listopada 2008, 08:12

Coś ktoś dopisze źle przepisze i nie wiadomo o co chodzi a odpowiedź prawidłowa jest ta.

Winny jest ktoś po drodze z definicji z kręgu podejrzanych wyklucza się pisarza pytań.

Ale ci pisarze pytań to krąg osób zajmujących się pisaniem pytań z tematyki pord.
Jakość pytań z definicji nieomylnego pytającego jest do sprawdzenia na podstawie ich opublikowanej twórczości.
Patrz pytania testowe egzamin na prawo jazdy.
Testy:
Pytania o zachowanie na tzw. rondzie równorzędnym – to pytania z gatunku ......fiksum dyrdum.

Bo raz takie ronda są u nas niedopuszczalne.
Dwa brak przepisów rozstrzygających o pierwszeństwie – obowiązujące przepisy praktycznie nie dają się zastosować na takim rondzie bo nie wiadomo kto skąd jedzie.
kopan

Postprzez adalberthus » niedziela 02 listopada 2008, 15:05

"Instruktorze. Pytanie Twoje rozwieje uważne przeczytanie rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów".
1. Otóż sygnalizatory kierunkowe ( S-3) otwierają i zamykają ruch tylko w kierunku wskazanym przez strzałkę, w postaci której ten sygnał jest wyświetlany.

2. Co więcej, sygnał ten mówi o bezkolizyjnym przejeździe w tym kierunku, a jeśli sygnał jest wyświetlony w postaci strzałki w lewo, zabrania on zawracania. I dotyczy to najbliższego skrzyżowania, czyli tego za tym sygnałem.

Akapit 2 napisałem po to, abyś nie miewał wątpliwości dalszych, dotyczących sygnalizatora S-3.
Jako instruktorowi one Ci nie przystoją.

W dalszym ciągu podtrzymuję swoje wcześniejsze posty o przypadkowości doboru kandydatów na instruktorów, ich szkoleniu.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez jjaacc » niedziela 02 listopada 2008, 16:01

Albertus czytasz czy tylko piszesz, tu nie chodzi o zawracanie. Czy naprawdę uczysz ludzi, że jak widzą sygnalizator S-3 nadający sygnał zielony, to nie mogą jechać prosto, nawet jak mają zielony na S-1. to chyba w Toruniu się tak jeździ?
jjaacc

Postprzez adalberthus » niedziela 02 listopada 2008, 16:22

Temat pytania obejmował tylko S-3 w lewo.TYLKO.
Gdyby było S-3 + S-1, moja odpowiedź była by adekwatna do pytania
adalberthus

Postprzez jjaacc » niedziela 02 listopada 2008, 16:39

Nie zauważyłem żeby temat dotyczył TYLKO S-3.
jjaacc

Postprzez adalberthus » niedziela 02 listopada 2008, 16:43

Nadawany przez sygnalizator kierunkowy sygnał w postaci zielonej strzałki skierowanej w lewo:
A...
B....
C zakazuje jazdy na wprost na najbliższym skrzyzowaniu

Jedna z odpowiedzi prawidłowych było C może mi ktos napisac dlaczczego i na jakiej podstawie??

To jak to nie jest S-3?
adalberthus

Postprzez Borys_q » niedziela 02 listopada 2008, 18:00

ObrazekObrazek

To że w takiej sytuacji nie mam prawa jechać na wprost ????? A może taka sytuacja nie ma prawa mieć miejsca ????

1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).

Jak może zabraniać czegoś czego nie dotyczy???

Par 87 (Znaki drogowe poziome)

2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch kierowany jest sygnalizatorem S-3.

Zakaz zawracania w zwiazku z s-3 to jest inna bajka i nie wynika z samego sygnalizatora.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez jjaacc » niedziela 02 listopada 2008, 18:43

"Nadawany przez sygnalizator kierunkowy sygnał w postaci zielonej strzałki skierowanej w lewo zakazuje jazdy na wprost na najbliższym skrzyżowaniu."
Jeżeli to zdanie jest prawdziwe to dlaczego ludzie jadą prosto? Przecież im nie wolno!!!! Jak jadę prosto to mam gdzieś sygnalizator dla skręcających w lewo. Nie można powiedzieć, że sygnalizator S-3 zabrania jazdy na wprost na najbliższym skrzyżowaniu. Gdyby tam była mowa o pasie ruchu dla skręcających w lewo, ale nie.....
jjaacc

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów