19.01.2013- magiczna data

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: 19.01.2013- magiczna data

Postprzez JAKUB » poniedziałek 18 lutego 2013, 23:41

Ja nadal nie wiem co najpierw: 1 prąd, czy 2 pneumatyka?
Jednak może odwrotnie, a czas leci. Przykro mi proszę wrócić na szkolenie...
Chyba oddam prawo jazdy, bo czuje się jak debil.

Co Krzysiu H. powiedział jak na Dakarze uderzył w wydmę?
SZCZĘŚCIE, ŻE TO NIE KARTONY!...
JAKUB

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 18 lutego 2013, 23:48

JAKUB napisał(a):Ja nadal nie wiem co najpierw: 1 prąd, czy 2 pneumatyka?
Jednak może odwrotnie, a czas leci. Przykro mi proszę wrócić na szkolenie...
Chyba oddam prawo jazdy, bo czuje się jak debil.

Jakubie, kazda instrukcja szanującego się producenta nowych cieżarowek powinno zawierać info w tej kwestii.

Napewno można to wyczytać z instrukcji MANa

Podpowiem jeszcze, ze kilka ośrodków egzaminowania ma na swoich stronach internetowych "konkretną" instrukcję sprzegania krok po kroku....

Wreszcie masz instruktora i osk w którym robiłeś uprawnienia -- zadzwoń, napewno Ci powiedzą :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez MEL » wtorek 19 lutego 2013, 00:19

Ja to uczę, od lat, że najpierw zasilający, potem sterujący następnie prądy i na końcu ABS.
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez JAKUB » wtorek 19 lutego 2013, 00:28

"Uczy Marcin Marcina."
Tu Instrukcja:
http://e-pojemnik.pl/pliki/Motoryzacja/ ... %20TGM.pdf
str 186 i nic
chyba że chodzi o
-Przestrzegać lokalnych przepisów
JAKUB

Postprzez MEL » wtorek 19 lutego 2013, 01:11

187 str .... ?

Sprzęganie:
Dlatego należy przestrzegać następujących zasad:
• przewody sprężonego powietrza podłączać w taki sposób, by poddawały się one wszystkim ruchom przyczepy lekko bez naprężeń, ocierania czy załamania
Przyczepę zabezpieczyć przed stoczeniem hamulcem ręcznym i/lub klinem (klinami) na kołach tylnych.
Widełki pociągowe umieścić na wysokości sprzęgu.
Otworzyć sprzęg przyczepy.
Wyjść z obszaru między pojazdami.
Cofnąć ciągnik i złączyć pojazdy.
Przyłączyć najpierw złączkę przewodu hamulcowego (żółta) 2.
Następnie podłączyć złączkę przewodu zapasowego (czerwona) 5.

Wzrokowo sprawdzić, czy połączenie między pojazdami jest prawidłowe.
Wykonać połączenia instalacji hamulcowej i świetlnej.
Poluzować regulację wysokości widełek pociągowych.
Zwolnić hamulec postojowy i/lub usunąć klin.

Rozprzęganie :

należy przestrzegać następujących zasad:
Bezwarunkowo przestrzegać kolejności zdejmowania złączek.
• Przyczepę zabezpieczyć przed stoczeniem hamulcem ręcznym i/lub klinem (klinami) na kołach tylnych.
• Widełki pociągowe umieścić na wysokości sprzęgu.
Rozłączyć połączenia hamulcowe i świateł.
Najpierw odłączyć złączkę przewodu zapasowego (czerwonego) 5.
• Dopiero potem odłączyć złączkę przewodu hamulcowego (żółte) 2.

<D Wskazówka
Po odłączeniu przewody sprężonego powietrza zawiesić w przewidzianych do tego celu uchwytach. Unika się dzięki temu uszkodzeń i zanieczyszczeń.
Otworzyć sprzęg przyczepy.
Wyjść z obszaru między pojazdami.
Ruszyć do przodu ciągnikiem, rozdzielić pojazdy.
MEL

Postprzez JAKUB » wtorek 19 lutego 2013, 22:23

"Marcin" zrozumiał.
I wszystko jasne.
JAKUB

Postprzez MEL » piątek 22 lutego 2013, 19:19

Jakby ktoś chciał posłuchać to proszę:

Podkomisja stała ds. transportu drogowego i drogownictwa
MEL

Postprzez oskinstruktor » piątek 22 lutego 2013, 21:39

Jak się nazywa przewodniczący komisji, który prowadził to posiedzenie?
oskinstruktor

Postprzez x098 » sobota 23 lutego 2013, 11:00

Wysłuchałem 30 min tego posiedzenia
Bo więcej nie dałem rady
Przez te 30min panowie prowadzili pogaduszki na temat egzaminu teoretycznego te pogaduszki sprowadziły się do tego, że to fajnie, że taki egzamin, że teraz będzie bezpiecznie, że kursanci będą się musieli uczyć, że kurantów trzeba będzie uczyć, że 6000tyś pytań itp.
WSZSTKIE osoby, które wystąpiły w czasie 30min POWTARZAŁY się.

TO SĄ JAJA ci ludzie spotkali się tam na GODZINĘ, aby omówić problemy i ZAPROPONOWAĆ rozwiązania

To znaczy jak przedstawiam problem dotyczący bazy pytań to jednocześnie proponuje rozwiązanie, które według mnie jest właściwe i projekty lub szkic jego realizacji.
( np. jak uważam, że, potrzebna jest baza pytań próbnych w celu przygotowania do egzaminu to proponuję, aby taką bazę wykonał np. ITS lub PWPW pod nadzorem stowarzyszenia dyrektorów word lub ministerstwa lub jakiegoś innego stowarzyszenia i odpłatnie lub nieodpłatnie ją udostępnił)

A tak panowie zebrali się na wspólną adoracje połączoną z gorzkimi żalami
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez wooly » sobota 23 lutego 2013, 12:51

Ja oglądałem wczoraj i wytrzymałem całość, co prawda miałem niesmak po tym jak odpowiadał na pytania pan Jarmuziewicz dotyczące kto jest właścicielem i ponosi odpowiedzialność za pytania. W swoich odpowiedziach spychał wszystko na wordy i marszałków podając artykuły 56 i 67 , normalnie szlag mnie trafia jak sobie przypomnę to spotkanie....
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez oskbelfer » sobota 23 lutego 2013, 17:17

kazdy mielił w zasadzie o tym samym, bez konkluzji....

powinni dogłębnie zastanowic się nad sytuacją kiedy to jeden monopolista z drugim monopolistą urzadzają sobie gierki kosztem kursanta, osk i word...

ist -- stary monopolista na rynku układaczy pytań

pwpw -- stary monopolista na rynku druku blankietów prawa jazdy

spotkali się monopolisci i do głowy im nie przyszło by się dogadać i stworzyć coś wspólnie, każdy chciał włożyć ryj do koryta, a koryto malutkie, na dodatek kurczy się w związku z wiekiem (kat C D A) oraz niżem demograficznym (kat B)

dyskutanci z filmiku - mądre, tegie głowy, nie od parady w białych kołnierzykach siedzą i dumają.....

a ja się zastanawiam o czym tu dumać ?

1. ITS - szybciutko do prokuratury - wprawadził w błąd i oszukał wordy -- brak dostępu do profilu.....

2. PWPW - szybciutko do urzędu ochrony konkurencji o prowadzenie działań monopolistycznych, wykorzystywanie swej pozycji na rynku i zwyczajnego utrudniania obywatelem swobodnego dostępu do możliwości uzyskiwania elementarnych dokumentów jakim jest prawo jazdy....

W ITS szybciutko szefostwo na "bruk", za takie jajca

W PWPW - praktyki monopolistyczne (jak dawna tepsa) kara znacząca i wyskoka...tylko że:
o ile ITS można ścignąć finansowo, tak PWPW monopolista państwowy ---- tym bardziej szefostwo pwpw powinno dostać po jajkach za to co wyprawia sie z profilem kandydata

Na zakończenie - szybki "dekret" Sejmu -

1. pwpw - nie może tworzyć żadnych pytań na prawo jazdy a oprogramowanie zakupuje starosta w porozumieniu z osk i wordami

2. ist za "jajaca" wykluczone z tworzenia bazy pytań

3. ministerstwo zleca utworzenie bazy pytań fachowcom (uczelnie wyższe kierunki: prawo, mechaniczne, samochodowe, medyczne, fachowcy w zakresie osk, word, ministerstwo, starostwo) zespół ludzi którzy wiedzą o co biega w tej "dziedzinie"

tylko na to potrzeba czasu, a nie wszystko jak zwykle na ostatni dzwonek....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez oskinstruktor » sobota 23 lutego 2013, 21:13

10 lat to mało czasu? ;)

WORD
Mnie na kolana powaliła wypowiedź Pana egzaminatora chyba Olszaka i jego tłumaczenie dlaczego przepada cała kwota za praktyczny. Bo jak kursanci słyszeli nazwisko egzaminatora to udawali że ich nie ma bo on taki i owaki a do egzaminu wszystko przygotowane. Winni oczywiście kursanci bo tak się nie robi ale oczywiście nie pomyślał że może z egzaminatorem coś jest nie tak skoro takie są praktyki kursantów (jeżeli oczywiście takie były) Ja jako pracodawca bym się zastanawiał co z moim instruktorem jest nie tak, że kursanci nie chcą z nim jeździć a nie na nich zwalał winę. Powód niesamowity żeby 140 gratis wpadło.

OSK
Gadanie o niczym i chwalenie się ze na siedmiu, sześciu zdało. Mi ostatnio na siedmiu, pięciu zdało ale nie lecę z tym do sejmu. Po drugie co to za idiotyczne gadanie, że słaba zdawalność bo uczyli się na starych a zdają na nowych zasadach? To my do tej pory inne przepisy mieliśmy? Z tego wynika że uczyli testy zdawać a nie przepisów. Nie powinni się tym chwalić bo nie ma czym.

Dlaczego nikt nie poruszył tematu idiotycznych a bynajmniej nie wpływających na bezpieczeństwo na drogach pytań z budowy i mechaniki samochodu? Zmiana miała poprawić stan bezpieczeństwa na drogach.... bynajmniej każdy z zabierających głos tak twierdził. W takim razie jak na bezpieczeństwo wpływa wiedza o tempomacie, luzie na drążkach, bądź wiedza o opadaniu pedału hamulca przy włączaniu silnika. Dla mnie w żaden. To jak chemia w technikum czy liceum. Ilu z nas z tej wiedzy na dzisiaj korzysta?

Jedyne sensowne wypowiedzi to minister Polaczek i prowadzący obrady (nadal nie poznałem nazwiska)

Poklepali się po ramionach i za 3-4 miesiące się spotkają. Szkoda, bo to trzeba natychmiast działać. Lepsze skutki daje zapobieganie niż leczenie.

Chętnie bym w takim spotkaniu wziął udział. Potrafi ktoś załatwić "wejściówkę"? ;)
oskinstruktor

Postprzez wooly » sobota 23 lutego 2013, 21:59

Oskinstruktor to że poczta pantoflowa działa przed egzaminem to wiem z doświadczenia, jak raz zmieniłem nr auta, później mi kandydat opowiadał co mu mówili że do tego auta szkoda iść bo i tak nie zdasz, nie ma z egzaminatorem dyskusji, nie wolno się odezwać itd. Egzaminowani sami siebie na wzajem straszą egzaminatorami, że ten taki a ten sraki...
Lepiej gdybyś się zastanowił jak to jest, że osoba egzaminowana przychodzi na egzamin i czujesz od niej alkohol
jeżeli odmawia poddania się badaniu dostaje N
natomiast jeżeli przyjedzie policja i dmuchnie np. 1 promil ma otrzymać X gdyż egzamin się nie odbył.
lub inaczej egzamin kat. A osoba przychodzi bez kurtki, sandałki według rozporządzenia powinna dostać N lub X.

Cała ta spec komisja powinna siedzieć przez 24h i naprawiać ten gniot, za 2 miesiące większość OSK bedzie przymierać głodem a wraz z nimi WORDy bo wypuszczą w tym czasie większość "starej ekipy". Więc to czy za X bedzie pobierana cała opłata w mojej ocenie jest prawidłowe, gdyż WORD przygotował wszystko do egzaminu, egzaminator wylosował i czeka ( w naszym jest to 15 min) nie może nic zrobić, potem bierze się kolejną osobę. Za marnowanie czasu i pieniędzy WORD powinno się płacić.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez dylek » sobota 23 lutego 2013, 22:16

wooly napisał(a):Więc to czy za X bedzie pobierana cała opłata w mojej ocenie jest prawidłowe, gdyż WORD przygotował wszystko do egzaminu, egzaminator wylosował i czeka ( w naszym jest to 15 min) nie może nic zrobić, potem bierze się kolejną osobę. Za marnowanie czasu i pieniędzy WORD powinno się płacić.

wooly - pierdzenie w fotel z pacem w nozdrzu czekając na delikwenta (a może nawet i tego nie robienie) przez 15 min to nie to samo, co praca przy egzaminowaniu ;)
Rozumiem, że kara za niestawienie się musi być...50% stawki było OK - 100% to przesada.

100% zadziałało rykoszetem.
Ile macie egzaminów łączonych ?
0% czy 1% ?
Widząc jak przebiega zdawanie teorii nikt nie odważy się teraz na łączony...
Tak WORDy miały szansę na 50% za praktykę przy łączonym - teraz mają praktycznie 0.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskinstruktor » sobota 23 lutego 2013, 22:18

wooly.... nie neguję. Mi chodziło o konkretną argumentację i uwierz że na prawdę pomyślałem jak bym odebrał taką opinię o swoim pracowniku. Trochę niskich lotów tłumaczenie.

A gdyby kilka osób mniej było na egzamin zapisane to egzaminator miał by wolne?

Pytanie czysto teoretyczne. Zakładamy że do tej pory dziennie (do 19 stycznia) egzamin praktyczny składało 100/200/300 (przykładowa liczba) osób. Przy obecnej zdawalności niech za 2 m-ce przystąpi 30/60/90. Czy skład osobowy egzaminatorów na obłożenie dnia będzie okrojony?
oskinstruktor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów