19.01.2013- magiczna data

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: 19.01.2013- magiczna data

Postprzez wooly » sobota 23 lutego 2013, 23:08

Ja mysle ze ta ustawa rozwali wordy na lopatki i nastapi to w czerwcu, jezeli word zatrudnial 50 egzaminatorow to bedzie musial pozegnac ze 25 i kilka osob administracji. To co wyczynia ministrstwo, to przyslowiowe podcinanie galezi na ktorej sie siedzi. Rok moze gora dwa i palace jakimi sa wordy przestana istniec a cale egzaminowanie zostanie oddane pod skrzydla starostw. Osobiscie nie wiem jak bedzie za kilka miesiecy ze mna,ale liczba egzaminow na glowe spadnie, moze bedziemy pracowac za mniejsza stawke tylko przez jeden tydzien w miesiacu i znow problem bo nic innego w pozostalym czasie robic nie moge. Zycze wam koledzy i sobie rowniez, zebysmy przez tych "specjalistow" nie wyladowali w PUPie
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez oskinstruktor » sobota 23 lutego 2013, 23:15

I w tym momencie mówimy jednym głosem. Może wyślijmy link do forum do Ministerstwa Transportu..... Niech nawet darmowo z naszych porad korzystają, oby tylko mądre wnioski z tej lektury wyciągnęli. Choć jak patrzę na to co zrobili to pewnie i z naszych pomysłów zrobiliby szambo.
oskinstruktor

Postprzez oskbelfer » sobota 23 lutego 2013, 23:16

a ja wam powiem tak, ze niedługo wordy wprowadza zapisy tylko na egzaminy łaczone T+P i może wtedy towarzystwo wężmie się za naukę a nie będzi epodchodzić 5 x w tygodniu (no torche przesadziłem) do testów :)

15 minut oczekiwania na jednego deikwenta -- a zdarza się takich oczekiwań w zależności od wielkości wordu od 4 w góre ---- to blokowanie egzaminów dal kilku innych osób, kóre moglyby w tym samym czasie zdawać egzamin..........

dziwne jest to ze przed ostatnimi dniami 19 stycznia nie było pajaców nie zgłaszajacych sie na egzamin....

czy jest problemem zadzwonić do wordu dzień wcześniej i zgłosić problem ?

przychodzi facet na egzamin i mówi --- panie egzaminatorze bardzo żle się czuje, chyba bierze mnie grypa, można to przełożyć -------- można prosze Pana ------- odmawiam egzaminu ze wzgledu na Pana stan zdrowia i wpisuję X -------- miałem takie tematy

ale jak pajac ucieka z egzaminu bo uslyszłał nazwisko egzaminatora, to moze tylko podziękować "giełdzie znafców" którzy opowiadają farmazony......

kiedys kiedy jeszcze zajmowałem się szkoleniem chodziły opowieści że egzaminator X to kawał ...... i nikt u niego nie zdaje.... uciekali z egzaminu.....

tylko jakoś dziwnie moi kursanci szli i zdawali, poniewaz mówiłem im nie słuchajcie co pieprzą w poczekalni ---------- szli i zdawali.

Osobście nie znałem gościa --- ale kursanci przychodzili od Pana egzaminatra X z wynikiem pozytywnym :)

Przeszło pare ładnych lat, zacząłem prace w wordzie, poznałem Pana egzaminatora X , człowiek dusza i jajcarz nieprzeciętny ----------- ale że potrafi pajaca, który miele w ryju gumę na egzaminie państwowym potrafi scignąć to inna para kaloszy -- stąd opowiesci że taki czy owaki :)

Jasne, że mielić jak czarna krowa w kropki bordo mozna -- ale niechaj w parze z tym idą umiejętności, jeśli ich brak podobnie jak zasad kultury to powstaje wypadkowa ......

co do spadku ilości egzaminów ---- to sprawa oczywista że będzie ich mniej (spadek "pogłowia")

co do redukcji etatów --- to trzeba w osk i wordach zacząć od mundurówki i 2 etatowców.....bo tych z działalnością gospodarzczą ustawa powoli autuje ---------- jeden taki nawet żalił się na interii jak to on z pasją wykonywał zawód egzaminatora i prowadził warsztat samochodowy a wtórowali mu emeryci mundurowi....

krew człowieka może zalać -------- cycki po 40 lat zycia i na emeryturze blokują etaty instruktorskie i egzaminatorskie biorąc jeszcze do tego emeryturę i beszczelnie gadają że marszałek może im naskoczyć, bo najwyżej skreśli ich z ewidencji a z emeryturki wyżyć się da.....
Ostatnio zmieniony niedziela 24 lutego 2013, 11:52 przez oskbelfer, łącznie zmieniany 1 raz
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez oskinstruktor » sobota 23 lutego 2013, 23:33

Ja takie odczucie miałem o naszym nadzorującym. Jak go widziałem w samochodzie na egzaminie to myślałem sobie no co za..... może nie będę przytaczał co myślałem ;) Diametralnie zmieniłem zdanie po spotkaniu w "cztery oczy". Ten "potwór" okazał się człowiekiem bardzo sympatycznym, kulturalnym i wcale nie zapatrzonym w siebie, swoją wiedzę i stanowisko. Często jest tak że wizerunek czyjejś osoby wcale to a wcale nie pokrywa się ze stanem faktycznym.

Mam nadzieję, że nawet jeśli osoba o której piszę tu zagląda, to wybaczy mi moje szczere wyznanie ;) No chyba że któryś z Was mądrale to osoba o której piszę ;)
oskinstruktor

Postprzez szerszon » niedziela 24 lutego 2013, 00:09

"wisi" rozporządzenie w sprawie opłat za egzaminy,ze nawet niestawienie się nie będzie skutkowało przepadkiem 140 zł.
Nie 100%, nie 50% a 0 (zero)%
szerszon

Postprzez oskbelfer » niedziela 24 lutego 2013, 11:55

Tajemnicą poliszynela jest że zostanie to zmienione w niedługm czasie....

Co robią szefowie osk kiedy kursant nie przychodzi na jazdy, bez zgłoszenia ? Odpowiedź każdy z forumowiczów zna z własnych doświadczeń

1. szef nie płaci instruktorowi
2. szef płaci instruktorowi 100 %
3. szef płaci instruktorowi 50 %
4. szef ściga kursanta na pełną stawkę i nie płąci instruktorowi

kombinacji tego "zagadnienia" może być wiele

ja swoim kursantom na dzień dobry mówiłem, nie możesz przyjść na jazdę zgłaszasz to najpóźniej 3 godziny przed jazdą, jeśli masz się spóźnić dzwonisz z informacją ile się spóżnisz w innych przypadkach płacisz za niezgłoszenie 100 %, a zapis stosowny w umowie na początku szkolenia...
oskbelfer

Postprzez dylek » niedziela 24 lutego 2013, 13:26

oskbelfer - jest jeszcze jedna opcja, której nie ująłeś...
kursant płaci "osiowe" - 50%
Te 50% wystarcza, by pokryć pensję instruktora oraz utracony zysk szefa.
Za niewypaloną benzynę i niezużywany samochód nie trzeba dopłacać kolejnych 50%.
Można ?
Instruktor nie traci, szef nie traci...kursant zadowolony... ale niestety polaczkowo by wzięło 100% za nierobienie niczego i najchętniej dołożyło kolejne 100% kary, by to się nie powtarzało...znamy, znamy ... co nie znaczy, że pochwalamy ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » niedziela 24 lutego 2013, 13:57

Osobiscie nie wiem jak bedzie za kilka miesiecy ze mna,ale liczba egzaminow na glowe spadnie, moze bedziemy pracowac za mniejsza stawke tylko przez jeden tydzien w miesiacu i znow problem bo nic innego w pozostalym czasie robic nie moge. Zycze wam koledzy i sobie rowniez, zebysmy przez tych "specjalistow" nie wyladowali w PUPie

w moim osrodku zatrudniono 7 egzaminatorow na tzw "resztki", popracowali rok i w tym tygodniu 3 sie pozegnalo z robotą, reszta czeka w kolejce, zaskoczenie? moim zdaniem zadne, bylo oczywiste ze po zmianach cudow nie bedzie, wystarczy zobaczyc co sie dzieje w szkolnictwie, jedna szkola pochlania drugą bo klasy zbyt male, ministerstwo nie bedzie do tego doplacac no ale kadra przyszlych nauczycieli wciaz sie szkoli, tak jak kandydaci na egzaminatorow ktorzy regularnie odwiedzaja osrodki, badanie rynku jak w niektorych krajach zachodnich nigdy u nas nie istnialo, poprostu otwiera sie kierunek lub organizuje kurs i robi lapanke, nie ma w tym inwestycji w czlowieka, zaplac, odbierz papier i do domu
rusel

Postprzez oskinstruktor » niedziela 24 lutego 2013, 14:15

To kiedy jedziemy L-kami i egzaminacyjnymi pod Sejm? 8)
oskinstruktor

Postprzez oskbelfer » niedziela 24 lutego 2013, 15:08

oskinstruktor - myślisz że to coś da ?

w ministerstwie każda ekipa od czasów sld począwszy - nie słucha co się do nich mówi lub pisze, tylko wprowadza swoje dziwolągi

np świadectwa kwlifikacji ------- ile już ich było i jakie rodzaje..... "starzy" pamiętają

zmiany w kodeksie drogowym ----- tu już można zawrotu głowy dostać....

instrukcja egzaminowania - czy nie wystarczyło poprawić mankamenty 217-tki ? dopisać o butach dloa motocyklisty, wyrzucić powierzchnie wyłaczoną z ruchu, zostawić zakaz ruchu w obu kierunkach, dołożyć program szkolenia dla kursanów ale napewno nie z "pewnymi bzdurami jakie teraz występują"

a ustawa o kierujacych ? dopisać kilka sensownych artykułów w prd,

ale tak nie można ----- trzeba naprodukować wypocin w kórych okazuje się że mając urpawnienia kat A czy B robi się problem z kategorią np A2 lub B1 - dot instruktorów

szkoda słów
oskbelfer

Postprzez JAKUB » niedziela 24 lutego 2013, 23:49

Mam taka wątpliwość.
Czy słusznie są pobierane opłaty za przystąpienie do egzaminu skoro w rozp DZU 78/2013 stoi zapisane za przeprowadzenie egzaminu ?
Podst prawne mówi co innego (wg mojego nic nie znaczącego zdania)
Znalazłem coś takiego:
http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//504/ ... +luty+2013
JAKUB

Postprzez MEL » czwartek 28 lutego 2013, 16:06

Czy ktoś mi z kolegów może powiedzieć, co to znaczy- w myśl nowych przepisów, instruktor prowadzący ? Prosiłbym o podstawę prawną.

To raz, a dwa w UoKP w art. 55 ust.1 jest mowa o instruktorze szkolącym. Jak mi to WORD udowodni ?

Czekam na merytoryczne odpowiedzi. :spoko:
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez szerszon » piątek 01 marca 2013, 00:36

Mogę tylko niemerytorycznie.
Nie ma juz instruktora prowadzącego w sensie takim jaki był przed apokalipsą.
Na egzamin kursant może zaciągnąć każdego instruktora.
szerszon

Postprzez superosk » piątek 01 marca 2013, 00:59

Zdaje się, że instruktor, który szkolił osobę jest podawany przy aktualizacji PKK i widnieje w profilu tej osoby, co word będzie mógł sprawdzić (o ile uda mu się pobrać PKK osoby) :hmm:
superosk

Postprzez MEL » piątek 01 marca 2013, 19:15

superosk napisał(a):Zdaje się, że instruktor, który szkolił osobę jest podawany przy aktualizacji PKK i widnieje w profilu tej osoby, co word będzie mógł sprawdzić (o ile uda mu się pobrać PKK osoby) :hmm:

Hmmm, rzeczywiście. Taki zapis istnieje:

Art. 27. 1. Kierownik ośrodka szkolenia kierowców jest obowiązany:
4) przekazywać staroście, o którym mowa w pkt 1,
w terminie 14 dni od dnia zakończenia kursu i wydania
zaświadczenia o jego ukończeniu, następujące
dane osób, które ukończyły kurs:
a) imię i nazwisko,
b) datę i miejsce urodzenia,
c) numer ewidencyjny Powszechnego Elektronicznego
Systemu Ewidencji Ludności (PESEL),
zwany dalej „numerem PESEL”, a w przypadku
osoby nieposiadającej numeru PESEL — serię,
numer i nazwę dokumentu potwierdzającego
tożsamość oraz nazwę państwa, które wydało
ten dokument,
d) adres zamieszkania,
e) zakres ukończonego kursu,
f) imię i nazwisko odpowiednio instruktora lub
wykładowcy, który prowadził zajęcia, jego numer
ewidencyjny oraz numer ewidencyjny jednostki
szkolącej;

Jestem ciekawy czy w aktualizacji pkk bedzie miejsce na 2, 3 , 4 instruktorów szkolących daną osobę. Za nieco ponad tydzień przekonam się na własnej skórze.

A instruktor prowadzący, bo takie sformułowanie pojawia się chociażby w rozporządzeniu 1019, nie jest nigdzie zdefiniowany- no chyba że coś przeoczyłem.
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów