Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez BlueDevil » środa 24 lutego 2010, 12:33

moje pytania

1. autobus szkolny sygnalizuje zamiar wlaczenia sie do ruchu wyjezdzajac z zatoczki, w celu ustapienia mu pierwszenstwa:
a) zmniejszamy predkosc w kazdym przypadku
b) zmniejeszamy predkosc w tym przypadku
c) zatrzymujemy sie w kazdym przypadku

2. plac manewrowy word
a) moze byc uzywany do szkolenia zgodnie z ustawa o transporcie drogowym
b) moze byc odgrodzony od reszty osrodka
c) na stanowisakch posiada pacholki z tyczkami lub tyczki o wysokosci przekraczajacej 1 m

3. egzaminator po zakonczeniu egz teor przy uzyciu kue
a) oglasza wynik egz
b) na zyczenie osoby ktora dostala P drukuje arkusz odp
c) drukuje liste osob zakwalifikowanych na egz ktora zatwierdza podpisem i pieczatka

4. zdjecie znaku b21, ten znak:
a) zabrania jazdy w prawo na skrzyzowaniu
b) zabrania zawracania na skrzyzowaniu
c) zezwalal na skrecenie w lewo do bramy posesji

5. optymalne skrucenie drogi hamowania w aucie z abs
a) nawierzchnia sucha bitumiczna
b) mokra bitumiczna
c) niejednorodna

6. ubytek elektrolitu w akumulatorze uzupelniamy
a) eletrolitem odpowiedniej gestosci
b) kwasem ....
c) woda destylowana

7. zdjecie znaku G1f, ten znak
a) wyznacza odcinek drogi na ktorym obowiazuje zakaz postoju
b) moze byc umieszczany w polowie odleglosci od znaku ostrzegawczego A10
c) jest umieszczany po prawej stronie

8. zdjecie skrzyzownia widok przez przednia szybe, po drugiej srronie pieszy na przejsciu, z prawej samochod, swiatla wylaczone
a) zatrzymujemy sie przed przejsciem
b) ustepujemy pojazdowi z prawej
c) zatrzymujemy sie przy sygnalizatorze jesli skrecamy w prawo

9. rysunek. w prawo skrecil pojazd nr2 i jest juz na drodze poprzecznej na pasie wlaczenia zanikajacym, na skrajnym lewym juz jedzie pojazd nr1 ktory przze skrzyzowanie jechal na wprost, oba pojazdy sygnalizuja zamiar wjazdu na srodkowy pas
a) pierwszenstwo ma nr1
b) nr2
c) obaj zachowuja szczegolna ostroznosc

10. zezwolenie na wyprzedzanie z prawej strony pojazdu jadacego na wprost zalezy od
a) na drodze jednokierunkowej od rodzaju pasow
b) na drodze dwukierunkowej od rodzaju i ilosci pasow
c) cos w tym stylu o rodzaj i ilosc pasow ale nie pamietam chyba dwujezdniowa droga

11. postój pojazdu to
a) unieruchomienie pow 1 minuty wynikajace z warunkow i przepisow
b) kazde unieruchomienie wynikajace z woli kierujacego trwajace pow 1 minuty
c) nie pamietam tez byla 1 minuta i jakas wariacja na temat wola kierujacego i przepisy

12. zatrzymanie pojazdu w odleglosci blizszej niz 10m za przejsciem dla pieszych,, nie pamietam odpowiedzi byly rozne rodzaje drog i ilosci pasow

13. pytania w tescie na parwo jazdy
a) maja tylko jedna poprawna odp
b) tylko jedna nieprawidlowa odp
c) moga miec jedna dwie lub 3 poprawne odp

tyle pamietam jak na cos jeszcze wpadne to wkleje
BlueDevil

Postprzez kasiulek102 » środa 24 lutego 2010, 13:13

Dziękuję za wklejenie pytań ze swojej weryfikacji, spróbuję na nie odpowiedzieć.
1. b
2. a
3. bc
4. bc
5. bc
6. c
7.ab
8.ab
9. bc
10. ?
11. b, (c - zależy jak było skonstruowane)
12. - chyba wiem o co chodzi bo miałam to samo pytanie
13. c
BlueDevil proszę o sprawdzenie, w razie błedu o skorygowanie go, pozdrawiam
kasiulek102

Postprzez cman » środa 24 lutego 2010, 13:30

Możecie mi wytłumaczyć, w jaki sposób można odpowiedzieć na tak błędne/niejasne/nieprecyzyjne pytania jak 1, 2, 5?
cman

Postprzez tnc1007 » środa 24 lutego 2010, 14:29

BlueDevil napisał(a):moje pytania

tyle pamietam jak na cos jeszcze wpadne to wkleje

Może to pytanie już może było /lub jego odmiany/, ale chce go do końca wyjaśnić:

Zatrzymanie samochodu ciężarowego o dmc powyżej 1,5 t, a nie przekraczającej 2,5 t, jest dozwolony:

a- na chodniku dla pieszych kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu, pod warunkiem, że szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest nie mniejsza niż 1,5 m i nie spowoduje to utrudnienia ruchu pieszym,

b- w miejscu i w warunkach, w których pojazd jest z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących,

c- przy lewej krawędzi drogi jednokierunkowej, jeżeli droga nie znajduje się poza obszarem zabudowanym

Wg mnie
a) nie wiem (choć przychylam się na TAK, mimo że chodzi mi po głowie jak cieżarowy -wg dowodu- tzw. z kratką to nie można chyba ze to chodzi o paragraf dot całego pojazdu n na chodniku) - jak rozumieć ciężarowy bo w ustawie jest "pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, "
b) TAK -
c) TAK - nie jest na chodniku a na jezdni przy lewej - teren zabudowany , a w ustawie jest " Zabrania się zatrzymania pojazdu na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej "
tnc1007

Postprzez BlueDevil » środa 24 lutego 2010, 14:46

w 1 pytaniu odp a w 3 pytaniu odp c

sa dwie wersje pytania o ten autobus szkolny wlaczajacy sie do ruchu,, nie jest podane czy wsiadaja dzieci czy je przewozi czy nie,, sytuacja jest tam opisana na 3 linijki, ale chodzi o to ze ma wlaczony lewy kierunkowskaz a kierujacy w celu ustapienia mu pierwszenstwa co ma zrobic
moja wersja miala takie odpowiedzi i na pewno poprawna jest a zmniejszyc predkosc w kazdym przypadku,

drugie pytanie tresc nie jest zachowana ale odp sa dobre,,
B odpada bo musi byc odgrodzony od reszty osrodka a C wiadomo tyczki moga miec metr a nie powyzej metra

pytanie 5 zaczyna sie od slowa optymalne ale restza tresci wiadomo z glowy, tak samo jak wiadomo ze abs nie jest od wspomagania hamowania tylko zapobiega blokowaniu kol i o to chodzi w tym systemie, zaznaczylem bc

jeszcze mialem pytanie o wyprzedzanie na zakrecie oznaczonym znakiem i tez w kazdej opd byla podana rozna droga z ronza iloscia pasow wyznaczionych lub nie i czy jest dozwolone
BlueDevil

Postprzez wiciu2 » środa 24 lutego 2010, 15:15

W 3 C? Raczej B
Autobus włącza się do ruchu i sygnalizuje zamiar wykonania tego manewru. W ustawie jest wyraźnie napisane, że kierowca jest obowiązany: zmniejszyć prędkość, dopiero po przecinku jest wymieniona kolejna rzecz, a więc w każdym przypadku.

W 2 dobrze napisałeś MUSI być odgrodzony, a w twoich odpowiedziach jest napisane "może". Jeśli jest faktycznie stwierdzenie może to jest to błąd.
Odpowiedź c w tym samym pytaniu. Jak to tyczki na kat B nie mogą mieć powyżej 1 m? Oczywiście, że mogą! W instrukcji jest napisane, że tyczki o wysokości co najmniej 1 m. A więc mogą mieć i więcej. ale tylko na kat B i B1. Pozostałe kategorie to muszą mieć 2 m.
Ta odpowiedź jest również nie precyzyjna. Gdyby było napisane, że MOGĄ mieć pachołki z tyczkami...... to było by dobrze. W tym przypadku jest źle dlatego, że jest napisane "posiadają".
A tyczki mogą mieć również 1 m.
wiciu2

Postprzez cman » środa 24 lutego 2010, 15:19

tnc1007 napisał(a):Zatrzymanie samochodu ciężarowego o dmc powyżej 1,5 t, a nie przekraczającej 2,5 t, jest dozwolony:

a- na chodniku dla pieszych kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu, pod warunkiem, że szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest nie mniejsza niż 1,5 m i nie spowoduje to utrudnienia ruchu pieszym,

Tak. Może to być dowolny pojazd samochodowy, byleby jego DMC nie przekraczała 2,5 t.

BlueDevil napisał(a):sa dwie wersje pytania o ten autobus szkolny wlaczajacy sie do ruchu,, nie jest podane czy wsiadaja dzieci czy je przewozi czy nie,, sytuacja jest tam opisana na 3 linijki, ale chodzi o to ze ma wlaczony lewy kierunkowskaz a kierujacy w celu ustapienia mu pierwszenstwa co ma zrobic
moja wersja miala takie odpowiedzi i na pewno poprawna jest a zmniejszyc predkosc w kazdym przypadku,

Jak dla mnie, to po pierwsze jeżeli autobus szkolny to autobus przewożący dzieci, bo jeżeli nie przewozi to ma nie mieć tablic "autobus szkolny", a jeżeli ich nie ma to nie jest autobusem szkolnym. Po drugie kierujący jest obowiązany ułatwić mu włączenie się do ruchu, a nie ustąpić mu pierwszeństwa. No i po trzecie (chyba, że to było bardziej szczegółowo opisane) być może ten autobus włącza się do ruchu kilometr przed kierującym, więc nie ma on po co zmniejszać prędkości.
cman

Postprzez slamyr » środa 24 lutego 2010, 15:38

wiciu2 też miałem wątpliwości co do zmiejszenia prędkości. Czy ma ono nastąpić w każdym przypadku, czy tylko gdy kierowca autobusu sygnalizuje zamiar wykonania manewru. Wątpliwości rozwiewa komentarz do ustawy autorstwa S. Sobonia
art 18a: "Kierujący pojazdem, który zbliża się do miejsca postoju autobusu szkolnego, widząc tę sygnalizację ma obowiązek przede wszystkim zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem wykonanie wskazanego manewru" Zmniejszamy prędkość, a w razie potrzeby zatrzymujemy się tylko w przypadku sygnalizowania przez kierującego autobusem zamiaru wykonania manewru.
slamyr

Postprzez BlueDevil » środa 24 lutego 2010, 15:44

do sprawdzenia z arkuszem odp zapamietalem sobie tylko 2 pytania, to o autobus szkolny i to 3 co robi egzaminator po egzaminie, oba byly za 3 pkt i oba mialem zaliczone na plus,

tak wiec nie bede sie wdawal w gdybanie, pytanie 1 a, pytanie 3 c

co do pytania 3go mialem b zaznaczone ale 15 sekund do konca czasu zmienilem na c i skonczyl mi sie czas, bylo to pytanie nr 5, na 100% jestem pewny ze poprawne jest c, tak samo jak z pytaniem o autobus ktore mialem jako 15, zle mialem 2 pyt za 2 pkt ale wogole ich nie kojarze

jeszcze jedno mi sie przypomnialo o holowaniu,
a) pojazd holujacy musi miec wlaczone swiatla mijania
b) pojazd holujacy moze uzywac w warunkach normalnej przejrzystosci powietrza w okresie od switu do zmierzchu swiatel do jazdy dziennej
c) kierujacy poajzdem holujacym musi miec uprawnienia do kierowania pojazdem holowanym

co do pytania tnc1007 abc poprawne moim zdaniem
BlueDevil

Postprzez slamyr » środa 24 lutego 2010, 15:57

Nie wiem dlaczego w pytaniu 3 nieprawidłowa jest odpowiedź
Przecież istnieje możliwość wydrukowania arkusza odpowiedzi kandydatowi zarówno w przypadku zakończenia egzaminu
z wynikiem pozytywnym, jak i negatywnym. W tym drugim przypadku jest on traktowany jako arkusz "reklamacyjny" dla kandydata. Chyba, że w pytaniu lub odpowiedzi był zapis, że kandydat został już usunięty z listy, wtedy na stanowisku egzaminatora już tego arkusza nie da się wydrukować.
slamyr

Postprzez wiciu2 » środa 24 lutego 2010, 16:11

Art. 18a. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do miejsca postoju autobusu szkolnego, jest obowiązany:
1) zatrzymać się, o ile kierujący tym autobusem podał sygnał zatrzymania;
2) zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu tym autobusem wjazd na jezdnię lub sąsiedni pas ruchu, o ile sygnalizuje on zamiar wykonania takiego manewru.

Ponad to:
Art. 57a. 1. Kierujący autobusem szkolnym podczas wsiadania lub wysiadania dzieci jest obowiązany włączyć światła awaryjne.
2. Kierujący pojazdem, przejeżdżając obok autobusu szkolnego, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność.
3. Jeżeli autobus szkolny przewozi inne osoby lub nie przewozi żadnych osób, tablice z napisem "autobus szkolny" powinny być zdjęte, zasłonięte lub złożone. (to tak jak już napisał cman)

Nie daje mi to spokoju.
Jak w pyt 3
3. egzaminator po zakonczeniu egz teor przy uzyciu kue
a) oglasza wynik egz
c) drukuje liste osob zakwalifikowanych na egz ktora zatwierdza podpisem i pieczatka

...mogłeś mieć zaznaczoną odpowiedź prawidłową C.
Chyba, że pytanie lub odpowiedź nie są do końca precyzyjne.

W tej wersji wychodzi tylko, że odpowiedź prawidłowa to B.
Dlatego, że:
egzaminator zatwierdza listę wraz z wynikami "PO ZAKOŃCZONYM EGZAMINIE" pieczątką i podpisem jeśli egzamin odbył się w formie testu pisemnego, bądź w formie ustnej. A w pytaniu jest napisane, że egzamin odbył się przy użycie KUE.

Jeśli egzamin odbył się w formie testu komputerowego to jedyną rzeczą którą może zrobić egzaminator w tych wariantach odpowiedzi jest odpowiedź B. Może wydrukować arkusz odpowiedzi.

Listę osób zakwalifikowanych drukuje ośrodek egzaminowania i to przed rozpoczęciem egzaminu, a nie po zakończeniu.

Odpowiedzi odnośnie holowania to A i C
Ostatnio zmieniony środa 24 lutego 2010, 16:13 przez wiciu2, łącznie zmieniany 1 raz
wiciu2

Postprzez BlueDevil » środa 24 lutego 2010, 16:11

nie nic nie bylo o kandydacie w pytaniu, tez zaznaczylem na poczatku b i bym nie zdal, poprawna tylko c, moim zdaniem pytanie w stylu co poeta mial na mysli,, z drugiej strony bylem na jakis 10 egz teoretycznych i nigdy nie widzialem egzamintora drukujacego jakas liste, baa w katowicach w sali egz nie ma drukarek nawet
BlueDevil

Postprzez slamyr » środa 24 lutego 2010, 16:21

wiciu2 dlaczego kierujący pojazdem holującym musi mieć uprawnienia do kierowania pojazdem holowanym? Wg. mnie prawidłowa jest tylko odpowiedź A.
slamyr

Postprzez wiciu2 » środa 24 lutego 2010, 16:22

Jedyną opcją wydruku po zakończeniu egzaminu jest ta:

5.3.11 DRUKOWANIE LISTY OSÓB EGZAMINOWANYCH
Egzaminator posiada również możliwość drukowania zbiorczej listy osób egzaminowanych. Na liście ujęci będą tylko ci kandydaci, którzy mają podjętą decyzję o wyniku egzaminu („P, „N” lub „X”). Pozostali kandydaci z listy są ignorowani...

Jeżeli klawiszem (i tu rysunek) dowolny kandydat zostanie usunięty z ekranu na stanowisku egzaminatora to nie zostanie on już wydrukowany na liście osób egzaminowanych. Stąd też klawisz ten powinien być przez egzaminatora używany bardzo rozważnie.
Gdy egzamin wszystkich kandydatów z listy zostanie rozliczony i ich wyniki zostaną przesłane do systemu WORD, wówczas w systemie tym możliwe będzie również wydrukowanie listy osób egzaminowanych.

I nie drukuje tylko może wydrukować, i jak widać to lista osób egzaminowanych, a nie zakwalifikowanych na egzamin.
wiciu2

Postprzez wiciu2 » środa 24 lutego 2010, 16:26

slamyr napisał(a):wiciu2 dlaczego kierujący pojazdem holującym musi mieć uprawnienia do kierowania pojazdem holowanym? Wg. mnie prawidłowa jest tylko odpowiedź A.

A przepraszam masz rację. Nie doczytałem dokładnie odpowiedzi.

Miałem na myśli sytuację do której odnosi się ten zapis

3) w pojeździe holowanym znajduje się kierujący mający uprawnienie do kierowania tym pojazdem, chyba że pojazd jest holowany w sposób wykluczający potrzebę kierowania nim.
wiciu2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów