Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez kasiulek102 » sobota 27 lutego 2010, 20:04

Może to co teraz wkleję pomoże rozwiać choć po części nasze wątpliwości co do tego pytania, gdyż jeden z naszych miał to pytanie

"Jeżeli osoba spóźniła się na egzamin teoretyczny, to: (tu sprawa raz na zawsze wyjaśniła się z tym pytaniem, ponieważ było jedynym, w którym popełniłem błąd bo zaznaczyłem AC. Istnieje wprawdzie prawdopodobieństwo odp B, ale ja ją wykluczam. )
A. nie ma możliwości jego przeprowadzenia - zła
B. istnieje możliwość jego przeprowadzenia, niezależnie od trwającego już egzaminu dla pozostałych osób - zła
C. istnieje możliwość ponownego jej zapisu na egzamin i jego przeprowadzenia w tym samym dniu - dobra"
kasiulek102

Postprzez X_man » sobota 27 lutego 2010, 21:55

Hmmm... a ja uważam, że tylko odp. B jest dobra...
X_man

Postprzez BlueDevil » niedziela 28 lutego 2010, 11:04

ja juz sie wypowiadalem i tez tylko C bym zaznaczyl, jesli tak wlasnie brzmia odpowiedzi
BlueDevil

Postprzez oskbelfer » niedziela 28 lutego 2010, 11:37

kasiulek102 napisał(a):Może to co teraz wkleję pomoże rozwiać choć po części nasze wątpliwości co do tego pytania, gdyż jeden z naszych miał to pytanie

"Jeżeli osoba spóźniła się na egzamin teoretyczny, to: (tu sprawa raz na zawsze wyjaśniła się z tym pytaniem, ponieważ było jedynym, w którym popełniłem błąd bo zaznaczyłem AC. Istnieje wprawdzie prawdopodobieństwo odp B, ale ja ją wykluczam. )
B. istnieje możliwość jego przeprowadzenia, niezależnie od trwającego już egzaminu dla pozostałych osób - zła
C. istnieje możliwość ponownego jej zapisu na egzamin i jego przeprowadzenia w tym samym dniu - dobra"

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że B.
Być może jednak to pytanie brzmi deczko inaczej.
JA uważam że B

Dlaczego - dlatego że w instrukcji do systemu word i systemu egzamin - jest opisane pojecie kawiarenki i to wyjąśnia sprawę - no chyba że faktycznie ktoś miał pytanie i odpowiedzi i jest na 100 % pewny ze tak własnie było- z doświadczenia wiem ze to mało prawdopodobne :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

odp

Postprzez rusel » niedziela 28 lutego 2010, 11:48

to pytanie pojawialo sie jeszcze u nas na kursie, egzaminator nadzorujacy opowiadal jak mial sytuacje kiedy osoba spoznila sie 10 minut na egzamin teoretyczny ale on zapomnial odznaczyc ją w systemie dlatego prawnie musial wpuscic ja na egzamin, pytanie brzmi czy istnieje mozliwosc i taka mozliwosc choc jest to sytuacja rzadka istnieje odp B i C
rusel

Postprzez oskbelfer » niedziela 28 lutego 2010, 15:53

rusel odpowiedź B napewno, gdyż jest to opisane w instrukcji systemu WORD i systemu Egzamin.

natomiast niema możliwości zapisu w tym samym dniu gdyż :)

DZU217 zał 5 paragraf 2 ust 7 pkt 2 ..........ośrodek sporządza...........itd i moim skromnym zdaniem właśnie te zapisy powodują że odp C niezaznaczam.

Przecież musi być ślad o wyniku egzaminu - a skoro dokumentację sporządza się na koniec dnia - to spóźnialski może wyjątkowo skorzystać z "kawiarenki"
oskbelfer

Postprzez slamyr » niedziela 28 lutego 2010, 21:46

Cytat z instrukcji do systemu egzamin przemawiający za odpowiedzią C: "W wyjątkowych wypadkach dopuszcza się pozostawienie kandydatów, którzy nie zgłosili się na egzamin, bez ich rozliczania z założeniem, że przystąpią w tym samym dniu do egzaminu zaplanowanego na dalsze godziny. Bezwzględnie jednak kandydat ten musi być rozliczony do końca dnia pracy WORD"
Widać, że jednak jest możłiwość zapisu w tym samym dniu :)

W tym pytaniu podążając drogą apteczki doraźnej pomocy ;) rozumiem, że odpowiedź A jest nieprawidłowa, a jedynie słuszną jest odpowiedź C

Egzamin państwowy z części teoretycznej obejmuje sprawdzenie wiadomości m.in. z następujących zagadnień:
a). zasad udzielania pomocy przedlekarskiej
b). czynności obsługowo-naprawczych pojazdu
c). techniki kierowania

Tutaj natomiast nie ma żadnej prawidłowej? Nie mamy informacji, że jest to egzamin praktyczny...

Marszałek może na wniosek osoby egzaminowanej skierować na egzamin pracownika sprawującego w jego imieniu nadzór na egzaminowaniem, jeżeli osoba zdająca:
a) po raz pierwszy przystępuje do egzaminu
b) przystępuje po raz drugi do egzaminu, po uprzednim uzyskaniu oceny negatywnej
c) przystępuje po raz trzeci do egzaminu po dwukrotnym uzyskaniu oceny negatywnej
slamyr

Postprzez BlueDevil » niedziela 28 lutego 2010, 23:04

Egzamin państwowy z części teoretycznej obejmuje sprawdzenie wiadomości m.in. z następujących zagadnień:
c). techniki kierowania

C na pewno, egzamin jest jeden, ma czesc praktyczna i teoretyczna ale to dalej jeden egzamin, co do A pisze zasad udzielania pierwszej pomocy,

Marszałek może na wniosek osoby egzaminowanej skierować na egzamin pracownika sprawującego w jego imieniu nadzór na egzaminowaniem, jeżeli osoba zdająca:
a) po raz pierwszy przystępuje do egzaminu
b) przystępuje po raz drugi do egzaminu, po uprzednim uzyskaniu oceny negatywnej
c) przystępuje po raz trzeci do egzaminu po dwukrotnym uzyskaniu oceny negatywnej

BC, w pytaniu slowo "moze", moze juz po drugim nie zdanym osoba kierowac taki wniosek, moze tez po 3 i 10
BlueDevil

Postprzez slamyr » niedziela 28 lutego 2010, 23:10

BlueDevil zapis wygląda tak: Osoba, która dwukrotnie uzyskała negatywny wynik egzaminu praktycznego, może złożyć..."

Chodzi mi o to, że w w tym pytaniu nie mamy sprecyzowane, że jest to egzamin praktyczny
slamyr

Postprzez slamyr » niedziela 28 lutego 2010, 23:15

slamyr napisał(a):BlueDevil zapis wygląda tak: Osoba, która dwukrotnie uzyskała negatywny wynik egzaminu praktycznego, może złożyć..."

Chodzi mi o to, że w w tym pytaniu nie mamy sprecyzowane, że jest to egzamin praktyczny

Pozatym odpwoiedź B na pewno nie jest prawidłowa.
b). przystępuje po raz drugi do egzaminu, po uprzednim uzyskaniu oceny negatywnej .
Może złożyć wniosek gdy dwukrotnie nie zdała, a odpowiedź mówi nam, że przystępuje po raz drugi, więc nie zdała tylko raz :)
slamyr

Postprzez BlueDevil » niedziela 28 lutego 2010, 23:15

no nie ma ale i tak ma N z egzaminu, to ze ma zdana teorie jest warunkiem przystapienia do praktyki, praktyka jest tylko czescia egzaminu ale dalej egzamin jest jeden, jak zda ktos teorie i praktyke tego samego dnia ma zdany egzamin, jak zda teorie a nie zda praktyki ma nie zdany egzamin, gdyby nie bylo zapisu o waznosci teorii 6 miesiecy zdawalo by sie ja zawsze przed praktyka

sorry za B masz racje rozpedzilem sie, C
Ostatnio zmieniony niedziela 28 lutego 2010, 23:19 przez BlueDevil, łącznie zmieniany 1 raz
BlueDevil

Postprzez oskbelfer » niedziela 28 lutego 2010, 23:17

slamyr dobrze zacytowałeś - właśnie chodzi o kawiarenke, ale nie do odp. C tylko do B. Pojęcie kawiarenki oznacza że gość moze np. zadzwonic do dyrektora WORDu powiedzieć ze żona mu rodzi i prosi aby zostawić go w kawiarence na 17 30. Jednak do dnia zakończenia egzaminów musi "zdajacy" zostać rozliczony.

KAWEIARENKA to nie zapis na egzamin tylko przesunięcie godziny egzaminu więć odp C odpada.

Jeśli jest tutaj ktoś kto moze powiedzieć - miałem to pytanie na 100 %, zaznaczyłem odpowiedź YZ na 100 % i na arkuszu miałem na 100 % zaliczone jako np. 3 pkt. to wtedy OK.
Jeżeli niema oryginału tylko ktoś pisze że ktoś miał albo zasłyszał że to C - to sorrki za mało.
Pojawił się wysyp nowych pytań po ostatnich weryfikacjach a w ślad za tym pojawiło się szereg odpowiedzi - niektóre to naprawdę żałosne odpowiedzi.
Jednak to pytanie jet kontrowersyjne-ale taki jest cel tych pytań - uwalić jak największą liczbę kandydatów
oskbelfer

Postprzez BlueDevil » poniedziałek 01 marca 2010, 00:00

co do tego pytania chyba "pojdziemy na noze" :wink:
ja je mialem na koncowym wewnetrzym na kursie i mialem zle, ale nie jestem pewny czy odpowiedzi ab brzmialy tak samo, na pewno c byla taka jak tu ale jej NIE zaznaczylem bo wydawalo mi sie to glupkowate zeby mozna bylo sie zapisac tego samego dnia i zdawac,, zgadzamy sie chyba wszyscy ze odpada A, i ze nie mozna zaznaczyc B i C razem, wiec zostaje albo B albo C
BlueDevil

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 01 marca 2010, 01:01

Blue dlaczego wykluczasz B - skoro jest to właśnie sytuacja najbardziej klarowna - gdyż opisana jest w systemie egzamin czyli ta tzw kawiarenka.

gdybyś miał to pytanko zaliczone wtedy byłaby sytuacja jasna :)
oskbelfer

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 01 marca 2010, 09:49

c). techniki kierowania

Tutaj natomiast nie ma żadnej prawidłowej? Nie mamy informacji, że jest to egzamin praktyczny...

C na pewno, egzamin jest jeden, ma czesc praktyczna i teoretyczna ale to dalej jeden egzamin, co do A pisze zasad udzielania pierwszej pomocy,

W pytaniu jest napisane wyraźnie - ...z części teoretycznej...
A więc odpowiedź prawidłowa to AC
W B jest napisane obsługowo-naprawczych i dlatego źle.
Powinno być kontrolno-obsługowych.

§ 23. 1. Część teoretyczna egzaminu państwowego, zwana dalej "egzaminem teoretycznym", obejmuje sprawdzenie znajomości:
1) przepisów ruchu drogowego;
2) techniki kierowania i czynności kontrolno-obsługowych pojazdu;
3) zasad udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadku.
wiciu2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów