Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cman » środa 13 stycznia 2010, 20:38

oskbelfer napisał(a):cman a kto jęśłi nie diagnosta

Starosta. Diagnosta bada co trzeba i wydaje odpowiedni papier, klient bierze papier i dyma do wydziału komunikacji, tam dopiero dostaje adnotację.
Na przykład: http://www.powiatolawa.finn.pl/index.js ... 04/005/004
cman

Postprzez kopan » środa 13 stycznia 2010, 21:15

Czyli zredukowaliśmy prawidłowe odpowiedzi z dwóch do zera.
:wink:
kopan

Postprzez oskbelfer » czwartek 14 stycznia 2010, 22:15

Dzięki cman - jakoś o hakach jestem troszkę do tyłu. :) A zapis prawny - mozesz podrzucic - bo taki leniwy ostatnio się zrobiłe :)

Odnośnie pytania i odp. - czy aby napewno brzmiało tak jak koledzy podają - a może jest tylko zasłyszane stąd te kontrowersje :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez cman » czwartek 14 stycznia 2010, 22:29

Rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów napisał(a):§ 14. 2. W przypadku zawiadomienia o zmianie innych danych pojazdu zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym zaistniałej w wyniku wprowadzenia zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów, pojazd, zgodnie z ustawą, podlega badaniu technicznemu. Zaświadczenie o pozytywnym wyniku tego badania potwierdzające, że dokonane zmiany są zgodne z przepisami określającymi warunki techniczne pojazdów, jest podstawą do wydania dowodu rejestracyjnego z nowymi danymi pojazdu.
cman

Postprzez slamyr » piątek 15 stycznia 2010, 12:07

Pytanie brzmiało dokładnie tak jak przytoczyłem :) , a przy okazji mam pytanie. Czy taki układ dróg jest skrzyżowaniem? Pytam dokładnie o to, czy odwołuje znak B-33

http://img15.imageshack.us/img15/9924/c ... owanie.png

Spotkałem się z takim pytaniem i prawidłowa odpowiedź trochę mnie zaskoczyła.
W tej sytuacji (przedstawiona na rysunku) wprowadzona znakiem B-33 prędkość 80 km/h obowiązuje do:
a) skrzyżowania
b) znaku oznaczającego początek obszaru zabudowanego
c) drugiego znaku (B-33) ograniczającego prędkość dopuszczalną pojazdów do 50 km/h
slamyr

Postprzez wiciu2 » piątek 15 stycznia 2010, 12:21

§ 27. 1. Znak B-33 "ograniczenie prędkości" oznacza zakaz przekraczania prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę. Dopuszczalna prędkość określona na znaku obowiązuje, z zastrzeżeniem ust. 4 i § 32, do miejsca:
1) wprowadzenia innej dopuszczalnej prędkości znakiem B-33 lub B-43,
2) umieszczenia znaku D-40 oznaczającego początek strefy zamieszkania,
3) umieszczenia znaków oznaczających odpowiednio początek lub koniec obszaru zabudowanego, o których mowa w § 58 ust. 3 i w § 114 ust. 1 pkt 1 i 2.
Rysunek poniżej nie jest skrzyżowaniem dlatego, że wlot drogi podporządkowanej znajduje się po lewej stronie. Nie ma połączenia z jezdnia po prawej stronie.
wiciu2

Postprzez cman » piątek 15 stycznia 2010, 13:04

No jak nie ma, jak ma?
cman

Postprzez slamyr » piątek 15 stycznia 2010, 13:47

Własnie. Uważam, że ma połączenie i wg. mnie prawidłowa odpowiedź to A, wg. układającego (kolejne pytanie z mojego egzaminu) odpowiedź B. Sam już zgłupiałem i dlatego pytam.
slamyr

Postprzez kasiulek102 » piątek 15 stycznia 2010, 18:38

. Dopuszcza się wyprzedzanie na skrzyżowaniu poza
skrzyżowaniem o ruchu okrężnym i o ruchu kierowanym:
a) pojazdu szynowego
b) pojazdu skręcającego w lewą stronę ,
c) pojazdu z dużym ładunkiem
Było wczesniej to pytanie i... skoro mam domniemac, że w odp. c moze chodzić o pojazd silnikowy to dlaczego mogę sobie wyprzedzić w odpowiedzi b pojazd z lewej strony, przecież nigdzie nie pisze, że chodzi o wyprzedzanie z prawej :D
kasiulek102

odp

Postprzez rusel » piątek 15 stycznia 2010, 22:23

wiciu ma racje, pytanie i obrazek stare jak swiat, gdzies to kiedys wygrzebalem w przepisach i jest jak mowisz

slamyr na Twoj egzamin nikt nic nie ukladal:) to są gotowce ktore od wielu lat krążą po wordach wsrod nadzorujących, tez mialem ten obrazek na swoim wewnetrznym ale nie dalem sie zlapac na tym pytaniu....
rusel

Postprzez Kinga B. » sobota 16 stycznia 2010, 16:26

slamyr napisał(a):Własnie. Uważam, że ma połączenie i wg. mnie prawidłowa odpowiedź to A, wg. układającego (kolejne pytanie z mojego egzaminu) odpowiedź B. Sam już zgłupiałem i dlatego pytam.

Jeżeli znak B-33 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania.

Zasada ta nie dotyczy skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią.
A B
Kinga B.

Postprzez Kinga B. » sobota 16 stycznia 2010, 16:30

Zatem połączenie ma, ale nie ma wlotu z prawej strony.W tej sytuacji jest wlot tylko z lewej strony. Z tego wynika, że nie ma skrzyżowania.
A B
Kinga B.

Postprzez cman » sobota 16 stycznia 2010, 16:55

No i co, że nie ma wlotu z prawej?

Rozporządzenie napisał(a):§ 32. 2. Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26, B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania; nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią.

Wlot znajduje się tylko z lewej strony? Tak.
Nie ma połączenia z prawą jezdnią? Nie (ma połączenie).

Więc nie jest to skrzyżowanie, które nie odwołuje znaku B-33.
cman

Postprzez scorpio44 » sobota 16 stycznia 2010, 18:28

slamyr napisał(a):3. W pojeździe samochodowym dziecko musi być przewożone:
a) w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia
dzieci na przednim siedzeniu, jeżeli wiek dziecka
nie przekracza 12 lat
b) w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewozu
dzieci na tylnym siedzeniu, jeżeli wiek nie przekracza 12 lat
a wzrost 150cm
c) w foteliku ochronnym na przednim siedzeniu, jeżeli wzrost
dziecka nie przekracza 150cm, a wiek dziecka
nie przekracza 12 lat

Według mnie jednoznacznie jedynie odpowiedź B jest poprawna. Jeżeli chodzi o rzekomą poprawność odpowiedzi C, to mam wrażenie, że nikt z Was chyba nie zwrócił uwagi na taki szczegół, że w wypadku przedniego siedzenia nie ma znaczenia wzrost dziecka... (art. 41 ust. 2 pkt 5)
scorpio44

Postprzez cman » sobota 16 stycznia 2010, 18:46

Nie ma znaczenia wzrost, ale ma znaczenie wiek, a ten jak wiemy z odpowiedzi nie przekracza 12 lat, więc odpowiedź spełnia warunek (pomijając oczywiście inne nieprecyzyjności).
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów