mapmen napisał(a):Szczególne zasady w strefie nie wynikają ze znaku, a z PoRD. Znak informacyjny tylko wskazuje, ze mamy do czynienia z np. autostrada a z autostrada wiaza sie rozne rzeczy z PoRD. Sam znaczek D-9 sie nie zmienil, a od paru dni mam 140 zamiast 130km/h. D-40 sam z siebie nie tworzy ograniczenia predkosci do 20km/h itd. Znakiem informacyjnym nie możesz zmienić zasad, które wynikaja z PoRD. Nie można mówic o niezastosowaniu sie do znaku informacyjnego, czy ostrzegawczego.
Jeżeli umieścimy A-5 na przecieciu gruntowej z twardą to nie tworzy on skrzyzowania, on ostrzega o skrzyzowaniu, a skrzyzowaniem jest art. 2. PoRD: ...
Na tej samej zasadzie D-40 nie tworzy obiektu przydroznego.
Przepisy w ustawie nie mają zastosowania samodzielnie bez znaku.
Ożywają wyłącznie gdy widzisz znak.
Nie ma autostrady, strefy zamieszkania, itd. bez znaku.
I pod tym kontem napisałem że tworzy strefę zamieszkania.
Czy samodzielnie tworzy strefę tego nie pisałem bo znak uruchamia wszystkie odnośne przepisy i to obojętnie gdzie są i w tym rozumieniu ją tworzy.
Jest stwórcą strefy jak wolisz tylko dzięki jemu ujrzysz strefę a co masz w niej robić i nie robić to doczytasz w wszystkich przepisach dotyczących zagadnienia strefa.
Bez znaku nie ma strefy są tylko przepisy dotyczące strefy.
Jak się znakiem objawi strefa to stosujesz odpowiednie przepisy w tej strefie, czy na autostradzie czy itd......
Co do znaku A-5 to jak najbardziej jest to skrzyżowanie bo znak cie o takowym ostrzegł i nie Tobie wnikać jakie tam nawierzchnie bo znak ostrzega o skrzyżowaniu na którym pierwszeństwo nie jest określone znakami.
A jak będzie zasypane śniegiem.
Wyższa instancja powiedziała że to skrzyżowanie, to jest skrzyżowanie i definicji skrzyżowania nic do tego bo w świetle art. 5 - definicja jest w ustawie a znaki są ponad sprzeczności z definicji skrzyżowania.
Tak że znak A-5 utwardza każdą drogę nietwardą.

Oczywiście gdy nietwarda występuje po jednej i drugiej stronie.
Bo jak nietwarda tylko z jednej strony to znak ją nie utwardza bo na przeskodzie stoi twardość tej drugiej twardej.