cman napisał(a):tristan napisał(a):Czyli wnosisz to na podstawie zdania mshtala.
Nie. Wnoszę to na podstawie Twojego potwierdzenia zdania
mshtala.
Zaczynasz być mistrzem manipulacji. Wyrwałeś 1 zdanie z całej wyjaśniającej całości. Napisałem wyraźnie:
tristan napisał(a):To co pokazałem na zdjęciu też jest jednym skrzyżowaniem formalnie. Na wlotach masz znaki, w tym tabliczki z rozrysowanym całym przebiegiem dróg, a środek jest po prostu dwuprzecięciowym skrzyżowaniem.
Zgadzam się z tym, że to dwa skrzyżowania wg logiki człowieczej, tak samo jak rondo to wg logiki człowieczej też kilka skrzyżowań. Ponieważ jednak nazwa skrzyżowanie ma swoje prawne konsekwencje, to przeszedłem na nazewnictwo ,,punkty przecięcia'' pokazując, że jedno formalne skrzyżowanie (to z zumi) może zawierać kilka punktów przecięcia i wtedy traktuje się je jako oddzielne ,,skrzyżowania'' wg nieformalnego języka.
cman napisał(a):Nie wiem jak reaguję, bo nie wiem co to, to powyższe jest, ani to link, ani nic.
Dobrze więc, proszę bardzo:
http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 08/1655144oskbelfer napisał(a):Przeczytałem tę waszą dyskusję - ale poprostu za bardzo nie czaję o co się "kłócicie"
O to, że wersja cmana i dylka (c-d) jest skrajnie niebezpieczna i jeśli ktoś ich posłucha i będzie tak jeździł, będzie siał zamieszanie.
Wersja Dworaka, nawet jeśli nie dająca się wyprowadzić idealnie z kropek i przecinków ustawy, jest sensowniejsza i bezpieczna. Wyjazd z prawego pasa nie koliduje z wersją c-d, nie zagraża jeżdzącym wg tej wersji. Za to i owszem, wersja c-d koliduje z tymi, którzy chcą rondo traktować na rozsądek.
A przecie większość kierowców jeździ na rozsądek, a nie na paragrafy. Paragrafy powinny być skorelowane z rozsądkiem.
oskbelfer napisał(a):Teraz do Tristiana - myśle podobnie ale -----.......______
Ale co? Nie rozumiem tych kresek :(
oskbelfer napisał(a):Dworak, jednak rzucił tam hasło że z prawej strony niewolno wyprzedzać chociaż art 24 pkt 9 wiemy co precyzuje
Zacznijmy od tego, z art. 24 pkt 9 nie dotyczy rond, co jest w nim WPROST napisane.
Aczkolwiek owszem, wyprzedzanie jest bardzo źle i bardzo niezgodnie z rozsądkiem zapisane w PoRD. I takie ZONKi to ja codziennie mam na skrzyżowaniach z dwoma pasami niewyznaczonymi, jak się mi pas środkowy wlecze ślimakiem, bo korek, a mi prawo zabrania wykorzystania pustego pasa do prawoskrętu. Dobrze, że jest ta furtka z omijaniem, to można choć przy większych korkach nie utknąć jak idiota.