Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cih » środa 22 lipca 2009, 07:53

pojazd uprzywilejowany - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego;

2. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych tylko w razie, gdy:
1) uczestniczy:
a) w akcji związanej z ratowaniem życia, zdrowia ludzkiego lub mienia albo koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa lub porządku publicznego albo
b) w przejeździe kolumny pojazdów uprzywilejowanych,
c) w wykonywaniu zadań związanych bezpośrednio z zapewnieniem bezpieczeństwa osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, którym na mocy odrębnych przepisów przysługuje ochrona;
2) pojazd wysyła jednocześnie sygnały świetlny i dźwiękowy; po zatrzymaniu pojazdu nie wymaga się używania sygnału dźwiękowego;
3) w pojeździe włączone są światła drogowe lub mijania.
3. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym jest obowiązany stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub upoważnione do jego kontroli.
4. Minister właściwy do spraw wewnętrznych, uwzględniając w szczególności konieczność zapewnienia porządku, sprawności i bezpieczeństwa ruchu drogowego, określi, w drodze rozporządzenia, okoliczności, w jakich używane są pojazdy uprzywilejowane w kolumnach.

Według mnie odpowiedź A i B, ponieważ jeżeli się zatrzyma nie musi wysyłać sygnałów.
cih

Postprzez XPepeX » środa 22 lipca 2009, 17:27

czyli jednak odp. A i B są prawidłowe.
Mam jeszcze jedno pytanko w miare proste lecz nurtuje mnie jedna odpowiedź. Narazie nie będę zdradzał swojej odpowiedzi, zobaczę jak inni to uczynią.

W czasie wyprzedzania pojazdy, pojazd wyprzedzany:
a) Nie powinien zwiększać prędkości
b) Nie powinien zmniejszać prędkości
c) Nie może wyprzedzić samochodu jadącego sąsiednim pasem ruchu
XPepeX

Postprzez oskbelfer » środa 22 lipca 2009, 22:24

W czasie wyprzedzania pojazdy, pojazd wyprzedzany:
a) Nie powinien zwiększać prędkości
b) Nie powinien zmniejszać prędkości
c) Nie może wyprzedzić samochodu jadącego sąsiednim pasem ruchu

A - ponieważ zabrania tego art 24

Zmniejszyć prędkość zawsze może

Wyprzedzać może pojazd jadący sąsiednim pasem (mamy np 4 pasy w jednym kierunku) prawym jedzie ludzikX, my jedziemy środkowym, lewym ktoś nas wyprzedza. My wyprzedzamy ludzikaX.
Tak to rozumiem. Miałem to pytanie na weryfikacji (było to już chwile temu - i jesli dobrze pametam pytanie miałem zaliczone na +)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez XPepeX » środa 22 lipca 2009, 23:16

no właśnie odpowiedź A również wydawała mi się jedyna słuszna a to pytanie w bazie miałem zaznaczone odp. AB i wydawało mi się to niedorzeczne.
XPepeX

Postprzez cih » czwartek 23 lipca 2009, 14:47

Według mnie tylko A, ale w tym pytaniu może być jakiś haczyk bo pytanie na pierwszy rzut oka wydaje się bajecznie proste.

6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.
cih

Postprzez rqp » czwartek 23 lipca 2009, 15:02

To pytanie jest chyba trochę inaczej sformułowane naprawdę. Z tym zmniejszaniem prędkości to nie jest haczyk i o nie tu nie chodzi, natomiast haczykiem jest ten zakaz wyprzedzania innego pojazdu (wyprzedzanie kojarzy się z manewrem zmiany pasa ruchu i zwiększaniem prędkości i ktoś może się na to złapać, a przecież można wyprzedzać tak jak napisał oskbelfer). Na weryfikacji nie wszystkie pytania są trudne i podchwytliwe - czasami doszukujemy się w nich niepotrzebnych podtekstów i podajemy błędne odpowiedzi ;)
rqp

Postprzez cih » czwartek 23 lipca 2009, 15:09

Z tego co kojarzę to do tego pytania jest chyba jeszcze załącznik graficzny, bo w tej formie odpowiedź na to pytanie wydaje się nie jednoznaczna mam namyśli odpowiedź C sąsiedni pas ?
cih

Postprzez XPepeX » czwartek 23 lipca 2009, 15:29

Zwierze przewożone w pojeździe:
a. nie może biegać swobodnie,
b. nie może zasłaniać pola widzenia,
c. powinno być w specjalnej klatce.
XPepeX

Postprzez cih » czwartek 23 lipca 2009, 16:00

W tym pytaniu na pewno trzeba zaznaczyć B
odpowiedzi C oczywiście nie zaznaczać, bo nigdzie w ustawie, ani w żadnym rozporządzeniu nie widziałem przepisu dotyczącego przewożenia zwierzęcia w klatce.
Problemem jest natomiast odpowiedź A, ponieważ traktując zwierzę psa czy kota itp. należy wziąć pod uwagę przepisy dotyczące przewożenia ładunku, oraz bezpieczeństwo. Więć ja sam osobiście zaznaczyłbym w tym pytaniu odpowiedzi A i B, chociaż osobiście odpowiedzi A jestem pewien na 60%
cih

Postprzez XPepeX » piątek 24 lipca 2009, 00:57

ja myślałem tylko o B, ponieważ na jakiejś niewielkiej przestrzeni, nie ograniczającej widoczności ani ruchów kierowcy pobiegać chyba sobie może :) .
XPepeX

Postprzez cih » piątek 24 lipca 2009, 10:16

Lektura ustawy Prawo o ruchu drogowym nie podsunie nam odpowiedzi na to pytanie. Przepisy mówią jedynie, że zwierzę nie może ograniczać widoczności i ruchów kierowcy. Wszystkie reguły powinien nam więc podyktować zdrowy rozsądek.

Na egzaminie weryfikacyjnym czasem nie warto kierować się rozsądkiem czyli może się zdarzyć że poprawna jest tylko odpowiedź B :)
cih

Postprzez oskbelfer » piątek 24 lipca 2009, 10:18

Było pytanie z linią podwójna ciągłą - kto jest w stanie przytoczyć odpowiedzi - bo ja niestety nie pamietam :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez laciak » wtorek 28 lipca 2009, 12:51

To i ja coś dorzucę, niby nie takie trudne a jednak ciekaw jestem koledzy waszego zdania na ten temat

1. Linie wyznaczonego na placu manewrowym pasa ruchu powinny byc uzupełnione:
A 7 pachołkami - na lini zewnętrznej
B co najmniej 5 pachołkami - na linii zewnętrznej
C co najmniej 5 pachołkami - na linii wewnętrznej

Czy rzeczywiście nie ma tu co rozkminiać i A jest prawidłowe?
Czy wyznaczone miejsce do zatrzymania to oddzielne elementy psa ruchu?

I pozostałe dwa pytania które mnie dręczą to:

2. Żołnierz odbywający zasadniczą służbę wojskową i przewidziany do szkolenia na kierowcę na potrzeby wojska, składa do WORDu m.in. następujące dokumenty:
A wniosek do starosty o wydanie prawa jazdy
B Orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, jeżeli został skierowany na badania przez kierownika jednostki organizacyjnej Sił Zbrojnych
C Zaświadczenie o ukończeniu kursu w zakresie szkolenia podstawowego, niezależnie od liczby negatywnych wyników egzaminu
Chyba AC, ale nie mam 100%

3. Dokumenty osoby podlegającej kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji są przesyłane przez WORD do organu wydającego prawo jazdy w przypadku:
A uzyskania przez nią pozytywnego wyniku egzaminu
B uzyskania przez nią po raz pierwszy negatywnego wyniku egzaminu
C niepoddania się osoby sprawdzeniu kwalifikacji w terminie określonym w skierowaniu wydanym przez ten organ
według mnie poprawne to ABC

Będę wdzięczny za wskazówki
laciak

Postprzez cih » wtorek 28 lipca 2009, 13:24

według mnie pytania 1 i 2 ok

co do pytania nr 3 ciężko mi się wypowiedzieć bo nie mam w ręce rozporządzenia :)
cih

Postprzez XPepeX » wtorek 28 lipca 2009, 14:47

1. A
2. moim zdaniem odp. A odpada, ponieważ wniosku do starosty nie musi składać, bo zdaje na potrzeby wojska i starosta mu nie wydaje prawa jazdy.
3. ABC
XPepeX

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów